Pečujte o svou pleť doma a bez chemie

Pečujte o svou pleť doma a bez chemie

Unavené pleti můžete její svěžest a sílu vrátit dostatkem tekutin, spánku a v neposlední řadě dobrým kosmetickým ošetřením. Jak to zvládnout podomácku a bez zbytečně zatěžujících látek?

Laboratoře předních světových konvenčních kosmetických značek dnes chrlí spousty vymazlených účinných látek, jejichž molekuly pronikají hluboko do pokožky, zlepšují její kondici a vzhled. O pár kroků za konvencí postupují výrobci takzvané přírodní kosmetiky a samozřejmě při tom dnes už také využívají chemické reakce, aby výrobky byly co nejúčinnější. Vstupní látky jsou ovšem v jejich případě původem z přírody, nikoliv ze zkumavky, takže jsou pro pleť šetrnější a ne tak rizikové pro zdraví.

Domácí kosmetika? Méně dokonalé, ale vaše

A pak je tu třetí možnost: vyrobit si jednoduchou přírodní kosmetiku doma. Krém proti vráskám sice nebude tak vyhlazující, jako ten důkladně chemicky poskládaný, a pleťová voda nebude obohacená o micely, které během vteřin vychytají všechnu špínu z pleti. Ale kdo hlásá návrat k přírodě, bude takto nadmíru spokojený.

Jedna a jedna jsou dvě

Proč si vyrábět domácí kosmetiku? Abyste své pleti ulevili od zbytečné zátěže. Podle některých odhadů použije žena denně v průměru dvanáct kosmetických přípravků obsahujících kolem 168 chemických přísad. Muž jich použije zhruba šest a nanese si tak na kůži 85 chemických látek. Je jich sice v každém přípravku malinko, ale i tady platí, že jedna a jedna jsou dvě, rizika se zkrátka sčítají. Kromě toho množství obsažených látek znásobte počtem let, po které už svou pleť takto ošetřujete.

Vyrobte si samy

„Nechceme už spoléhat na to, že parabeny, hliník a změkčovadla možná přeci jen nejsou škodlivé, zvlášť když nám příroda poskytuje přísady, které jsou tak čisté, že je možné je i jíst,“ píše dr. Christina Kraus v knize Přírodní kosmetika pro každý den, kterou vydala Grada. Nabádá k tomu, že není zase tak těžké udělat si doma manufakturu na přírodní kosmetiku, kde si přípravky pro péči o svou pleť budete vyrábět samy. Nejprve si nastudujte, jaké načiní a přísady pořídit a nechte si doporučit zdroje, kde bezpečně koupíte tu nejlepší kvalitu. Pak se pusťte do díla.

Krém, který vrací čas

Pro inspiraci jsme vybrali jeden návod z knihy Domácí lázně – recepty na přírodní kosmetiku, kterou vydal CPress.

Na 5 až 7 použití budete potřebovat

  • ½ lžičky šípkového oleje
  • 1 lžíci avokádového oleje
  • 1 lžíci bambuckého másla2 lžíce kakaového másla
  • ½ lžíce včelího vosku v pecičkách
  • 3 kapsle s vitaminem E

Postup

Napusťte do kastrůlku asi 5 centimetrů vody. Přiveďte ji k varu a stáhněte plamen na střední. V malé skleničce smíchejte šípkový a avokádový olej, bambucké a kakaové máslo a včelí vosk. Skleničku opatrně umístěte do kastrůlku s vodou. Jemně promíchávejte, aby se přísady rozpustily a spojily. Sejměte z ohně, propíchněte kapsle s vitaminem E a jejich obsah zlehka vmíchejte do směsi. Nechte zhruba hodinu vychladit v ledničce a pak prošlehejte ručním mixérem.

Krém se hodí k použití po celý rok. Pokud míváte v létě mastnější pleť, nahraďte avokádový olej jojobovým.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

 

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1