Potěšte své blízké jedlými dárky

Potěšte své blízké jedlými dárky

Vymýšlet každý rok originální dárek, který by neskončil jen někde odložený, dá pořádnou fušku. Zkuste to letos s jedlými dárky. Po těch se jen zapráší...

Každý si rád pochutná

Co si budeme povídat, každý z nás má tak trochu mlsný jazýček a jistě nás víc než ponožky potěší balíček něčeho dobrého na zub. Jenže trefit se do chuti blízkých není jen tak, proto přinášíme několik tipů, co komu nadělit. A než koupit v obchodě neosobní balíček, zkuste přiložit ruku k dílu a jedlé dárky sami vyrobit. Myslete na to, že v tomto případě hraje velkou roli to, jak dárek zabalíte, protože jíme hlavně očima!

Pro pány

Nadpis je možná trochu zavádějící, protože tyto dárky udělají radost i dámám, které mají rády něco říznějšího. K pivu se hodí nakládané buřty, pro otrlejší nakládané syrečky, chybu neuděláte ani s hermelíny, fetou (může být balkánský sýr) či nakládanou zeleninou (nebo jen chilli papričkami). To ale není vše. Vyrobit doma můžete i paštiku, nebo pálivé chutney, které se skvěle hodí k masu.

Tip na dárek: Chilli marmeláda

Potřebovat budete: 150 g červených sladkých paprik, 150 g čerstvých chilli papriček, 500 gramů želírovacího cukru, 600 ml jablečného octa a 500 gramů cukru krystal

Postup: Oba druhy paprik rozpulte a zbavte semínek, poté pokrájejte na větší kusy. Ty vložte do mixéru a rozsekejte nadrobno, ale tak, aby byly vidět v marmeládě kousky. Do hrnce nasypte obyčejný cukr, želírovací cukr a zalijte octem. Pak k tomu přidejte i pastu z paprik. Vařte 10 minut a pak plňte skleněné šroubovací sklenice ještě teplou hmotou. Otočte dnem vzhůru a nechte do druhého dne. Víčko zavařovačky pak můžete překrýt nějakým pěkným balicím papírem, krajkou, plátýnkem nebo pytlovinou a převázat mašlí, provázkem či lýkem. Sklenici také nezapomeňte opatřit štítkem s popisem, co se skrývá uvnitř, či nějakým osobním vzkazem. I zde se fantazii meze nekladou. Štítek můžete nalepit papírový nebo popisek napsat přímo na sklenici fixem.

Pro milovníky sladkého

Tady se nabízí celá řada možností. Lze upéct oblíbené sušenky, které předáte v dárkové krabici spolu s receptem, hodí se i domácí marmelády (ideální je na to myslet již v létě), nutely, pečené čaje, směs ořechů, želé bonbóny, domácí čokoláda třeba s oříšky, müsli tyčinky.

Tip na dárek: Domácí čokoláda

V tomto případě je postup velmi jednoduchý. Nakupte si kvalitní hořké čokolády, ale pro zpestření třeba i bílou a mléčnou. A také veškeré ingredience, které v čokoládě máte rádi: oříšky, karamel, sušenky, želé bonbonky, sušené ovoce. Čokoládu rozpusťte a nalijte na plech vyložený pečícím papírem. Bílou čokoládou můžete v tmavé vytvořit mozaiku. Před zaschnutím posypte tím, co máte rádi. Poté nechte vychladnout, nalámejte a naplňte do celofánových pytlíčků a ozdobte mašlí.

Něco ostřejšího

Lahvinka pod stromeček prostě patří. A zvlášť, pokud jste její obsah vytvořili přesně na míru obdarovávaného. Připravit můžete oblíbený vaječný, nugátový či kávový koňak a nebo šípkový, medový či bylinkový likér.

Tip na dárek: Domácí baileys

Potřebovat budete: 2 plechovky slazeného kondenzovaného mléka, půl litru mléka (polotučného), půl litru rumu a jeden sáček mandlového (případně lze i čokoládového) pudinku

A jak na to? Nejprve si dejte vařit plechovky kondenzovaného mléka – neotevřené je vložte do hrnce s vodou a na mírném ohni vařte 2 hodiny. Poté nechte vychladnout. Mezitím si uvařte mandlový pudink (dle návodu na obalu). Vychlazené kondenzované mléko i pudink smíchejte s rumem a velmi důkladně (můžete šlehačem) vymíchejte. Pak stačí nalít do láhví.

Pro ty, co milují vaření

Tráví vaše kamarádka, nebo maminka či tetička ráda čas v kuchyni? Zkuste je podarovat sypkou směsí na pečení spolu s receptem, ale i ochucenými oleji, bylinkovou solí, vanilkovým cukrem, pestem, ochucenými octy.

Tip na dárek: Bylinková sůl

Na tři hrsti bylinek budete potřebovat dvě hrsti soli. Tu volte ideálně hrubozrnnou – mořskou, alpskou. Bylinky usušte (třeba v sušičce, nebo troubě) a smíchejte se solí. Pak podrťte ve hmoždíři, aby se sůl s bylinkami promíchala. Nasypte do skleněné dobře uzavíratelné nádoby, aby vůně nevyprchala.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1