Posilujeme imunitu podle abecedy

Posilujeme imunitu podle abecedy

Do jara je ještě daleko, vy smrkáte, kašlete a o psychické pohodě nemůže být řeč. Vlastně ani nevíte, kdy jste se naposledy dobře vyspali, protože nestíháte nic, natož se starat o svoji imunitu. Tahle abeceda je možná právě pro vás.

A. Vitamin A je jedním z nejsilnějších antioxidantů, které nás chrání před volnými radikály. Také stojí za našima zdravýma očima a zářivou pokožkou. Najdeme ho třeba v mrkvi.

Brambory. Tato zelenina je nabitá vitaminy a minerály, navíc jsou plné železa, hořčíku a zinku. A tyhle strážce imunity opravdu potřebujeme.

Cvičte. Když máte pocit, že nestíháte, tak cvičte nenápadně, ale pravidelně. Protahujte se doma při úklidu nebo o přestávce v kanceláři. Choďte pěšky. Nechte pohyb, aby se sám stal přirozenou součástí vašeho dne.

Dýchejte. Zkuste se během dne několikrát zastavit a vědomě se co nejvíce nadechnout a vydechnout. S každým opakováním posílíte svou obranyschopnost a snížíte stres.

Elegantně. Zvednout bradu, narovnat se a na hlavu dát pomyslnou knihu, jako to dřív dělaly dámy z lepších rodin. Správné držení těla má okamžitý efekt na to, jak se cítíme. A to zase souvisí s imunitou. Tak hlavu vzhůru!

Flavonoidy. Působí na srdce a cévy. Jsou zdravé. A najdeme je třeba v citrusech, granátovém jablku, olivách, červeném vínu nebo ostropestřecovém oleji.

Guarana. Povzbuzuje, snižuje stres, likviduje volné radikály, působí dobře na paměť a lehce tlumí chuť k jídlu. Kromě toho se užívá i jako afrodiziakum.

Hudba. Ovlivňuje nás víc, než si myslíme. Naši předci věděli, že hudba léčí, proto si často i zpívali. Zkuste z denních ruchů na chvíli uniknout do ticha, pusťte si nějakou pro vás uklidňující hudbu a nebo si zazpívejte, třeba při úklidu.

Chlorela. Tahle sladkovodní řasa na sebe váže těžké kovy v organismu a je ideální „zelenou“ variantou pro zimní měsíce, kdy je často problém sehnat kvalitní ovoce a zeleninu.

Ibuprofen nechte v lékárničce. Když cítíte, že na vás „něco leze“, zkuste metodu našich babiček – horký čaj s citronem, dvě peřiny a pořádně se vypotit.

Jablka. Aneb další moudro našich babiček: „Jedno jablíčko denně a nepotřebuješ doktory,“ říkaly. Tohle tuzemské ovoce je plné vlákniny, antioxidantů a vitaminů.

Káva. Anebo kakao. Proč? Protože se starají o srdce a cévy. A také proto, že šálek kávy nebo kvalitní horké čokolády, kterou si vypijeme s přáteli (nebo třeba jen sami s knížkou) nám zpříjemní den. A to ocení i naše imunita.

Lapacho. Indiánský čaj z kůry stejnojmenného stromu je „lapač“ virů, antioxidant a čistič organismu. Podporuje pocení a snižuje horečku, když se o nás pokouší nemoc.

Masáž. Věnujte jednou za čas chvilku sami sobě. Nechte o sebe pečovat.

Nori. Mořským řasám se přezdívá zázrak z moře, protože představují nejzdravější zeleninu. Obsahují mnoho vitaminů i minerálů, které v našem zimním jídelníčku chybí. Nori je jednou z nejoblíbenějších a nejjednodušších na přípravu – ať už ve formě sushi nebo jako přísada do jídel.  

Otužujte se. Pohybujte se na chladném vzduchu, zkoušejte studenou sprchu, choďte bosky ve sněhu nebo plavte v zimní řece.

Procházejte se. Vyjděte si do lesa nebo alespoň do parku. Sledujte okolí a jen si užívejte momentu bytí.

Relaxujte. Pokud nedokážete správně odpočívat a jste vyčerpaní, nemá ani vaše imunita z čeho brát. Poslouchejte své tělo a vyvažujte aktivitu s odpočinkem – zajděte si na masáž nebo do kina.

Sauna je další tradiční způsob, jak v zimě dobít baterky a zatočit s bacily. Doporučuje se alespoň jednou za týden.

Tabák. Ten rozhodně vynechte, protože naše tělo zbytečně zatěžuje a vyčerpává. Místo něj zkuste tanec. Na plese nebo doma v obýváku.

Usmívejte se. Dobrá nálada je nakažlivější než kdejaká viróza.

Víno. Dvě deci červeného má blahodárné účinky na celé tělo. Jen je potřeba zůstat u těch dvou deci.

Zázvor. Orientální král v boji proti nemocem, přírodní antibiotikum a antioxidant. A kromě toho nás pořádně zahřeje.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1