Září je tu. Vybíráme kroužky pro děti

Září je tu. Vybíráme kroužky pro děti

Začátek nového školního roku je tady, a tak vyvstává tradiční otázka, na jaké mimoškolní aktivity dítě přihlásit. Jaké kroužky vybrat a kolik by jich mělo být?

Ať si dítě vybere samo

Při výběru vhodné aktivity pro vašeho potomka se zaměřte především na to, co baví jeho samotného. Nesnažte si skrze něj plnit své sny, kterým nebyl ve vašem dětství dán prostor. Ani nepodléhejte momentálním trendům. Dítě vám buď samo řekne, co by ho bavilo, anebo vám napoví, když ho budete sledovat. Některé děti rády kreslí, jiné sportují, nebo se věnují skládání stavebnic či lepení modelů.

Každé dítě potřebuje něco jiného

Pějí vaše známé a kamarádky chválu na své dítě, které s přehledem zvládá pět kroužků týdně a navíc má ve všech výborné výsledky? Nesnažte se je za každou cenu napodobovat. Každé dítko potřebuje trochu něco jiného. Některé mají rády odpoledne svůj klid a bude jim stačit jen jeden kroužek týdně, jiné se naopak doma nudí a zvládnou toho víc. Je to individuální, a tak k tomu i přistupujte. Nesoutěžte s ostatními rodiči.

Kroužky pro děti: Kdy začít?

Kroužky jsou již pro předškolní děti. Pokud zrovna ale nově nastupují do školky, nechte jim nějaký čas na rozkoukání. Teprve až bez problémů zvládnou školku a nový režim, poohlédněte se i po nějakém kroužku. To samé platí u prvňáčků, pro které je nástup do školy obrovská životní změna. Pokud jim k tomu naložíte ještě několik kroužků, přetížíte je tak, že nakonec nebudou mít radost vůbec z ničeho. Každé dítě by mělo mít alespoň několikrát v týdnu den, kdy bude trávit čas podle svého.

Mně se tam nechce...

Především malé děti, které ještě nejsou tak docela ve svých zájmech vyhraněné, mohou přijít s tím, že je kroužek nebaví a nechtějí tam chodit. Není dobré hned ustupovat. Spíše zjistěte, co přesně dětem vadí. Třeba to vůbec není o samotném kroužku, ale dítěti může vadit někdo z kolektivu, mohlo dojít k nějakému sporu, konfliktu, nebo si v některých činnostech nevěří. Než kroužek zrušíte, zkuste zapátrat.

Myslete i na sebe

Z práce, do práce, kroužky, příprava do školy s dětmi, domácnost... při plánování kroužků myslete trošku i na sebe. Podívejte se na vše z praktické stránky – jaká je dopravní dostupnost, ale i cena. Zvlášť pokud máte více dětí. Abyste se na každé odpoledne nestala jen taxikářkou, která převáží děti sem a tam a nic jiného pomalu nestíhá. Myslete na to, že někdy jen fajn mít s dětmi prostě jen čas sami na sebe. Kroužky mají být o zábavě, ne o stresu z toho, aby se vše stihlo.

Výběr kroužku? Zjistěte si reference

Pokud už jste si nějaký kroužek vyhlédli, zjistěte si o něm všechny dostupné informace. Kdo ho vede, kdo ho zaštiťuje. Ideální je, pokud se na něj můžete zeptat ostatních rodičů, jejichž děti ho již navštěvovali. Některé kroužky navíc mají dny otevřených dveří, anebo můžete navštívit ukázkovou hodinu.

A rada na závěr: Nechtějte po dětech hned nějaké extra výsledky. Kroužky je mají rozvíjet, ale především bavit.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1