Proteinové tyčinky vás uspokojí i v případě, když vás honí mlsná. Chutí totiž v mnohém připomínají klasické sladké tyčinky, jejich energetická hodnota je však nižší, stejně jako obsah tuků, a naopak v nich najdete podstatně více bílkovin. Což má velkou výhodu i v tom, že po jejich konzumaci nemáte chuť ujíždět dál na „sladké vlně“. Díky svému složení totiž nijak zásadně nevychýlí hladinu krevního cukru, na rozdíl od běžných cukrovinek.
Samozřejmě, že i mezi proteinovými tyčinkami je třeba pečlivě vybírat ty, které jsou opravdu kvalitní. To, že nápis na obale hrdě hlásá „protein“, nebo „high protein“, ještě neznamená, že jde o skutečně hodnotný výrobek. Spousta těchto tyčinek je doslova nadupaná cukrem nebo umělými sladidly, ztuženými tuky a různými přídatnými látkami. V takovém případě se spíš než o kvalitní proteinovou tyčinku jedná o předraženou cukrovinku, která vašim svalům (a potažmo tělu) nic prospěšného nepřinese.
Při výběru se řiďte hlavně obsahem bílkovin – minimálně 18 gramů na 100 gramů potraviny, a také jejich zdrojem: většinou platí, že živočišná bílkovina je hodnotnější, než protein rostlinného původu (nejlepší je syrovátkový nebo mléčný izolát).
Zaměřte se také na to, kolik tyčinka obsahuje cukru, což není příliš žádoucí ingredience. Určitému množství se samozřejmě nevyhnete, dbejte však alespoň na to, aby se ve složení nevyskytoval cukr glukózo-fruktózový, kukuřičný nebo fruktóza.
V neposlední řadě se mrkněte na tuky. Dobrá proteinová tyčinka by měla obsahovat co nejmenší množství nasycených mastných tuků (méně než 2 gramy na porci). V opravdu kvalitních tyčinkách najdete tuky z oříšků a semínek.
Proteinová tyčinka přijde vhod jako zdroj energie před tréninkem. Jestli pravidelně sportujete, pak jistě víte, že rozhodně není dobré běhat nebo cvičit s plným žaludkem. Kvalitní tyčinka je v tomto ohledu ideální – díky svému složení dostatečně zasytí, dodá potřebnou energii a tělo ji navíc lehce stráví, takže vám nebude ležet v žaludku. Dejte si ji zhruba hodinu (nejméně však 30 minut) před plánovanou fyzickou aktivitou. Tahle malá svačinka se hodí i po tréninku, kdy tělo potřebuje rychle doplnit potřebné živiny, aby mohlo začít proces svalové obnovy.
Proteinovou tyčinku je dobré mít po ruce i tehdy, pokud během hektického dne (nebo třeba na cestách) nemáte čas se najíst. Plnohodnotné jídlo sice nenahradí, ale je to rozhodně lepší varianta než například bageta z benzinky.
Kvalitní proteinovou tyčinku si však můžete v klidu připravit i doma. Zkuste to třeba podle našeho receptu.
Potřebovat budete:
na polevu: 50 g vysokoprocentní čokolády bez přidaného cukru.
Všechny suroviny dejte do mixéru a rozmixujte. Ze vzniklé hmoty vytvarujte 3 tyčinky, přesuňte na tác a vložte do mrazáku, aby směs pěkně ztuhla. Mezitím si připravte polevu – čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a potom s ní polijte tyčinky.
Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com