Rizika nespavosti aneb když počítání oveček nestačí

Rizika nespavosti aneb když počítání oveček nestačí

Každý někdy zažije chvíle, kdy večer nemůže zabrat a ráno má pocit, že celou noc nespal. Přechodná nespavost způsobená aktuálním stresem, do pár dnů obvykle sama odezní. Chronická nespavost jen tak nezmizí a může vést k závažným zdravotním potížím. Z dlouhodobého hlediska přináší nesoustředěnost a celkový pokles aktivity. Navíc, čím méně spíte, tím více se projeví psychické i fyzické důsledky únavy a vyčerpání. Jaké jsou možnosti léčby nespavosti?

Za vším hledej melatonin

V průběhu spánku se tvoří hormon melatonin. Právě on odpovídá za kvalitu spánku a s příchodem večera dává tělu najevo, že se blíží doba spaní. Tvorba melatoninu však může být blokována vnějšími i vnitřními podněty. Kvůli své utlumené funkci pak nedává organismu správný podnět k přípravě na spánek a nám následně dlouho trvá než se tělo vypne a my usneme. O důležitosti melatoninu svědčí i fakt, že kromě spánku ovlivňuje řadu dalších tělesných funkcí: krevní oběh, tlak, tělesnou teplotu, metabolismus živin, produkci pohlavních hormonů, imunologické reakce organismu, průběh stárnutí, chování i psychologické reakce. Jak se vydat vstříc zdravému spánku?

Pozor na modré světlo

Denní světlo se skládá z barevného spektra, které se v průběhu dne mění. Po rozednění převládá modré, kolem západu slunce už převažuje červené světlo. Zatímco modré nás udržuje v bdělosti, červené mozku skrze sítnici hlásí, že se blíží doba spánku. Alespoň takový je přirozený biorytmus člověka a většiny savců. Televize, monitory, telefony a obecně všechno umělé osvětlení vyzařují modré světlo, čímž vydávají do mozku signál, že je den. Tělo se přestane chystat ke spánku a pořád je aktivní. Brouzdat po internetu před spaním přináší tedy zvýšené riziko spánkové poruchy, chronické nespavosti, oslabení imunitního systému, neschopnosti koncentrace a další.

Vyměňte žárovky, zapalte svíčky

Ideální řešení nejen pro „nespavce“ je vypnout minimálně hodinu před odchodem do postele televizi, počítač, mobil i tablet a s nejbližším okolím si třeba povídat. Pro některé jedince to z mnoha důvodů není reálné, ani představitelné. Cesta může být i ve snížení nastavení jasu monitorů a v zhasnutí všech světel, která nemusí nutně svítit. Běžně dostupné jsou žárovky, které vydávají méně modrého světla, a tudíž jsou vhodné jako lampa k večerní práci na počítači nebo do ložnice. Poznáte je podle údajů na obale, kde výrobci uvádějí tzv. teplotu chromatičnosti v Kelvinech (K). Přibližně do 3 000 K se jedná o teplé žluté světlo, čím vyšší číslo, tím více je studené modré. Například svit svíčky má teplotu chromatičnosti jen 1 000 K. Až tedy budete příště kupovat žárovku, podívejte se, co udává výrobce na krabičce, nebo si zapalte pár svíček.

Speciální brýle místo prášků na spaní

V posledních letech se objevily na trhu brýle, které umí zablokovat modré světlo. Cenově se pohybují v řádu pár stovek korun. Odborníci je doporučují nasadit každý večer dvě až tři hodiny před ulehnutím. Zabraňují únavě očí a stimulují tvorbu melatoninu, čímž umožní rychleji usnout a spát kvalitněji. Účinky se neprojeví za týden, ale mohou být lepší cestou od chronické nespavosti ke zdravému spánku, než medikamenty.

Nebezpečí spánkového apnoe

Nedostatek spánku, má výrazný dopad na fyzické i psychické zdraví, ať už jde o krátkodobou či chronickou nespavost nebo syndrom spánkového apnoe. To je vážná porucha spánku, při níž přestává postižený dýchat, zvýší se tlak v dýchacích cestách, a dotyčný se probudí. Celý proces se během jedné noci může odehrát i tisíckrát, což výrazně narušuje kvalitu spánku. Mezi rizikové faktory patří obezita, vyšší věk, výskyt tohoto onemocnění v rodině, alkohol, cigarety a opiáty nebo zúžené dýchací cesty. Nedostatek spánku znamená pro nemocného málo melatoninu a může vést k srdečním problémům, depresi, poruchám koncentrace, zhoršení pracovního a soukromého života a mnoho dalšího. Stejně jako u lidí, kteří mají potíže se spaním z jiných důvodů.

Další tipy, jak si zajistit zdravý spánek najdete i v našich dalších článcích:

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1