Choďte na preventivní prohlídky, vyplatí se to

Choďte na preventivní prohlídky, vyplatí se to

Preventivní prohlídka vám může zachránit život. Často se při preventivních prohlídkách odhalí zárodky vážných onemocnění. Díky včasnému nálezu je pak lehčí se nemoci zbavit. Přestože většina lidí nemá návštěvy lékaře ráda, je dobré chodit alespoň na tyto kontroly.

Dobrá motivace

Dostatečným důvodem by pro vás mělo být, že zachytíte nepříjemnou nemoc v počátku. Bude vás ale zajímat, že za pravidelné preventivní prohlídky některé pojišťovny nabízí odměny. Ty bývají buď finanční nebo formou příspěvků na sportovní aktivity. Zeptejte se u své pojišťovny.

Na jaké prohlídky máte nárok?

Mezi preventivní prohlídky nepatří jen ta u obvodního lékaře. Je jich víc. Na klasickou prohlídku u praktického lékaře máte nárok jednou za 2 roky. Děti do 3 let samozřejmě častěji. Na kontrolu u zubního lékaře můžete hned 2x ročně. A ženy by měly od 15 let chodit jednou ročně na gynekologické vyšetření.

S věkem vyšetření přibývá. Podívejte se na co máte nárok:

  • Od 30 do 60 let, vždy po uplynutí desetiletí, můžete jít na vyšetření cholesterolu a tukových látek v krvi.

  • Od 25 let vás čeká klinické vyšetření prsů (pokud ve vaší rodině měl někdo problémy v této oblasti nebo patříte do rizikových skupin).

  • Počínaje 40. rokem každé dva roky choďte na kontrolu hladiny cukru v krvi.

  • Stejně tak od 40 let každé čtyři roky běžte na vyšetření EKG.

  • Od dovršení 45. roku a následně každé dva roky můžete využít mamografického vyšetření.

  • Mezi 50 a 55 lety byste měli podstoupit test okultního krvácení ve stolici. Po dosáhnutí 55 roků se na test chodí jednou za dva roky.

  • Po 55. roce využijte možnosti endoskopického vyšetření střev.

Nemoci, kterým můžete předejít

Díky pravidelné docházce na preventivní prohlídky můžete předejít rozvoji závažných nemocí. Jejich výčet je dlouhý, proto budeme jmenovat jen ty nejčastější. Podchytit včas můžete kardiovaskulární onemocnění, cukrovku, vysoký krevní tlak, poruchy metabolismu, rakovinu prsu, tlustého střeva nebo děložního čípku. Na začátku se tyto nemoci léčí mnohem lépe než v pokročilých stádiích. Máte tak větší šanci na to, že se rychleji a úplně vyléčíte.

Preventivní prohlídky vám zaberou jen nepatrné množství času. Pokud to porovnáte s časem, který vám vezme léčení nemoci v pokročilém stádiu, jistě ty 2 hodiny ročně rádi obětujete.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1