Mužský přechod umí zamávat nejen s psychikou, ale i se životem

Mužský přechod umí zamávat nejen s psychikou, ale i se životem

8 min. čtení Denisa Salvová
I když je pojem „přechod“ spojován hlavně se zdravím žen, stejná vývojová etapa potká i muže. Zatímco u žen je menopauza definována ztrátou menstruace, projevy andropauzy u mužů tak specifické nejsou, a o to je těžší nástup mužského přechodu rozpoznat. Jedním z projevů andropauzy může být i tzv. druhá míza, které se ovšem obávají i partnerky stárnoucích mužů, protože ta, jak známo, umí život obrátit naruby všem zúčastněným.

Stárneme všichni

Stáří je fyziologický proces, kterému se nikdo nevyhne. Každý ale stárne trochu jinak, a to jak fyzicky, tak i psychicky, což je dáno nejen životním stylem, ale i pohledem na život. Určitě znáte starého třicátníka a šedesátníka, který by o generaci mladšího člověka strčil do kapsy. Samozřejmě stárnutí je ovlivněno také geneticky. Někdo proces stárnutí bere jako něco přirozeného, co k životu patří, jiný prožívá hrůzu při objevení dalšího šedivého vlasu. Stárnutí u žen souvisí s menopauzou, stárnutí u mužů s pojmem poměrně novým, a sice andropauzou. Mnoho mužů si však nástup andropauzy odmítá přiznat, protože „přechod“ je přece záležitostí výlučně žen a mužů se netýká. Pokles pohlavních hormonů a s ním spojené změny se ovšem týkají obou pohlaví, jen u mužů se o tomto tématu méně hovoří.

Když se andropauza hlásí o slovo

Přesně určit počátek andropauzy není jednoduché, protože projevy jsou velmi individuální. Společným znakem je pokles hladiny mužského pohlavního hormonu testosteronu, což se projeví nejen po stránce fyzické, ale také psychické. K pozvolnému poklesu testosteronu dochází u mužů už po třicítce, ale znatelné projevy jeho deficitu se objevují až kolem padesátky. Jedním z dominantních znaků u andropauzy je celkový pokles energie, podrážděnost a únava. Stejně jako ženy, tak i muži trpí nespavostí, změnami nálad a vyčerpáním. Muže trápí úbytek svalové hmoty, bolesti kloubů, šedivění a postupná ztráta vlasů. To, čeho se muži nejvíc obávají, jsou obtíže v sexuální oblasti jako pokles libida a problémy s erekcí.

Andropauza, období životního bilancování

Přicházející stáří si začínají nejen muži, ale i ženy plně uvědomovat po čtyřicítce, kdy se objevují první známky stárnutí. Nejen první vrásky, ale také přibývání na váze a obtíže v sexuální oblasti dávají vědět, že „už to není, co to bývalo“. Navíc přichází období životního bilancování, stejně jako uvědomování si toho, co mohlo být v životě jinak. Je běžné, že si klademe otázku, zda jsme dosud stihli v životě všechno, co jsme si předsevzali a zda nám na to ještě zbývá čas. Dospělé děti se osamostatňují, je víc času přemýšlet, do vztahu často přichází nuda a šeď. Navíc je tu snížená sexuální výkonnost, která je pro muže naprosto zásadním ukazatelem mládí a kondice.

Druhá míza útočí

Odtud už je pak často jen krůček k tomu, pouštět se do riskantních a dobrodružných podniků a činit neuvážená a impulzivní rozhodnutí, kterým muži dávají najevo nejen svoji nespokojenost se stávajícím životem, ale především tak manifestují svůj vlastní strach ze stáří. Touha opustit zaběhnuté koleje a proměnit se zpět v toho statného junáka, může mnohdy vyústit v krach do té doby spokojeného manželství. Proces stárnutí se muži často snaží zvrátit nejen adrenalinovými zážitky, drahým autem, značkovým oblečením, ale také novou a samozřejmě mnohem mladší manželkou, ke které si pořizují takřka své vlastní vnouče. Bohužel někteří si až pozdě uvědomí, že čas zkrátka neobelstíš.

Pomoci může testosteron

V případě nejen psychických, ale i fyzických obtíží, se ženy obrací na svého gynekologa, který na základě laboratorního vyšetření zjistí hladinu pohlavních hormonů. Na praktického lékaře by se však měli obrátit i muži. Lékař zjistí, zda je hladina testosteronu nízká a doporučí další postup. Někdy je doporučena hormonální substituční terapie spočívající v dodávání chybějícího testosteronu. Díky substituci dochází ke zmínění nepříjemných příznaků, a navíc ke zvýšení libida a potence. Hormonální substituce není vhodná pro všechny muže. Kontraindikací mohou být kardiovaskulární onemocnění, nádorová onemocnění, diabetes a další zdravotní komplikace. Vhodnost léčby je tak plně v rukou lékaře. Na trhu jsou i doplňky stravy s obsahem testosteronu a dalších látek příznivě ovlivňujících mužské zdraví.

Ženy, hlavně klid!

Pokud jste ženou muže v andropauze, na místě je notná dávka pochopení a trpělivosti. Ačkoliv se může zdát, že se váš muž tak trochu zbláznil, nezbývá než doufat, že se tohle období v klidu přežene. Není třeba s manželem v padesáti podnikat výpravu do Peru, ani skákat padákem, ale pokud se on sám pro podobné aktivity rozhodne, nebraňte mu. Výhružkami, křikem a prosbami stejně ničeho nedocílíte, jen v něm umocníte touhu vám dokázat, že se mýlíte, protože on na podobné aktivity stále má. Na druhou stranu máte plné právo jasně dát najevo, že utratit společné úspory za plavbu kolem světa a liposukci břicha opravdu dát nehodláte. A pokud nic nepomáhá, vydržte, však ono to přejde.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1