Po covidu do formy – co radí lékárníci?

Po covidu do formy – co radí lékárníci?

Tak jako je vhodné po prodělané chřipce dodržet dobu rekonvalescence asi 14 dní, měli bychom s podobným opatřením počítat i po onemocnění covid-19. Příznaky, které po něm zůstávají po dobu delší než 12 týdnů, se někdy nazývají postcovidový syndrom. Patří sem únava, bolesti svalů, dušnost, zapomnětlivost či úzkost. Pro úlevné přípravky se lze vypravit i do lékárny.

Obtěžující kašel

Kašel jako jeden z možných příznaků postcovidového syndromu neplní ochrannou funkci, ale naopak zatěžuje organismus a pacienta obtěžuje. Pro regeneraci potřebují dýchací cesty co nejlepší podmínky. „Prostředí pacienta by mělo být bez dráždivých podnětů, zejména bez cigaretového kouře. Vhodná je inhalace přírodní minerální vodou, případně po zaučení fyzioterapeutem dechová rehabilitace,“ vysvětluje viceprezident České lékárnické komory PharmDr. Martin Kopecký.

Co dělat?

Dobré je užívat přípravky s obsahem tymiánu a břečťanu. Také je vhodné zajistit dostatečnou vlhkost sliznic, ať už vlhkostí v místnosti, nebo užíváním přípravků s obsahem lišejníku, a také pitným režimem. Když dráždivý kašel přetrvává dlouho, je možné jej tlumit vhodnými antitusiky.

Bolesti hlavy, svalů

Chronické bolesti svalů a kloubů mohou být způsobené jednak přímým poškozením tkání, to když virus pronikne i do svalové buňky, nebo zvýšením citlivosti tkáně. U těžkého průběhu infekce covid-19 mohou být dokonce poškozené nervy a přicházejí neuropatické bolesti.

Co dělat?

Každý musí zjistit, co mu přináší úlevu – teplo, nebo chlad, pohyb, nebo klid? Odborníci doporučují mírné pohybové aktivity, třeba dechová cvičení, strečink, jógu, chůzi. Jako pomocná léčiva lze použít hořčík v dávkách 300 mg denně, případně je možné pro zklidnění předrážděného nervového systému užívat extrakt z levandule.

Přetrvávající únava

„Není dobré pokoušet se únavu překonávat násilně prováděnou aktivitou. Na druhou stranu, zvládnout chronickou únavu nejde ani dlouhodobým pasivním odpočinkem,“ konstatuje lékárník Martin Kopecký. Organismus musí mít stálou, i když mírnou stimulační zátěž fyzickou i psychickou. Důležitý je dostatek spánku a program na podporu dobré nálady.

Co dělat?

Léčivem, které je přímo indikováno k podpůrné léčbě únavy, je extrakt z rozchodnice růžové. Mnoho studií ukázalo, že tato léčivá rostlina zvyšuje schopnost podávat fyzický výkon a dramaticky zkracuje dobu regenerace. Pokud únavu provází i zapomnětlivost a nesoustředění, zkuste zlepšení krevního průtoku, a tím i zlepšení distribuce kyslíku ve tkáních, včetně mozku přípravky z listů jinanu dvoulaločného, čili Ginkgo biloba. Vždy je vhodné volit registrovaný lék, který je dostupný i bez lékařského předpisu.

A co radí praktičtí lékaři? Přečtěte si v předchozím článku Zpět do formy po covidu: Hlavně nespěchejte!

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1