Co způsobuje močovou inkontinenci?

Co způsobuje močovou inkontinenci?

2 min. čtení Markéta Veselá
Panuje přesvědčení, že inkontinenci řeší jen staří lidé a mladších se netýká. Ve skutečnosti se ale může objevit i ve spojitosti s porodem, přechodem, nějakým úrazem či onemocněním. Jak se inkontinence léčí?

Co je to inkontinence?

Můžeme si ji definovat jako samovolný únik moči. Je sice považována za problém především starších dam, ale nevyhýbá se ani mladším ženám, mužům a někdy i dětem. Inkontinence sama o sobě není nemoc, ale spíše důsledek toho, že v našem těle není něco úplně v pořádku. A i proto je důležité se s tímto problémem včas svěřit lékaři, jen tak můžete odhalit příčinu a inkontinence se úspěšně zbavit.

 

Proč právě ženy?

Důvodů, proč úniky moči trápí především ženy, je hned několik. Jednak je to uspořádání našeho těla a močového ústrojí, ale vliv má i těhotenství, porod či menopauza. Vyskytuje se zhruba u padesáti procent žen starších padesáti let.

Druhy inkontinence

Existuje několik druhů tohoto onemocnění, které se liší nejen symptomy, ale i léčbou:

Urgentní – Též se někdy označuje jako hyperaktivní měchýř. Jedná se o mimovolné stahy močového měchýře doprovázené nezvladatelným nucením na močení. Příčinnou v tomto případě může být například infekce močových cest, zúžení močové trubice, kamínky či jiné neurologické či onkologické onemocnění. Pro přesné zjištění příčiny a posléze i nasazení správné léčby je potřeba návštěva lékaře.

Stresová – K úniku moči dochází při sportu, smíchu, kašlání či jiné fyzické námaze. Důvodem bývají povolené svaly pánevního dna. Postihnout může i mladší ženy, protože se objevuje po porodu, ale na vině jsou i hormonální změny, chirurgické zákroky, či špatný životní styl. Řešením je cvičení a posílení svalů pánevního dna například pomocí Kegelových cviků a používáním speciálních pomůcek.

Reflexní – Neboli také neurogenní. Pojí se nejčastěji s nějakým neurologickým onemocněním. Člověk v tomto případě není schopen vůbec ovládat vylučování a je potřeba používat hygienické pomůcky. Objevuje se po úrazech, různých zákrocích apod.

Přeplněný močový měchýř – Nebo také jiným názvem paradoxní inkontinence je způsobena pomočováním při plném měchýři. Většinou se totiž nedostaví pocity nutkání a měchýř pomalu odtéká. Příčinou mohou být různá poranění mozku a míchy, kdy přestanou správně fungovat nervy, ale i vyhřezlé ploténky, cukrovka a u mužů zvětšená prostata. Léčba se odvíjí podle dané diagnózy.

Kromě výše řečeného ještě rozlišujeme inkontinenci smíšenou (více příznaků najednou), noční a psychogenní (při strachu, úzkosti a stresu). V drtivé většině se však jedná o potíže způsobené právě ochabnutím svalů pánevního dna a infekce, s nimiž lze úspěšně bojovat.

 

Léčba inkontinence

Záleží na druhu inkontinence, ale dnes již lékaři naštěstí disponují celou řadou léčebných postupů. Může se jednat o cvičení, úpravu životosprávy, ale i operace, laserové zákroky či medikaci. Předcházet těmto nepříjemným potížím lze pomocí zmiňovaných Kegelových cviků, dostatečnému pohybu, ale i pravidelnými gynekologickými prohlídkami. Správnou funkci močového měchýře podpoříte i konzumací dýňových semínek, brusinek, nebo čaji z lichořeřišnice a kokošky pastuší tobolky.

 

Zdroj: www.healtline.com

Foto: Unsplash.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1