Proč je pro muže těžké jen naslouchat a nic neřešit?

Proč je pro muže těžké jen naslouchat a nic neřešit?

O rozdílech mezi muži a ženami už toho bylo napsáno mnoho, a přesto se stále mají jedni od druhých co učit. Schopnost v klidu naslouchat ženám a nedělat nic je mužům cizí. Z jakých důvodů jindy stoický muž hned spěchá něco řešit? Příčinou je i to, že muži a ženy vidí problém vždy v něčem jiném.

Jen tak si popovídat

Žena přijde za mužem a začne vyprávět. Může to být něco, co ji delší dobu trápí, nebo tajemství, které se nedávno dozvěděla. Klidně i nějaké každodenní banalita nebo informace z Facebooku, jejíž sdílení považuje žena za přirozené. Chce, aby muž zanechal jiných činností a naladil se na stejnou vlnu. Aby si s ní o celé věci chvíli povídal nebo alespoň mlčel a vnímavě naslouchal.

Muž činu

Muž však má tendenci okamžitě něco dělat. Chce vyřešit problém, se kterým si žena neví rady, a proto ho přišla požádat o pomoc. Neumí si totiž představit, že by mu vše říkala jen tak. Sám je zvyklý si s problémy poradit sám a o pomoc si říká jen v případě, že opravdu neví, jak dál. Kdyby nešlo o problém, není třeba o tom mluvit, ne? Mužům mlčení celkem vyhovuje.

Pomoc, o kterou nikdo nestojí

Zoufalá žena začíná být podrážděná, když jí muž už po několikáté přeruší s poznámkou, co by řekl nebo udělal on. A co by měla udělat ona a jak je možné, že to neudělala hned. Nevyžádané rady nejsou vítány nikde, i když jsou dobře míněné.

Zatímco jsou mužovy pohnutky pomoci naprosto nezištné, skončí nakonec zmaten a neví, co po něm vlastně žena chce. A jí zase vrtá hlavou, jak je možné, že místo aby se muž symbolicky postavil po jejím boku, mentoruje ji jako malou holku. A není to poprvé, co ji zarazí kontrast mezi mužskou akčností v případě rozdávání dobrých rad a laxností například v péči o domácnost.

Klíčem je empatie

Jakmile muž pochopí, že se žena potřebuje jen svěřit a že po něm nevyžaduje akci, ubude mezi partnery mnoho nedorozumění. Stejně jako když si žena uvědomí, proč jí muž chce pomáhat. Využívání silných stránek druhého pohlaví je vítěznou strategií pro obě strany.

Rady pro muže

Nechte všeho a poslouchejte. Všichni vědí – a ženy nejlépe – že muži nezvládnou dělat pořádně víc než jednu věc najednou. Jestliže u naslouchání ještě čtete noviny nebo sledujete po očku televizi, pak je ženě jasné, že jí nevěnujete sto procent své mentální a emoční kapacity. Naštve se a to nechcete. Takže si klidně v duchu o něčem přemýšlejte, ale aspoň přikyvujte hlavou. A hlavně nenabízejte svůj pohled a řešení dřív, než žena domluví. Emoční projevy nejsou mířeny proti vám, jsou součástí projevu a není třeba na ně reagovat.

Rady pro ženy

Když na začátku řekněte, že chcete s něčím poradit (pokud je to pravda), získáte okamžitou mužovu pozornost. Pokud radu nebo čin od muže nechcete, hned zpočátku mu sdělte, že má pouze poslouchat a především, kolik to bude trvat minut. Dáte mu tak aspoň nějaký pevný záchytný bod. Nechoďte kolem horké kaše, ale jděte rovnou k věci a nepoužívejte žádné náznaky či narážky. Co nevyslovíte, to se muž sám od sebe nedovtípí. Uvědomte si také, že muž není „kámoška“, nese jiné kvality.

Pochopení rozdílů vede k harmonii

Když spolu budou muži a ženy často mluvit, nemusí to ještě přispět k jejich vzájemnému porozumění – obzvláště když bude mluvit jen jedna strana. Když si však uvědomí, že odlišnosti mezi nimi jsou naprosto přirozené, přibude jim do vztahu více pohody.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1