Bylinka pro tento měsíc: Kostival, balzám na zlomené kosti, rány i při zánětu šlach

Bylinka pro tento měsíc: Kostival, balzám na zlomené kosti, rány i při zánětu šlach

Kostival lékařský patří mezi důležité léčivé bylinky již od středověku. Už tehdy totiž věděli, proč si právě této na první pohled nenápadné rostlinky vážit.

Kde ji najdeme?

Kostival je vytrvalá bylinka, která dosahuje vzrůstu okolo jednoho metru. Poznat ji můžete podle fialových květů, ale také toho, že je po celém svém povrchu chlupatá a nepříliš příjemná na dotek. A kde ji najdete? Roste planě v přírodě a líbí se jí především na vlhčích místech, jako jsou mokřady, břehy rybníků či potoků, ale třeba i na podmáčených loukách. A víte, proč se rostlině říká právě kostival? Pokud ne, tak vězte, že se ve středověku hojně používala na hojení zlomenin.

Kostival: Využijte sílu kořene

Z kostivalu lze využít skoro celou rostlinu. Používají se listy, nať, ale především kořen, který se využívá nejčastěji. Sbírá se buď na jaře, nebo na podzim – ideálně právě teď v září či říjnu. Při sběru ho očistěte, avšak nemáčejte ho příliš dlouho ve vodě. Kořen pak rozpulte a nechte usušit buď na slunci anebo v sušičce či troubě. Pamatujte ale na to, že teplota by neměla přesáhnout 45 stupňů Celsia, jinak hrozí, že kořen ztratí své účinné látky.

Zakopaný poklad

A co dělá z kostivalu právě léčivou bylinku? Je to dáno především obsahem látky, která se nazývá alantoin. Dále v něm však najdeme i pryskyřice, steroly, silice, alkaloidy či kyselinu rozmarýnovou. Vyzdvihován je mimo jiné i pro obsah vitamínu B12.

Co kostival umí?

Kostival se využívá především pro své léčivé účinky na šlachy, vazy, klouby, tkáně a kosti. Hodí se i tehdy, pokud vás trápí artritida, ekzémy, hemoroidy, bolesti zad, poruchy prokrvení a využívá se dokonce i tehdy, pokud máte syndrom karpálního tunelu. Díky obsahu alantoinu, který podporuje tvorbu nových buněk, a také dezinfekčním účinkům kostivalu, je často doporučován při různých kožních chorobách, ale i akné. Vyrobte si kostivalovou mast podle našeho receptu a přesvědčte se o jeho účincích sami.

Kostivalová mast

Co budete potřebovat?

  • 4-6 čerstvých a očištěných kořenů kostivalu
  • 250 g sádla

Jak na to? Kořeny očistěte a nakrájejte na menší kousky. Vložte do hrnce spolu se sádlem a zahřejte. Před tím, než se sádlo začne vařit, odstavte z ohně a nechte do druhého dne odstát. Poté opět zahřejte a sceďte, aby v sádle nebyly kousky kostivalu. Pak mast rozdělte do menších kelímků či nádob a nechte ztuhnout. Uchovávejte v chladu.

Pozn.: Pokud chcete použít kostivalovou mast na zranění, nikdy ji nedávejte přímo do rány, ale jen na její okraje.

Pozor na vnitřní užití!

Při zevním užití je bylinka naprosto bezpečná, pokud ale uvažujete o používání čajů či různých tinktur, raději si pečlivě nastudujte doporučené množství. Vnitřně se kostival dobře uplatní při vředech žaludku a dvanácterníku, ideálně ve směsi s měsíčkem. Nedoporučuje se ale užívat kostival vnitřně déle než dva týdny. Mohlo by pak totiž dojít k poškození jater, protože nevhodné látky se v těle hromadí. I proto raději užívejte kostival v čajových směsích. Pozor by si měly dát i kojící a těhotné ženy. 

Silný odvar z kořene je rovněž skvělý jako kloktadlo při zánětech dutiny ústní a krku, a to i pro děti, pokud již umí kloktat.   

Zdroj: Moje léčivé rostliny (Maria Treben), Zdravý život s babiččinými bylinkami (Dionýz Dugas)

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1