Jídelníček během menopauzy? Potraviny s estrogenem!

Jídelníček během menopauzy? Potraviny s estrogenem!

Ženské pohlavní hormony estrogeny během perimenopauzy a menopauzy z organismu prostě mizí. To je fakt, který bohužel u velké části žen po čtyřicítce způsobuje nepříjemné fyzické i psychické příznaky. Pomoci může změna v jídelníčku. Zkuste do něj zařadit potraviny, které obsahují estrogeny rostlinného původu, kterým se říká fytoestrogeny.

Recept proti návalům

Britská gynekoložka Anne Henderson se celý svůj profesní život věnovala výzkumu i terapii menopauzy. O všem, co zjistila, vydala loni knihu Natural menopause, která je užitečnou příručkou pro zvládání přechodu. U nás nedávno vyšla v nakladatelství Esence pod názvem Jak zvládnout menopauzu přírodní cestou. Doktorka Henderson v ní vysvětluje: „Fytoestrogeny jsou přirozeně se vyskytující sloučeniny, obsažené v široké škále rostlinné stravy, zejména v sóje. Z výzkumů vyplývá, že ženy v zemích, jako je Japonsko, kde je strava bohatá na sóju, pociťují méně menopauzálních příznaků, především pokud jde o návaly horka, než ženy v západních kulturách.

 

Další klíče k receptorům

Fytoestrogeny v našem organismu napodobují účinky estrogenu, protože jejich chemické složení je mu podobné, a mohou zlepšit hormonální rovnováhu. Umí totiž aktivovat receptory hormonů estrogenů v těle. Vážou se na ně a mění jejich působení tím, že v některých částech těla je podporují, v jiných naopak blokují. V menopauze působí fytoestrogeny opravdu blahodárně, protože pomáhají udržovat zdravý mozek a kosti, mohou předcházet určitým tipům rakoviny a zmírňují návaly. „Účinek fytoestrogenů na návaly horka se u jednotlivých žen liší, neboť jen u třetiny až poloviny z nich se vyskytují střevní bakterie, které jsou nezbytné k tomu, aby se fytoestrogeny přeměnily do účinnější formy,“ vysvětluje gynekoložka.

Vedou sója a lněné semínko

Existují tři druhy fytoestrogenů: Isoflavony jsou obsažené v sóje a luštěninách, lignany ve většině zeleniny a obilninách a kumestany se nacházejí v některých bobech a naklíčených semenech. Sójové boby a lněná semínka mají nejvyšší obsah fytoestrogenů. Vyplatí se proto mít v jídelníčku dostatek sójových produktů, jako jsou tofu, sójové mléko, tempeh, sójové boby a edamame. Určitě je dobré konzumovat denně i trochu lněných semínek, ale i sezamových a slunečnicových, vlašské ořechy a mandle.

Jak příjem fytoestrogenů zvýšit?

Doktorka Henderson radí svým pacientkám přidávat tofu do míchaných vajec, smoothie, různých pokrmů krátce opékaných na pánvi, do polévek i salátů. Používat ho lze společně s masem nebo jako jeho náhražku. Vyplatí se připravit si směs semínek smícháním dvou dílů lněných, jednoho dílu slunečnicových a jednoho dílu sezamových. Přidávají se do smoothie, nebo sypou na kaši, jogurt či do salátů. Boloňskou omáčku lze snadno vylepšit dodáním čočky, cizrny, špenátu nebo tofu.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1