Chcete zhubnout a říkáte si, proč držet diety, když stejně nefungují?

Chcete zhubnout a říkáte si, proč držet diety, když stejně nefungují?

2 min. čtení Zdena Lacková
Mnohé diety jsou nezdravé a vůbec nefungují, ale přesto je po celém světě drží miliony žen a mužů. Právě proto vznikl díky Mary Evans Youngové roce 1992 Mezinárodní den proti dietám, a ten připadl na 6. května. Youngová nebyla propagátorkou obezity, ale bojovala za přirozenost a zdravý životní styl.

Hubnutí jenom na chvíli

Ve své knize Láskyplné hubnutí, kterou nedávno vydala Grada, vysvětluje psycholožka a odbornice na výživu Zuzana Douchová, čím to je, že diety obvykle nefungují a ti, kdo chtějí zhubnout, nezhubnou. Případně zhubnou, ale jen na chvíli, a pak zas jejich váha letá prudce nahoru. Ostatně, možná to znáte. Stavu, kdy po návratu od diety zpět k obvyklému jídelníčku nakonec naberete víc, než jste zhubli, se říká jojo efekt. Co se to s naším tělem děje a proč všemožné krátkodobé diety končí nezdarem?

Zásadní je kalorický deficit

„Téměř každá dieta, u níž snížíme denní kalorický příjem oproti výdeji, takže vznikne kalorický deficit, povede ke snížení hmotnosti,“ říká Zuzana Douchová. „A je jedno, jestli půjde o dietu nízkotučnou, ketodietu, paleo stravu, vitariánství, ananasovou či rýžovou dietu. Také nezáleží na tom, zda budeme místo jídla pít koktejly, proteinové polévky či jíst podle redukčního jídelníčku. Diety se liší pouze v tom, jakým způsobem je kalorického deficitu dosaženo.“ Je to jednoduchá matematika: když přijmeme míň energie, než vydáme, tak zhubneme.

Jenže jak potom dál?

Druhou fází hubnutí, na kterou často nemyslíme, když se vrháme do nějaké zaručené diety, je fáze udržení si snížené hmotnosti dlouhodobě, nejlépe trvale. To je podle odbornice zásadní a radí: když si vybíráte směr hubnutí, musíte myslet na to, zda se tímto způsobem chcete stravovat napořád a bude to přijatelné pro vaše zdraví, psychiku i celkový životní styl. Pokud vám dieta funguje, nemusíte s ní přestávat. Obvykle ale nejsou striktní diety a redukční výživové směry udržitelné dlouhodobě. A bývají i zdravotně riskantní. Takže s nimi nakonec každý skoncuje, a tím i s hubnutím. Jaká je tedy cesta? „Jedině hubnutí, které není dietou, ale životním stylem, vám zůstane navždy a díky tomu si udržíte shozená kila,“ zdůrazňuje psycholožka Douchová.

Několik příjemných rad

I když vyhlásíte válku dietám, ale chcete zhubnout, nemusíte zoufat. Jde to. Stačí tělu dávat o 300–500 kalorií denně méně, než spotřebuje, a pozvolné zdravé hubnutí je tu! A dokonce to jde i bez kalorické kalkulačky, ještě jednodušeji: „Stačí, když se budete častěji a pravidelně hýbat, omezíte vysoko kalorické potraviny a „komfortní“ jídlo, které vám chutná, ale neprospívá postavě ani zdraví. Oněch 300 až 500 kalorií mohou mít jedno balení sušenek, pytlík chipsů, tabulka čokolády, jedna porce smetanové zmrzliny, velká láhev slazené limonády či dvě sklenice vína,“ dodává odbornice. Tak už tušíte, kudy se při hubnutí příště vydat?

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1