Britská gynekoložka Anne Henderson se celý svůj profesní život věnovala výzkumu i terapii menopauzy. O všem, co zjistila, vydala loni knihu Natural menopause, která je užitečnou příručkou pro zvládání přechodu. U nás nedávno vyšla v nakladatelství Esence pod názvem Jak zvládnout menopauzu přírodní cestou. Doktorka Henderson v ní vysvětluje: „Fytoestrogeny jsou přirozeně se vyskytující sloučeniny, obsažené v široké škále rostlinné stravy, zejména v sóje. Z výzkumů vyplývá, že ženy v zemích, jako je Japonsko, kde je strava bohatá na sóju, pociťují méně menopauzálních příznaků, především pokud jde o návaly horka, než ženy v západních kulturách.
Fytoestrogeny v našem organismu napodobují účinky estrogenu, protože jejich chemické složení je mu podobné, a mohou zlepšit hormonální rovnováhu. Umí totiž aktivovat receptory hormonů estrogenů v těle. Vážou se na ně a mění jejich působení tím, že v některých částech těla je podporují, v jiných naopak blokují. V menopauze působí fytoestrogeny opravdu blahodárně, protože pomáhají udržovat zdravý mozek a kosti, mohou předcházet určitým tipům rakoviny a zmírňují návaly. „Účinek fytoestrogenů na návaly horka se u jednotlivých žen liší, neboť jen u třetiny až poloviny z nich se vyskytují střevní bakterie, které jsou nezbytné k tomu, aby se fytoestrogeny přeměnily do účinnější formy,“ vysvětluje gynekoložka.
Existují tři druhy fytoestrogenů: Isoflavony jsou obsažené v sóje a luštěninách, lignany ve většině zeleniny a obilninách a kumestany se nacházejí v některých bobech a naklíčených semenech. Sójové boby a lněná semínka mají nejvyšší obsah fytoestrogenů. Vyplatí se proto mít v jídelníčku dostatek sójových produktů, jako jsou tofu, sójové mléko, tempeh, sójové boby a edamame. Určitě je dobré konzumovat denně i trochu lněných semínek, ale i sezamových a slunečnicových, vlašské ořechy a mandle.
Doktorka Henderson radí svým pacientkám přidávat tofu do míchaných vajec, smoothie, různých pokrmů krátce opékaných na pánvi, do polévek i salátů. Používat ho lze společně s masem nebo jako jeho náhražku. Vyplatí se připravit si směs semínek smícháním dvou dílů lněných, jednoho dílu slunečnicových a jednoho dílu sezamových. Přidávají se do smoothie, nebo sypou na kaši, jogurt či do salátů. Boloňskou omáčku lze snadno vylepšit dodáním čočky, cizrny, špenátu nebo tofu.