Čeká vás dovolená? Tipy, jak přežít cestování s dětmi

Čeká vás dovolená? Tipy, jak přežít cestování s dětmi

2 min. čtení Markéta Veselá
Je jedno, jestli se chystáte na několika hodinovou cestu do zahraničí, nebo jen po tuzemsku. Cestování s dětmi bývá náročné. Nenechte si ale kazit dovolenou či výlet. A protože většina z nás se vydává autem, přinášíme několik tipů, jak cestu zvládnout, nebo si ji třeba i užít.

Obrňte se na cestu

Ono se řekne: jupí, dovolená, nebo výlet, ale kdo nezažil cestování s malými dětmi, netuší, jak se taková obyčejná věc, jako jízda autem může proměnit v horor. Stojíte v zácpě, nervy na pochodu, potomci brečí a křičí, nebo se stále něčeho dožadují, případně se jim zrovna teď chce na malou... Jak to celé ukočírovat a nepřijet na dovolenou s migrénou?

 

Štěstí přeje připraveným

I pro několika hodinovou cestu je vhodné mít plán. A to ideálně neprůstřelný. Pamatujte na to, že děti nevydrží v sedačkách příliš dlouho v kuse. A i když usnou, většinou to nezaručí více jak dvě tři hodinky klidu. Na co nezapomenout?

  1. Nastudujte si cestu a naplánujte si i přestávky. Tedy nejen ty na záchod, ale ideálně takové, kde by se děti mohly chvilku proběhnout a protáhnout. Skvělé jsou například motoresty s dětským hřištěm, nebo se můžete vydat kousek na procházku. K tomu něco na zub a může se jet dál. Na delší cestě se vyplatí mít těchto zastávek víc. Také je dobré vyrazit brzy ráno, kdy se děti třeba ještě dospí, ale řidiči nehrozí mikrospánek.
  2. Vybavte se do auta. Kromě svačiny a pití se hodí i nějaká ta laskomina (ideálně větší zásoba), ale především něco pro zabavení. Větší děti si třeba rády poslechnou audio pohádku, nebo si zahrají na tabletu či se k vám připojí při slovním fotbalu. Menším dětem můžete vzít různé hry (existuje například i hra do auta s mluvící tužkou), hračky, případně jim pustit na tabletu pohádku, nebo písničky a zpívat společně.

 

Další tipy, jak zabavit dítě v autě najdete i v tomto článku.

 

  1. Náhradní oblečení a věci na zvracení – I když vaše děti obvykle na nevolnost netrpí, delší cesta, navíc v horku, je může vyčerpat. Na benzince si dají nějaký nevhodný pokrm a pohroma je na světě. Proto je lepší dětem, kterým někdy špatně bývá, dát prášek proti nevolnosti v autě, nebo existují i speciální lízátka. Po ruce je dobré mít nádobu na zvracení, vlhčené ubrousky a náhradní oblečení. Také nezapomeňte zastínit okna a pokud dítě pláče, se zastávkou neotálejte.
  2. Obrňte se trpělivostí a připravte se na změny. Máte přesný itinerář, kdy přesně kde budete a v kolik přesně smočíte nohu do moře či jiné vody? Pak na něj raději zapomeňte. S dětmi nikdy nevíte, co se stane. Připravte se na změny a buďte flexibilní. Tak se nebudete stresovat, že vám něco uteče a že nestíháte.

 

Pamatujte vždy na to, že jste na prázdninách a proto je hlavní si to užít. I když zrovna stojí v zácpě.

 

Už nevíte, kam se s dětmi v létě vydat a co podniknout? Podívejte se, jak s dětmi v létě zahnat nudu!

Autorský článek 

Foto: Unsplash.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1