Silný domácí vývar – hřeje, chutná a léčí

Silný domácí vývar – hřeje, chutná a léčí

Známé české rčení říká, že polévka je grunt, a vskutku není daleko od pravdy. Poctivý domácí vývar nejen skvěle chutná, ale dokáže z těla vyhnat všechny možné neduhy, což v proměnlivém období blížícího se jara přijde jedině vhod. Nemluvě o tom, že počasí bývá touto dobou ještě převážně chladné a náš organismus prahne po teple. A právě polévky ho dokážou zahřát ze všeho nejvíc.

Vývar z kostí lze bez nadsázky označit jako lék, který poslouží nejen tehdy, když kolem nás zuřivě útočí chřipky nebo angíny, ale který má i celou řadu dalších blahodárných účinků.

Zdraví z jednoho hrnce

Jak už název napovídá, vývar vzniká pomalým vařením kostí (ať už kuřecích, vepřových či hovězích), a díky tomu obsahuje velké množství tělu prospěšných živin. Jednou z nich je kolagen, který stimuluje růst vlasů, regeneraci a zdravý vzhled kůže, pomáhá udržovat pevné nehty a posiluje elasticitu chrupavek. Důležitou látkou je i glutamin, což je aminokyselina, která podporuje imunitu a dokáže poskytnout úlevu lidem trpícím syndromem dráždivého tračníku (nespecifické bolesti břicha, nadýmání a poruchy vyprazdňování), v dnešní době stále rozšířenějším neduhem.

Další aminokyselinou je glycin, který přirozeně detoxikuje tělo, podporuje zdravé zažívání, napomáhá regulaci hladiny cukru v krvi a využití glukózy. Prolin zase slouží jako nezbytný zdroj pro vznik kolagenu, pozitivně ovlivňuje činnost srdce a cévy. Kostní dřeň je také plná důležitých minerálů, bez kterých se naše imunita neobejde (vápník, hořčík, sodík, fosfor). Jejich nedostatek vede ke zhoršení obranyschopnosti i nervových funkcí, ke vzniku křečí a k dalším nepříjemným projevům. Sečteno a podtrženo: masový vývar působí v těle jako blahodárný elixír.

Vývar z kostí: Nejdřív rozehřejte troubu

Připravit se dá na několik různých způsobů. Ať už zvolíte hovězí, kuřecí, vepřový nebo třeba krůtí vývar... Vždy ale myslete na to, že jeho chuť se odvíjí od obsažených ingrediencí. Pokud maso a kosti dáte nejprve do trouby a upečete dozlatova, vývar se chuťově vyhoupne na úplně jiný level. Se zeleninou to však v masovém vývaru zbytečně nepřehánějte.

Recept na masový vývar

Na 4–6 porcí potřebujete:

  • 1 kg masa a kostí,
  • 1 velkou cibuli, 1/4 celeru, 1 mrkev, 1 petržel,
  • 1 snítku petrželové natě, 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře,
  • 2 lžičky soli,
  • slunečnicový olej

Postup: Troubu rozehřejte na maximum a zvolte program grilování. Maso a kosti vyskládejte do pekáče a zakápněte olejem. Promněte je v rukách a vložte do trouby. Pečte dozlatova a v průběhu pečení aspoň jednou obraťte. Po upečení přendejte maso i s výpekem do vysokého hrnce. Zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Poté stáhněte plamen na minimum, aby voda jen lehce probublávala. Přidejte sůl a vařte aspoň 3 hodiny. Pak přidejte do vývaru zeleninu a všechno koření a vařte na mírném plameni další hodinu. Na závěr vývar sceďte.

Zeleninový vývar: Zeleninu vařte jen krátce

Nejste zrovna masožrouti? Udělejte si místo masového vývar zeleninový. Ten je také velmi zdravý. Při vaření se totiž ze zeleniny uvolňuje velké množství látek, jako jsou vitaminy, minerály, esenciální oleje a různé mikroživiny. Vývar se připravuje vařením nejrůznějších druhů zeleniny, bylinek a koření (není třeba omezit se na tradiční kombinaci mrkev-celer-petržel, fantazii se meze nekladou). Po uvaření se vývar scedí a všechny pevné části zeleniny se buď vyhodí, nebo se ve vývaru ponechají. Mějte pouze na paměti, že doba varu by neměla být příliš dlouhá, některé vitaminy a další zdraví prospěšné látky totiž vařením zanikají (abyste během co možná nejkratší doby vaření získali co nejsilnější vývar, nakrájejte zeleninu na malé kousky). Z téhož důvodu byste měli držet vývar těsně nad bodem varu, aby pouze zvolna probublával.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1