Sladká zamilovanost aneb nástrahy krize středního věku

Sladká zamilovanost aneb nástrahy krize středního věku

Nevím, jak vy, ale jakmile já slyším pojem „krize středního věku“, okamžitě si vybavím film „Vrať se do hrobu“ a sociologa Víťu Jakoubka. Ve filmu nám totiž hlavní protagonista naprosto dokonale ukazuje, jak taková krize středního věku vypadá. Největší nebezpečí takové krize spočívá hlavně v možném rozpadu dlouhodobě fungujícího vztahu či manželství. Každý muž je jiný, a i proto u každého muže čekejme různé projevy krize. Jaké jsou ale nejčastější projevy tohoto (a to nejen pro muže) náročného životního období?

Krize středního věku

Krize středního věku se objevuje nejčastěji mezi 40 a 50 rokem života. I když se v článku zaměříme na muže, tato krize středního věku se nevyhýbá ani ženám. U mužů se vyskytuje častěji a projevy jsou mnohem markantnější než u žen. Krize středního věku není žádný mýtus, ale určitá životní etapa, kterou někteří zvládnou a jiným obrátí život naruby. Nejenom těm, kteří krizí prochází, ale také partnerkám (partnerům) a dětem.

Nespokojenost

Po čtyřicítce začíná většina z nás bilancovat. Přemýšlíme, co se nám v životě nepovedlo, co bychom dnes udělali jinak, ale přemýšlíme i o tom, co se nám povedlo a na co jsme pyšní. Máme dobrou práci, stabilní rodinné zázemí, děti už nás tolik nepotřebují a my konečně máme čas přemýšlet nad životem. Zatímco v mládí se soustředíme hlavně na budoucnost, po čtyřicítce se obracíme více do minulosti. Tím, že člověk ztrácí své rodiče a uvědomuje si svoji vlastní smrtelnost, napadají ho myšlenky, jestli v životě prožil to, co chtěl. Pokud pak člověk po mnoha úvahách dojde k tomu, že mu život protekl mezi prsty, dá se předpokládat, že krize středního věku ho nejspíš nemine.

Nic jsem si neužil

Jedna z myšlenek, která muže v tomto období napadá, je „nic jsem si neužil“. Aby to muž napravil, začne si jaksepatří užívat. Navazuje často povrchní sexuální vztahy, díky kterým si dokazuje, že ještě za něco stojí. Vztah s mladší milenkou dává stárnoucímu muži pocit, že tak starý přece není. Z dlouhodobého hlediska bývá pro muže často náročné udržet s mladší milenkou krok, a to především fyzicky. Časem tak muž může přijít na to, že ho takový vztah spíše vyčerpává. Mezitím jej však nevěra možná stála víc než jen pár peněz. A zamilované básničky tak trochu zhořknou.

Změna image

Nejen, že muži hodnotí svůj dosavadní život, ale stejným způsobem hodnotí i svoji image, kterou samozřejmě chtějí změnit. Bříško, které jim nikdy nevadilo se najednou stane velkým problémem. Oblečení, ve kterém doposud chodili, je najednou trapné a spodní prádlo je nemoderní. Někteří muži začnou chodit do posilovny, zajímat se o zdravé stravování a v honbě za mládím si obarví vlasy a nechají odstranit vrásky.

Já na to mám

Muži se snaží nejen sami sobě, ale i svému okolí dokázat, že na to zkrátka mají. A to jak finančně, tak i fyzicky. Muži začnou vyhledávat extrémní zážitky. Někteří začnou skákat padákem, jiní si pořídí luxusní kabriolet.

Jak z toho ven?

Otázka, která se sama nabízí. Odpověď na ni ale není vůbec jednoduchá. Některé muže krize středního věku semele a jediným východiskem je pro ně odchod od rodiny. Někteří muži jsou schopni sebereflexe, díky které si uvědomí, že by mohli ztratit to, na čem dlouhá léta pracovali, včetně toho nejdůležitějšího, dlouholetého partnera. Pochopení a podpora je to, co druhý může udělat. Naštěstí ale existují i šťastlivci, kterým se krize středního věku vyhne, a tak zbývá jen doufat, že váš partner patří mezi ty šťastné.

Zdroj fotografií v tomto článku: www.shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1