Barefoot obuv: Proč je zdravé chodit naboso

Barefoot obuv: Proč je zdravé chodit naboso

2 min. čtení Vendula Jelínková
Slovo barefoot označuje bosou chůzi – a barefoot obuv boty, které tuto chůzi dost dobře simulují. Pro koho je barefoot obuv vhodná a proč se tento trend rozšiřuje? Důvodů a benefitů je celá řada, tady je hned několik z nich. Ale pozor, pohodlí pro chodidla je vysoce návykové!

Hledáte zdravější a pohodlnější obuv?

Právě pro vás mohou být vhodné barefoot boty. Zatímco spoustu druhů běžné obuvi deformuje chodidlo, prsty a tím i postoj, barefootové boty kopírují přirozený tvar chodidla a disponují širší špičkou tak, aby prsty měly dostatek místa. Díky velmi tenké podrážce navíc nohy zapojují více svalů a vnímají terén. Pokud tedy ne všude chcete chodit bosí, vyzkoušejte barefoot obuv. Rozdíl oproti běžné obuvi je markantní.

 

Jak začít s barefoot obuví?

Pokud nejste zvyklí pravidelně chodit naboso, pak je dobré začínat s barefoot obuví postupně – na jinou chůzi je třeba si zvyknout. Krok je kratší, nášlap je více plochý. V barefoot obuvi byste neměli dupat a nenašlapujete na hranu paty. Pokud jste začátečník, může vás přechod na novou obuv pobolívat – což je přirozené, protože více namáháte svaly, které jste dosud nezapojovali. Navíc je důležité chodit vzpřímeně a nevystrkovat hlavu příliš dopředu. Chcete-li, začínejte zvolna a volte spíše menší a nenáročné trasy.

 

Jak správně vybrat barefoot boty?

Dvakrát měř, jednou řež. A přesně to je klíčové pro výběr barefoot obuvi – raději měřte dvakrát, než koupíte pár bot. Pokud nemáte možnost navštívit specializovanou prodejnu s měřením, pak je dobré měřit několikrát svépomocí. Co? No přece chodidlo. Před výběrem vždy zkontrolujte tabulku velikostí daného výrobce. Je nutné připočítat nadměrek, tedy rozdíl mezi vnitřní a vnější délkou boty a prostor pro nohu. Obecně platí zhruba 5 až 10 mm. Proč je to dobré? Protože chodidlo musí správně pracovat, aniž by prsty narážely do špičky boty.

 

Benefity jiné chůze? Nejen zdraví, ale i pohodlí

Benefitů má simulace bosé chůze hned několik – a právě ony stojí za stoupající popularitou barefoot obuvi. Díky ohebnosti každé boty je chůze flexibilní a noha se může v obuvi hýbat. Zatímco v běžné obuvi se flexibilita chodidla ztrácí, v barefoot teniskách se jí noha znovu učí. Další výhodou je šířka obuvi, která respektuje tvar nohy. V neposlední řadě tu máme ještě hmat chodidla. Přestože je to důležitý smysl, u noh se jej dobrovolně vzdáváme, což je velká škoda. U tenké podrážky je tento smysl znatelnější – tělo pak reaguje na terén, po kterém jdete. Navíc masírujete reflexní zóny, které jsou důležité pro zdraví celého těla.

Co ještě zlepšuje bosá chůze nebo chůze v barefoot botách?

Díky nové a zdravé chůzi můžete zlepšit i celkovou stabilitu a držení těla. Správné držení těla zlepšuje vaše celkové vzezření – budete působit sebevědoměji a jistěji. Kromě masáže reflexních zón navíc zlepšujete krevní oběh nohou.  A to nejlepší? Pocit pohodlí. Jakmile si na barefoot chůzi zvyknete, nejspíš si ji zamilujete.

 

TIP: Víte, kde naopak v bosé obuvi nechodit? Po asfaltu a rovném povrchu, kde se nestřídá terén. V takových místech můžete volit speciální zdravotní obuv, která je rovněž dělaná pro zdravou a přirozenou chůzi člověka.

 

Nakonec však ani oblíbená barefoot obuv není pro všechny a nebude vyhovovat všem. Každý z nás má jiné nohy a pokud si chcete být jistí zdravím těch svých, je nejlepší před nákupem vyrazit za podiatrem. A pak? Pak je čas vrátit nohám svobodu, cit a pohodlí!

 

TIP: Jak poznáte kvalitní a skutečnou barefoot botu? Díky ohebné podrážce ji ohnete dolů, ale i nahoru tak, aby se dotkla pata a špička. 

Zdroj:www.healthline.com

Foto: Unsplash.com

Témata článku:

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1