Riziko Alzheimera lze snížit prevencí

Riziko Alzheimera lze snížit prevencí

Alzheimerova choroba je nejčastější příčinou demence. Navzdory tomu, že od jejího objevení německým lékařem Aloisem Alzheimerem uplynulo již více než sto let, jde stále o nemoc, kterou medicína nedokáže vyléčit. Dokáže však její vývoj zpomalit nebo téměř zastavit. Neméně důležitá jsou i různá preventivní opatření.

Podle údajů Státního zdravotního ústavu postihuje tato choroba v České republice zhruba 160 tisíc mužů a žen, což je zřejmě pouze pomyslná špička ledovce, neboť řada pacientů se dosud nedostala do statistik z toho důvodu, že jim jejich nemoc zatím nebyla diagnostikována.

Může udeřit už po čtyřicítce

Domníváte-li se, že Alzheimerova choroba se týká výhradně lidí v seniorském věku, pak jste na omylu. Nebývá totiž výjimkou ani u padesátníků, a může dokonce udeřit i u pacientů po 40. roce života. Typickým projevem tohoto chronického degenerativního onemocnění je zhoršení mozkových funkcí spojených s pamětí a chováním (kognitivní funkce), což následně vede k závislosti nemocného na permanentní pomoci druhých. Netřeba dodávat, že taková situace představuje výrazné omezení nejen pro pacienta, ale i jeho blízké.

Přichází téměř nepozorovaně

Alzheimerova choroba je navíc záludná v tom, že přichází pozvolna. Zpočátku takřka nepozorovaně. Nemocný si stěžuje zejména na zhoršující se krátkodobou paměť, ale komu z nás se  občas nestane, že si nedokáže vybavit jména svých bývalých spolužáků, nebo třeba místo, kam si předchozího večera odložil brýle? Pokud se vám ale stále častěji stává, že zapomínáte i na věci, které jsou pro vás důležité (třeba plánovanou prohlídku u lékaře nebo předem domluvenou schůzku), měli byste zpozornět. Je totiž možné, že jsou to první signály počínající demence. Časem pak činí nemocnému stále větší problémy postarat se o základní věci v domácnosti. Později se objevují potíže s myšlením, vyjadřováním, rozhodováním a plánováním. Dotyčný není schopen dokončit věty, cítí se stále zmatenější a jen obtížně rozpoznává nové lidi. Postupně se mění celá jeho osobnost a v posledních stadiích nemoci už vůbec není schopen postarat se sám o sebe.

Pomůže pohyb a vhodná strava

Ve chvíli, kdy se začnou hlásit první příznaky, je na prevenci pozdě. Proto je dobré nastavit si už nyní vhodnou životosprávu, která prospěje našemu zdraví bez ohledu na věk nebo případnou možnost, že bychom v budoucnu mohli onemocnět. V tomto směru pomůže zejména pravidelný pohyb (mezi rizikové faktory vzniku demence patří také obezita a vysoký krevní tlak), kvalitní spánek a odpočinek, mentální trénink (luštění křížovek, učení se cizím jazykům a další intelektuální aktivity) a v neposlední řadě zdravá strava. V tomto směru odborníci stále častěji upozorňují na blahodárný vliv omega 3 (polynenasycených mastných kyselin). Ty se v přirozené podobě nacházejí hlavně v tučných mořských rybách (losos, tuňák, halibut, makrela, sleď, sardinky), olejnatých semínkách či ořeších. Dále pak ve vejcích, rostlinných olejích, avokádu, špenátu, brokolici, květáku, růžičkové kapustě. Pokud nemáte v jídelníčku dostatek těchto potravin, můžete využít doplňky stravy, které vám zajistí jejich adekvátní příjem.

Zdroj: Státní zdravotní ústav

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1