Kostival je vytrvalá bylinka, která dosahuje vzrůstu okolo jednoho metru. Poznat ji můžete podle fialových květů, ale také toho, že je po celém svém povrchu chlupatá a nepříliš příjemná na dotek. A kde ji najdete? Roste planě v přírodě a líbí se jí především na vlhčích místech, jako jsou mokřady, břehy rybníků či potoků, ale třeba i na podmáčených loukách. A víte, proč se rostlině říká právě kostival? Pokud ne, tak vězte, že se ve středověku hojně používala na hojení zlomenin.
Z kostivalu lze využít skoro celou rostlinu. Používají se listy, nať, ale především kořen, který se využívá nejčastěji. Sbírá se buď na jaře, nebo na podzim – ideálně právě teď v září či říjnu. Při sběru ho očistěte, avšak nemáčejte ho příliš dlouho ve vodě. Kořen pak rozpulte a nechte usušit buď na slunci anebo v sušičce či troubě. Pamatujte ale na to, že teplota by neměla přesáhnout 45 stupňů Celsia, jinak hrozí, že kořen ztratí své účinné látky.
A co dělá z kostivalu právě léčivou bylinku? Je to dáno především obsahem látky, která se nazývá alantoin. Dále v něm však najdeme i pryskyřice, steroly, silice, alkaloidy či kyselinu rozmarýnovou. Vyzdvihován je mimo jiné i pro obsah vitamínu B12.
Kostival se využívá především pro své léčivé účinky na šlachy, vazy, klouby, tkáně a kosti. Hodí se i tehdy, pokud vás trápí artritida, ekzémy, hemoroidy, bolesti zad, poruchy prokrvení a využívá se dokonce i tehdy, pokud máte syndrom karpálního tunelu. Díky obsahu alantoinu, který podporuje tvorbu nových buněk, a také dezinfekčním účinkům kostivalu, je často doporučován při různých kožních chorobách, ale i akné. Vyrobte si kostivalovou mast podle našeho receptu a přesvědčte se o jeho účincích sami.
Co budete potřebovat?
Jak na to? Kořeny očistěte a nakrájejte na menší kousky. Vložte do hrnce spolu se sádlem a zahřejte. Před tím, než se sádlo začne vařit, odstavte z ohně a nechte do druhého dne odstát. Poté opět zahřejte a sceďte, aby v sádle nebyly kousky kostivalu. Pak mast rozdělte do menších kelímků či nádob a nechte ztuhnout. Uchovávejte v chladu.
Pozn.: Pokud chcete použít kostivalovou mast na zranění, nikdy ji nedávejte přímo do rány, ale jen na její okraje.
Při zevním užití je bylinka naprosto bezpečná, pokud ale uvažujete o používání čajů či různých tinktur, raději si pečlivě nastudujte doporučené množství. Vnitřně se kostival dobře uplatní při vředech žaludku a dvanácterníku, ideálně ve směsi s měsíčkem. Nedoporučuje se ale užívat kostival vnitřně déle než dva týdny. Mohlo by pak totiž dojít k poškození jater, protože nevhodné látky se v těle hromadí. I proto raději užívejte kostival v čajových směsích. Pozor by si měly dát i kojící a těhotné ženy.
Silný odvar z kořene je rovněž skvělý jako kloktadlo při zánětech dutiny ústní a krku, a to i pro děti, pokud již umí kloktat.
Zdroj: Moje léčivé rostliny (Maria Treben), Zdravý život s babiččinými bylinkami (Dionýz Dugas)
Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com