10 tipů, jak zabavit dítě, když prší

10 tipů, jak zabavit dítě, když prší

To, že prší, ještě neznamená, že vaše dítko stráví celý den s nosem přilepeným na monitoru či obrazovce. S těmi nejmenšími se můžete vydat do mateřského centra, se staršími do aquaparku nebo třeba do kina na nějaký zábavný film, který si užije celá rodina. A když se vám nikam nechce? Nevadí. I doma se dá vymyslet celá řada aktivit, aby se vaše ratolest nenudila.

1. Smíchejte mouku s vodou

Probuďte v sobě tvořivost a fantazii a pohrajte si s plastelínou, které je dnes na trhu nepřeberné množství ve všech možných zářivých barvách, případně i s řadou nejrůznějších vykrajovátek (ale bohatě stačí i formičky na cukroví). Nemáte plastelínu? Smíchejte mouku s vodou. Je sice nutné počítat s tím, že „malí umělci“ nadělají trochu nepořádek, ale patlání se v těstě je spolehlivě zabaví (a vás možná taky). Jde o nenáročnou aktivitu, kterou zvládnou klidně i dvouletí caparti.

2. Staňte se hledačem pokladů

Další hrou, díky které získáte minimálně půl hodinku blaženého klidu, je hledání pokladu. Tím mohou být jakékoliv předměty denní potřeby nebo malé sladkosti. Dobře je schovejte a po bytě rozmístěte indicie, které dětem při hledání pomohou (papírové šipky, obrázky apod.).

3. Postavte stan v obýváku

Děti milují prostory, kam si mohou zalézt a schovat se před okolním světem. Nechte je, ať si postaví v pokoji stan nebo indiánské týpí. Dejte jim k dispozici stůl, židle, polštáře, deky, nafukovací matrace, obruč, prostěradlo… Hotové hnízdečko můžete společně ozdobit barevnými papírovými řetězy. Nebo vytáhněte světýlka na stromeček a udělejte si malou předvánoční generálku.

4. Vyhlaste generální úklid

Vypadá to u vás doma jako po výbuchu? Nic není na svém místě, všude se válí panenky nebo autíčka a při každém šlápnutí hrozí, že se vám do chodidla bolestivě zaryje kostička od lega? Vyhlaste velký úklid a pojměte ho jako bojovku. Nastavte budík na 15 minut a pak už jenom sledujte, jak dětičky pěkně kmitají. Pokud se do stanoveného limitu podaří uvést pokoj (nebo byt) do původního stavu, odměňte je něčím dobrým. Zúčastnit se mohou i ti nejmenší.

5. Potrénujte svou paměť

S těmi staršími si můžete zahrát hru, ve které si otestujete svého pamatováka. Děti se výborně zabaví a pro dospělé to bude prospěšný mozkový trénink. Čím víc hráčů se zapojí, tím větší bude legrace. První začne tím, že řekne: „Přijela tetička z Ameriky a přivezla mi krokodýla (motorku, červenou čepici, cukrovou vatu… cokoli vás napadne). Druhý hráč v pořadí to celé zopakuje a přidá další slovo. Vyhrává ten, kdo je schopen zapamatovat si nejdelší seznam věcí, a to ve správném pořadí.

6. Vyrobte si vlastní puzzle

Tato hra je obdobou puzzlí, ale je mnohem jednodušší a děti si pří ní víc užijí. Vezměte nějakou starou pohlednici (nejlépe se zvířecím nebo pohádkovým motivem), rozstříhejte ji na několik kousků a jednotlivé dílky poschovávejte. Potom nechte děti, ať je hledají. Když se jim podaří sestavit celý obrázek, mohou se za odměnu vydat i za hledáním sladkého pokladu.

7. Hádejte zvuky a předměty

Připravte si předem různé předměty, které děti dobře znají: šišku, kamínek, gumu, pomeranč, kostku cukru… Zavažte jim oči, položte jim vybranou věc do dlaně a nechte je hádat. Mohou si ji ohmatat, přičichnout k ní, případně ji ochutnat. Podobným způsobem je můžete nechat hádat také různé zvuky, např. rozevření zipu, zacinkání lžičkou o talířek, škrtnutí zápalkou, roztržení papíru atd.

8. Zahrajte si s kostkami

Spoustu zábavy si užijete i s dřevěnými kostkami. Můžete třeba soutěžit, kdo z nich postaví nejvyšší komín, nebo si jednu kostičku položit na hlavu (či na ukazováček) a rychlým krokem přejít po pokoji tak, aby nespadla. Když to děti zvládnou, další level může být běhání nebo dřepy.

9. Vyzkoušejte hru „K + P“

Pokud je vaše rodina početnější, vytvořte dva soutěžní týmy. Vaším úkolem bude během 5 minut nashromáždit co nejvíc věcí, jejichž názvy začínají od písmene K a P (každý tým dostane přiděleno jedno písmeno). Po uplynutí časového limitu předměty spočítejte a vítěze odměňte.

10. Užijte si domácí wellness

Máte všeho už po krk a nejradši byste zaplula do horké lázně? Malé domácí wellness ocení i děti, a vy tak zabijete dvě mouchy jednou ranou. Přineste si do koupelny přehrávač s nějakou příjemnou hudbou, od stropu zavěste barevná světýlka a do vany nalijte voňavou pěnu. Nejspíš pak budete muset pořádně vytřít, ale za tu chvíli pohody to stojí. Případně připravte lázeň pouze dětem a dejte jim na hraní pár kousků nádobí (trychtýř, naběračku, plastový hrneček, plechovou konvičku apod.).

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1