Podpořte své trávení, zlepšete své zdraví i psychiku

Podpořte své trávení, zlepšete své zdraví i psychiku

Zdravé trávení je základem zdraví i psychické pohody. Nevhodná strava nevede jen k bolestem a zánětům žaludku a žlučníku, ale i k alergií, kožním problémům, hormonálním poruchách, depresím i neurologickým problémům. Strava je jednoduše 80 % našeho zdraví. Víte, jak zlepšíte schopnost trávit?

Mikrobiom a detoxikace

Mnoho studií ukazuje, že na lidské zdraví má velký vliv kondice střev (mikrobiom). Vždyť právě zde se produkuje 50–70 % veškeré mozkové chemie včetně serotoninu, hormonu štěstí.  Jednou z cest, jak svým střevům a organismu ulevit je například detoxikace. Ta pomůže s obnovou správné funkce střev, ale i žaludku. Tím se navrátí nejen zdraví, ale i psychickou pohodu. Přesto je tu mimo žaludku a střev také další orgán, který zásadně přispívá k správnému trávení a o kterém tu nepadlo ani slovo. Tím orgánem je žlučník. Víte, jakou má funkci?

Žlučník a jeho funkce

Žlučník je váček hruškovitého tvaru, který je uložený na spodní straně jater. Právě on, jak napovídá název, slouží jako zásobník žluči. Žluč produkují játra a její hlavním úkolem je rozkládat potravu, která prochází dvanácterníkem. Pomáhá ji tak strávit a vstřebat, což se týká zejména tuků. Mimo to má také schopnost neutralizovat jedovaté látky. Pro trávení je tedy zásadní. Co ovlivňuje jeho funkci?

Bolesti žlučníku a žlučníkové kameny

Onemocnění žlučníku dnes není nijak ojedinělé. Naopak, patří k běžným civilizačním chorobám, které způsobují špatné stravování, příliš tučná jídla, zácpa, anebo dlouhodobý stres. Mezi nejběžnější onemocnění žlučníku pak náleží žlučníkové kameny nebo nepříjemná přecitlivělost žaludku na určitý typ potravin, případně bolest žlučníku. Zklidnit žlučník však není zas až tak obtížné. Víte, jak na to?

Zklidnění žlučníku a žlučníková dieta

Nejvhodnější způsob, jak zachovat zdravý žlučník, je prevence.

Dodržujte:

  • zásady zdravé výživy,
  • udržování adekvátní hmotnosti,
  • pravidelný pohyb,
  • dostatečný odpočinek a
  • minimalizace dopadů stresu.

Zásady zdravé výživy jsou jednoduché, strava by měla obsahovat dostatek bílkovin, vláknin, vitamínů i minerálů. Ani na tuky byste neměli zapomenout, ale pouze v omezeném množství a bez úpravy smažením či pečením. Tím se nevyhnete jenom bolestem nebo zánětům žlučníku, ale i bolestem a zánětem žaludku spolu s dalšími fyzickými i psychickými onemocněními. Pří léčbě žlučníku se můžete inspirovat tím samým. Přesto jsou tu potraviny, které jsou na léčbu lepší než jiné.

Superpotraviny jako len a psyllium zlepšují trávení

Trávení napravují např. tzv. superpotraviny. Patří mezi ně právě již zmiňované lněné semínko nebo psyllium. Lněná semínka obsahují dle některých zdrojů nejvíce rostlinných omega-3 mastných kyselin. Díky tomu vhodně působí na játra, žaludeční a žlučníkové problémy, zácpu, střeva i dvanácterník. Podporují také hubnutí, psychiku, detoxikaci organismu a mají protivirové a antibakteriální účinky. Podobné účinky má i rostlina psyllium, která dokáže spolehlivě regenerovat funkci střev, ovlivnit zácpu, jednu z příčin problémů se žlučníkem, a je také vhodná pro detoxikaci.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1