Uzobávání jídla, nekvalitní strava. Jak bojovat s největšími nepřáteli hubnutí?

Uzobávání jídla, nekvalitní strava. Jak bojovat s největšími nepřáteli hubnutí?

Moderní doba je velmi dvousečná. Na jedné straně se nás ze všech stran valí obrázky slavných žen, které i po několika porodech vypadají úžasně. Na té druhé se stále častěji setkáváme s „body positivity“, tedy trendem, který hlásá, že by se ženy měly přijmout takové, jaké jsou a mít se rády. Jak se s tím ovšem má vyrovnat průměrná žena, která, ať už věkem nebo stylem života, má nějaké to kilo navíc a jednoduše ji to trápí?

Zvrátit přirozený chod věcí nejde. Nemá smysl hroutit se kvůli tomu, že už nemáte tělo dvacítky. Byla by ovšem škoda házet flintu do žita a na vše rezignovat. Pokud se necítíte ve svém těle dobře, hrozí vám kvůli hmotnosti cukrovka, vysoký krevní tlak a jiné choroby, obrňte se trpělivostí a požádejte o pomoc odborníka. Nevědomě přibírat totiž můžete i kvůli zažitým stereotypům a chybám.

Střídáte různé diety

V mládí můžete držet všelijaké diety a tělo vám to odpustí. Jakmile překročíte čtyřicítku a zejména později menopauzu, metabolismus se velice zpomalí. To znamená, že váš organismus potřebuje na běžný chod méně energie. Každá drastická dieta, kde střídavě hubnete a přibíráte, v dlouhodobém výhledu metabolismus zpomaluje ještě víc. Vsaďte raději na vyváženou stravu, která vám může metabolismus zrychlit.

Bojíte se jídla

Kvůli pomalému metabolismus, buď vinou diet nebo pouze přirozeným stárnutím, můžete mít časem pocit, že „nabíráte i z vody“. Démonizace jídla je naprosto zbytečná. Neexistuje žádná potravina nebo skupina potravin, která může za vaše přibírání a jíž byste si nemohli dopřát. Důležitější je pravidelnost a přiměřenost.

Nejíte pravidelně

Jíst pravidelně několikrát denně je pro hubnutí zásadní. Jíst čtyřikrát nebo šestkrát denně? Záleží na tom, co vám vyhovuje. Někomu stačí snídaně, oběd, svačina a večeře. Jiný potřebuje svačiny dvě. Důležité je, aby vám součet živin jednotlivých jídel dal přesně to, co vaše tělo potřebuje a jídlo bylo rovnoměrně rozvržené do celého dne. Jak poznat kolik to je? Obraťte se na lékaře či odborníka na výživu. Na diskuzních fórech odpovědi nenajdete. Od rána hladovět, a potom to dohánět večer, je cesta k tomu, jak si co chvíli kupovat kalhoty. A bohužel ne menší. A naopak ani vynechávání večeří vás k menší velkosti oblečení nedovede.

Uzobáváte během dne

Do kalorického příjmu se bohužel nezapočítává jen jídlo, které oficiálně nazvete snídaně, svačina, oběd nebo večeře. Patří sem i pár koleček šunky, hrst rozinek, dojídání pomazánek z kelímku, které už nevystačí ani na krajíc chlebu. Kuličky hroznů, které máte otevřené na stole a pokaždé když kolem nich jdete, trochu zobnete. Toto mnohdy nevědomé ujídání během dne vydá často za jedno plnohodnotné jídlo. Pokud cítíte, že ještě po večeři potřebujete něco zakousnout, nakrájejte si zeleninu a připravte domácí dip z jogurtu.

Snažíte se hubnout jenom pohybem

Bylo by krásné, kdyby se posilováním břicha zmenšovalo břicho. Jíst si přes den cokoliv, na nic nedbat a pravidelně dělat série cviků na břišní svalstvo. Jenže takto to nefunguje. Problémem objemnějšího pasu je strava, která neodpovídá vašemu pohlaví, věku a dennímu výdeji energie. Cesta tedy vede jedině přes kuchyň. Neznamená to ovšem, že byste měli na pohyb zanevřít. Jídelníčkem zredukujete tuk a posilováním nabudete svalovou hmotu, která dodá tělu mimo jiné pěkný tvar. Silná břišní stěna má vliv na postoj. Narovnané tělo vždycky vypadá štíhlejší.

Neupravujete stravu podle situace

Příběhy lidí, kteří léta sportovali, potom přestali a nabrali kila navíc, nejsou nijak výjimečné. Jídelníček je třeba vždy přizpůsobit dané životní situaci. Pokud se nemůžete pár měsíců hýbat kvůli bolavému kolenu, měli byste upravit jídelníček. Stejně jako když místo každodenní cesty do práce a zpět, pracujete z domova. Menší výdej musí reflektovat menší příjem.

Místo vaření spoléháte na dovoz

Je skutečně pohodlné objednat si domů pizzu, když nevíte, co uvařit, nebo se vám jednoduše nechcete. Občasná dovážka až domů? Proč ne, ale rozhodně by nemělo jít o pravidlo. Jestli máte zrovna prázdnou lednici nebo jste vysílení, objednejte si domů jídlo, které obsahuje dostatek zeleniny, bílkovin i sacharidů. Pizza, kebab ani čínské nudle toto nesplňují.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1