Co jíst v červenci? Vsaďte na sezónní potraviny!

Co jíst v červenci? Vsaďte na sezónní potraviny!

2 min. čtení Vendula Jelínková
Zdravý sezónní jídelníček už zase klepe na dveře – tentokrát s dávkou červencových surovin, na kterých si můžete pochutnat nejen v letních receptech. Čím začít? Co si v červenci můžete dopřát čerstvého?

Sezónní strava přináší benefity nejen pro tělo, ale také pro mlsné jazýčky. Čerstvé ovoce a zelenina mají bohatou chuť, jsou plné vitaminů a minerálů a rozhodně probarví váš jídelníček. Kde je seženete? Ideálně na trhu, u místních pěstitelů a v podobě čerstvých bedýnek. No a nejlépe? Na vlastní zahrádce! Je čas sklízet a osvěžit pokrmy.

 

Chutná červencová zelenina

Nejen k letnímu grilování se hodí lahodná čerstvá zelenina, třeba v podobě přílohy. Oblíbené jsou zelené červencové specialitky – čerstvý sladký hrášek a zelené fazolky. Na své si přijdou také milovníci mladých cuket, cibulek a listových salátů. V kuchyni se neztratí čerstvé a šťavnaté okurky.

Co připravit? Co třeba studenou okurkovou polévku? Ta vás zaručeně potěší i v těch největších letních vedrech. Potřebujete bílý jogurt, kefír, salátovou okurku, stroužek česneku, kopr, vlašské ořechy, olivový olej a kmín. Utřený česnek stačí smíchat s olejem a strouhanou okurkou. Základ smíchejte s jogurtem, kefírem a koprem. Nakonec jen dochuťte a ozdobte nasekanými ořechy. Nezapomeňte polévku před podáváním vychladit.

 

Sladké letní ovoce

Máte chuť na ovocné mlsání? V červenci si pochutnáte na meruňkách, rybízu, angreštu. Ty jsou skvělé nejen v zavařeninách, ale i koláčích, kterými můžete pohostit své blízké. Těšte se rovněž na první broskve a nektarinky, brzké hrušky a jablka nebo takové borůvky, maliny či jostu.

Pečený čaj jako limonáda? Připravte si z čerstvého ovoce oblíbený pečený čaj – v létě z něj snadno vykouzlíte limonádu nebo míchané koktejly. A jak na takový pečený čaj? Oblíbené ovoce nakrájejte a vložte do pekáčku. Zasypte jej cukrem a pečte. Recepty jsou různé, postupujte podle druhů ovoce a trouby.

Bylinky, které si můžete nasbírat

Propadněte kouzlu divokých bylinek. Jejich sběr si užijete stejně, jako jejich využití v kuchyni. Z divokých bylinek si v červenci rozhodně nasbírejte bezinky, bršlici, kopřivu, řebříček, sedmikrásku či pampelišku. Víte, že ze roztomilé sedmikrásky uvaříte dobrý čaj, ale mohou se stát i ozdobou vašeho salátu?

Vyzkoušejte sedmikráskový med. Nasbírejte květy sedmikrásek. Důkladně je opláchněte, pocukrujte, zakápněte citronovou šťávou a nechte je takto 12 hodin stát. Poté přidejte vodu a nechte odpočívat ještě další den. Poté základ svařte a po vychladnutí sceďte. Do tekutiny přidejte cukr a plátky pomeranče a nechte zchladnout. Poté postup opakujte – svařte k bodu varu a znovu nechte vychladnout. Proces opakujte, dokud nevznikne hustý med.

 

Proč jíst sezónně každý měsíc?

Kromě chutných a čerstvých potravin láká k sezónnímu stravování spousta dalších benefitů. V první řadě je sezónní strava přirozená. Díky obsahu zdraví prospěšných látek je samozřejmě zdravá a plná chutí. Plusem je i to, že chráníte naši planetu, protože čerstvě sklizené ovoce a zelenina, které jsou pěstovány ve vaší blízkosti lokálně, nemusí cestovat přes celý svět. Výsledkem je tak nižší uhlíková stopa. A nakonec vlastně nepodpoříte jen planetu, ale i místní dodavatele a pěstitele. Pochutnejte si s vědomím, že jste udělali něco dobrého pro sebe i své okolí – a udělejte si něco dobrého z červencových surovin.

 

Autor: Vendula Jelínková

Zdroj: www.healthline.com

Foto: Unsplash.com 

 

 

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1