Pankreas neboli slinivka břišní má velikost lidské dlaně a váží asi 75 gramů. Nachází se pod brániční klenbou mezi žaludkem a dvanácterníkem a vyrábí důležité enzymy, které umožňují trávení potravy a její přeměnu na potřebné živiny. Kromě toho uvolňuje do krevního oběhu hormony inzulin a glukagon, které se podílejí na metabolismu cukrů. Nejčastější příčinou onemocnění slinivky je žlučový kamínek, který může ucpat společný vývod slinivky se žlučníkem, nadměrná konzumace alkoholu a obliba tučných a přepálených jídel. Slinivce naopak prospějete, když do svého jídelníčku zařadíte následující.
Kurkuma - Oblíbené indické koření se silnými protizánětlivými účinky, které rovněž pomáhá mírnit bolest, podporuje slinivku v produkci inzulínu, a tím reguluje hladinu krevního cukru.
Červené hrozny - Šťavnaté kuličky obsahují silný antioxidant resveratrol, který potlačuje tvorbu zánětů. V ideálním případě byste hrozny měli konzumovat v bio kvalitě. Prospěšná může být také občasná sklenka dobrého červeného vína (ale pouze v malém množství).
Sladké brambory - Není náhoda, že sladké brambory (neboli batáty) vzhledem připomínají právě pankreas. Obsahují látky, které snižují riziko vzniku nádorových onemocnění slinivky, a vzhledem k tomu, že mají nízký glykemický index, uvolňují cukr do krevního oběhu jen zvolna a pomalu (a předcházejí tak jeho prudkým výkyvům).
Brokolice - Její konzumace je dávána do souvislosti s nízkým výskytem nádorů tlustého střeva, slinivky, konečníku, žaludku, močového měchýře a prostaty. Navíc je brokolice přímo nabitá antioxidanty, které omezují škodlivé účinky volných radikálů, a také flavonoidy, což jsou látky napomáhající k celkové detoxikaci organismu.
Špenát - Je bohatým zdrojem železa, jež brzdí rozvoj zánětů, a vitaminů skupiny B, které pomáhají vyživovat pankreas (můžete ho kombinovat s dalšími potravinami, které podporují činnost slinivky, například s cibulí nebo česnekem). Špenát obsahuje také velké množství látek ze skupiny tzv. galaktolipidů, které snižují riziko vzniku nádorových onemocnění pankreatu.
Oregano - Příjemně aromatické koření v sobě ukrývá vysoký podíl látek se silným antioxidačním účinkem a působí také proti rozvoji hyperglykémie (vysoká hladina krevního cukru), což je pro slinivku velmi prospěšné.
Borůvky - Další z přírodních „léků“, které krotí činnost volných radikálů (a slouží tak jako prevence vzniku zánětů). Právě jejich vysoká hladina může vyvolat obávanou pankreatitidu (zánět slinivky břišní).
Cuti cuti je peruánská kapradina s mimořádně silným protizánětlivým a antioxidačním účinkem, využívaná v domorodém léčitelství zejména při zánětech a nádorových onemocněních slinivky a k její regeneraci, dále při zvýšené hladině cukru v krvi (včetně diabetu), nadváze, metabolických poruchách, ale také při nepravidelné menstruaci, zánětech dýchací soustavy, chřipkách, nachlazení, k podpoře vykašlávání a očistě krve. Ze sušené nati, která je k sehnání v obchodech a na e-shopech se zdravou výživou, si můžete připravit léčivý odvar: 1 polévkovou lžíci nati povaříte v 1 litru vody na mírném ohni po dobu asi 15–20 minut, scedíte a popíjíte hrneček 3krát denně.
Pro očistu slinivky je vynikající pampeliškový čaj, který se dá připravit z čerstvých nebo sušených listů či kořene. Čaj z listů připravíte tak, že čtvrt hrnku čerstvých, nebo 1 čajovou lžičku sušených listů zalijete horkou vodou a necháte 5 minut louhovat. U sušeného kořene krátce povaříte 1 vrchovatou čajovou lžičku ve čtvrt litru vody a necháte louhovat 15 minut.
Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com