Nastartujte své libido přírodními afrodiziaky

Nastartujte své libido přírodními afrodiziaky

V kultovním českém filmu Pelíšky říká strýc Václav v podání Bolka Polívky: „Pánové, já jsem četl v časopise 100+1 zahraničních zajímavostí takovou zajímavost, že průměrná žena, myslí na sex každých pět minut. A průměrný člověk, chlap, na to myslí každých sedm minut.“ Když se Miroslav Donutil alias major Šebek diví, co z toho vyplývá, dostane se mu odpovědi: „Že jsem průměrná ženská.“ Tak přesně takto to vypadá, když se škatulkují ženy a muži podle sexuální touhy.

Muži „to“ potřebují víc?

Sexuální touha, čili libido, je atraktivní téma, které zkoumá mnoho vědců. Většinou to vychází tak, že muži mladší šedesáti let myslí na erotické hrátky o dost častěji než ženy. Není to tedy každých pět minut, ale třeba americký sociolog Edward O. Laimann ve své publikaci Sexual Practices in the United States (Sexuální praktiky ve Spojených státech) uvádí, že téměř všichni muži o sexu přemýšlejí alespoň jednou denně, se stejnou frekvencí ovšem toto téma přijde na mysl jen čtvrtině žen. Ale opět – všechno je relativní. Libido totiž ovlivňuje řada faktorů – od věku a s ním spojených hormonálních hladin, přes nadváhu, kouření, konzumaci alkoholu, až po pracovní zatížení či třeba užívání některých léků.

 

Dary bohyně Afrodité

Jednou z možností, jak podpořit své libido, je využít přírodní látky z bylin a jídla. Proč ji nevyzkoušet? Říká se, že některé potraviny mají vlastnosti, které zvyšují touhu i výdrž při milování a snižují stres. Látky, které povzbuzují erotické touhy, se nazývají afrodiziaka, pojmenované byly po bohyni lásky Afrodíté. Tyto látky mohou pocházet z rostlin, zvířat nebo se jedná o minerály a leckdy jich využívali lidé už v raných civilizacích.

Léčivý kotvičník

Poměrně nenápadný kotvičník zemní hraje významnou roli při regulaci hladin mužského pohlavního hormonu testosteronu, který se údajně po užití této byliny dokáže u muže zvýšit až o 30 %. Kotvičník je známý pro svou lékařsky ověřenou pověst chránit srdce, léčit depresi a zvyšovat libido. Kotvičník zemní je také skvělý pomocník v době menopauzy. Potlačuje nepříjemné doprovodné projevy jako je úzkost a deprese, zmírňuje návaly, snižuje pocit únavy, podporuje sexuální apetit a celkově navrací chuť do života.

 

Avokádo slibuje plodnost

Trend avokádových toastů je možná zásluhou mileniálů, ale jinak je toto ovoce oblíbené už nejméně od roku 500 před naším letopočtem. Aztékové mu říkali āhuacatl, což se podle některých překládá jako varle. Ačkoli je tento název pravděpodobně přisuzován tvaru avokáda a způsobu jeho pěstování, avokádo skutečně nabízí výhody zvyšující plodnost. Obsahuje vitamin E, který prokazatelně podporuje plodnost u mužů i žen. Také je bohaté na vitaminy skupiny B, které mohou přispívat k vyšší energii a vitalitě.

Na touhu s pískavicí řecké seno

Semena pískavice se nejčastěji používají v jihoasijských pokrmech, ale je také populární v ájurvédské medicíně jako protizánětlivá léčba a prostředek na podporu libida. Sloučeniny, které tato bylina obsahuje, může tělo využít k tvorbě pohlavních hormonů, jako je estrogen a testosteron. Pískavice může pomoci zvýšit sexuální touhu a vzrušení u mužů i žen.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1