Prozradíme vám, jak se správně saunovat

Prozradíme vám, jak se správně saunovat

Saunování je v podstatě synonymem relaxace. Do sauny si chodíme odpočinout a uvolnit se. Není to sice žádná věda, ale vyznat se v jednotlivých druzích saun a pamatovat si všechna pravidla není vůbec jednoduché. Přiblížíme vám ta základní.

Pravidla saunování

Důležité je se před vstupem dovnitř pořádně osušit. Pokud se chcete potit rychleji, před osušením se pořádně omyjte. Vcházejte nazí, pouze s osuškou či prostěradlem, na které si sednete. Důvody k nahotě jsou hned dva. Mokré plavky mohou vnést do teplého prostředí bakterie, které se rychle rozmnoží. Zároveň brání pokožce v dýchání a správnému prohřátí těla. V sauně se nezdržujte přes své možnosti. Pokud je vám to nepříjemné, raději odejděte. Obecně se doporučuje být v sauně 10 až 20 minut. Prohřívejte se nejlépe vleže, pokud to nejde, seďte opření s pokrčenými koleny.

Po prohřátí běžte rovnou ke studené vodě. Není nutné skočit do bazénu s ledovou vodou. Můžete se ochlazovat postupně ve sprše nebo na sebe vylít vědro, možností je spousta. Rychlá změna teplot pomáhá k otužování a posilování imunity. Celý proces třikrát opakujte. Mezi jednotlivými procedurami hodně pijte a dělejte krátké pauzy. Pocením odvádíte spoustu vody, opravdu myslete na její doplňování.

Pozitivní účinky

Saunování, pokud se provádí správně, má mnoho blahodárných účinků na naše tělo i organizmus. Jedním z nich je zlepšení obranyschopnosti. Žádná rýma nebude mít šanci. Pravidelné prohřívání má také pozitivní účinky na kardiovaskulární systém. Posiluje funkci krevního oběhu, srdce i cév. Pocením se vaše tělo zbavuje škodlivých látek a regeneruje se. Zrelaxujete se a uvolníte. Ze sauny odcházíte jako nový člověk. Stres se totiž vypařil spolu s kapkami potu.

Zlepšení se nedostaví okamžitě, ale až po delší době pravidelného opakování. Doporučuje se chodit jedenkrát týdně.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1