Máte strach z trombózy? Jezte potraviny přirozeně ředící krev

Máte strach z trombózy? Jezte potraviny přirozeně ředící krev

Lidská krev by měla být dostatečně řídká na to, aby stíhala po těle roznášet kyslík a další potřebné živiny. Lidé s hustou krví jsou totiž více ohroženi vznikem sraženin, které mohou vést k trombóze, plicní embolii, infarktu či mozkové mrtvici. Co sraženiny způsobuje a jaké potraviny pomáhají ředit krev?

Krevní sraženiny vznikají ve chvíli, kdy je narušena rovnováha protrombotických a antitrombotických složek krve. V krvi se začnou vytvářet shluky, tzv. tromby. Může to být také odloučená výstelka stěny cévy, která se dostala do oběhu a spojila se s kousky cholesterolu. Řada příčin je dědičná. Na další má výrazný vliv životní styl, nevhodná strava, nedostatek pohybu, přemíra alkoholu a cigaret, některé léky a doplňky stravy a u žen hormonální terapie. Velmi časté jsou sraženiny v dolních končetinách, které se rozvinou v trombózu.

Krevní sraženina: Nenápadné plíživé signály

Krevní sraženina může způsobit plicní embolie, infarkt nebo mrtvici. Problém je v tom, že signály nedostatečně zředěné krve jsou tak nenápadné, že si je často ani neuvědomujeme nebo zaměňujeme s něčím jiným. Dušnost můžeme přičítat virovému onemocnění, bolest hlavy, závratě, rozmazané vidění zase migréně.

Pokud na sobě pocítíte některý z těchto příznaků:

  • otoky a bolest dolních končetin,
  • změna barvy kůže – zmodrání, zčervenání, zblednutí,
  • náhlá dušnost,
  • silná bolest a tlak na prsou zejména při hlubokém dýchání, která vystřeluje do dalších částí těla,
  • kašel s příměsí krve,
  • necitlivost obličeje, paže, nohy obzvlášť jen na jedné straně,
  • neschopnost artikulovat,
  • zmatenost, ztráta zraku a rozmazané vidění,

návštěvu lékaře neodkládejte. Zhodnotí stav a rozhodne se, zda a jaké léky předepsat. Krevní sraženina je problém se závažnými, někdy i fatálními následky. Některé potraviny sice pomáhají s ředěním krve, ale nejsou všelék. Pokud do toho budete příliš kouřit, pít hodně kávy a alkoholu a málo čisté vody a podceňovat pohyb a optimální tělesnou hmotnost, kapusta a brokolice vás nezachrání.

Hledáte zdroj inspirací, který vám pomůže k lepšímu životu? Stáhněte si zdarma aplikaci Léto aktivně a zdravě. Aplikace je průvodce zdravým životním stylem. Díky ní poznáte, že i malé změny v životním stylu mají vliv na zdraví a lze je zařadit snadno a zábavnou formou. V aplikaci na vás čekají výzvy z kategorií sport, výživa a relax, ale i řada inspirací a informací od odborníků. Dostatečný pohyb, správná výživa a psychická pohoda – to je základ pro zdraví i pro dobrou kondici. Celý obsah připravili zkušení odborníci. Aplikace je určena pro všechny bez rozdílu věku. Prožijte léto aktivně a zdravě! www.aktivneazdrave.cz/aplikace 

Hledejte vitamin K1

Srážlivost krve ovlivňuje hladina vitaminu K1 (neplést s K2). Když je nízká, projevuje se zvýšenou krvácivostí dásní, krvácením z nosu. Případně silnější menstruací nebo tvorbou podlitin a modřin. V kuchyni se proto poohlédněte po potravinách, které v sobě mají dostatek vitaminu K1 a pravidelně je zařazujte do jídelníčku. Které to jsou? Jde zejména o bylinky a některou listovou zeleninu. U bylinek je třeba mít na paměti, že množství, které sníte naráz, je minimální. Lepší je tedy sáhnout po zelenině a doplnit nějakým tukem, protože vitamin K je rozpustný v tucích. Například kapustový nebo špenátový krém je tedy skvělá prevence proti krevním sraženinám.

Zelenina (množství vitaminu K1 na 100 g)

  • Kapusta hlávková – vařená (0,8 mg)
  • Špenát – vařený (0,5 mg)
  • Brokolice - vařená (0,14 mg)
  • Kapusta růžičková – vařená (0,14 mg)

Bylinky (množství vitaminu K1 na 100 g)

  • Petržel – nať (1,22 mg)
  • Řeřicha (0,54 mg)
  • Bazalka (0,4 mg)
  • Jarní cibulka s natí (0,26 mg)
  • Pažitka (0,26 mg)

Krev v žilách rozproudí i česnek, cibule a koření

Další potraviny, které mají vliv na ředění krve, jsou česnek a cibule. Česnek snižuje přilnavost krevních destiček a zvyšuje aktivitu organismu při rozpouštění krevních sraženin na stěnách cév. Díky salycilátům má pozitivní vliv na ředění krve i prostá cibule. Krev vám rozproudí i kurkuma, skořice, zázvor a kajenský pepř.

Stáhněte si zdarma aplikaci a bavte se

Více informací: www.aktivneazdrave.cz/aplikace

Google Play pro Android: stahujte zde
App Store pro iOS: stahujte zde

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1