Fenykl je trvalka se žlutými kvítky původem ze Středozemí, hodně oblíbená ve starověkých civilizacích. Patří do stejné čeledi jako kopr, anýz a kmín, proto obsahuje podobné aromatické silice i účinky.
Semena z fenyklu se dají využít jako prevence proti nadýmání a křečím v břiše a ve střevech.
Kojící maminky proto už od pradávna dávají miminkům bylinkový čaj s fenyklem, který zmírňuje kojeneckou koliku. Čaj z fenyklu pomáhá i v dospělém věku. Kromě zklidnění trávicího traktu a zmírnění menstruačních potíží se jedná i o přírodní diuretikum. Podílí se na odplavování toxinů a snižuje riziko problémů s ledvinami a močovými cestami.
V mnoha receptech se fenykl přidává do hrnce při přípravě luštěnin právě pro jeho schopnost poprat se s plynatostí a podporu tvorby žaludečních šťáv. Až budete příště vařit fazole nebo cizrnu, přihoďte malou lžičku fenyklu. První čtvrthodinku vařte bez pokličky, ať se dostane specifická vůně fenyklu ven a neovlivní příliš chuť výsledného jídla.
Fenykl je velmi účinný i při nachlazení. Pomáhá tělu zbavit se hlenů a je relativně bohatý na vitamin C. Pro své antibakteriální účinky se dá využít také na vykloktání. Vypláchne bakterie a choroboplodné zárodky, osvěží dech a uklidní dásně. V některých kulturách se fenyklová voda využívala i na nemocné oči.
V kuchyni se kromě semen dá využít i plod. Francouzi a Italové jsou v přípravě fenyklových receptů zběhlejší. Patrně proto, že už v dobách starověku Římanky věděly, že žvýkání fenyklu zbavuje chuť na jídlo a má velmi nízkou energetickou hodnotu. Jejich trik můžete využít i v dnešní době a připravit si z čerstvého fenyklu zeleninový salát. Dostanete do sebe zároveň relativně vysoké množství vitaminu C, draslík a kyselinu listovou.
Ingredience:
Zálivka:
Postup: Příprava je zcela jednoduchá. Všechnu zeleninu a pomeranč nakrájíte a vhodíte do mísy. Fenykl doporučujeme nakrájet na tenké plátky nebo drobné kostky. Ve vedlejší sklence si připravíte zálivku pořádným promícháním všech ingrediencí a přelijete do mísy. Na závěr přidejte dle libosti nadrobený sýr feta.
Ingredience:
Postup: Rozpalte pánev a opečte na ní hrst libovolných oříšků a přesypte na talířek. Mezitím si nastrouhejte nebo nakrájejte mrkev na drobné proužky. Fenykl nasekejte na tenké malé plátky a vložte do mísy s mrkví. Na totožné pánvi opečte semínka hořčice a černuchy. Než začnou pukat, přidejte šťávu z citronu nebo limetky. Směsí přelijte mrkev s fenyklem a posypte opraženými oříšky.
Ingredience:
Postup: Zapněte troubu na 200 °C. V pánvi rozpalte olej, přidejte do něj na kousky nakrájený fenykl a osmahněte ho. Poté přidejte trochu vody na podlití, sůl, pepř a duste tak 5 minut. Pekáček nebo jinou nádobu vhodnou na pečení vymažte máslem, vložte fenykl, přelijte rozšlehanými žloutky, smetanou, sýrem a zapečte. Podávejte s celozrnným pečivem.
Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com