Co si budeme povídat, každý z nás má tak trochu mlsný jazýček a jistě nás víc než ponožky potěší balíček něčeho dobrého na zub. Jenže trefit se do chuti blízkých není jen tak, proto přinášíme několik tipů, co komu nadělit. A než koupit v obchodě neosobní balíček, zkuste přiložit ruku k dílu a jedlé dárky sami vyrobit. Myslete na to, že v tomto případě hraje velkou roli to, jak dárek zabalíte, protože jíme hlavně očima!
Nadpis je možná trochu zavádějící, protože tyto dárky udělají radost i dámám, které mají rády něco říznějšího. K pivu se hodí nakládané buřty, pro otrlejší nakládané syrečky, chybu neuděláte ani s hermelíny, fetou (může být balkánský sýr) či nakládanou zeleninou (nebo jen chilli papričkami). To ale není vše. Vyrobit doma můžete i paštiku, nebo pálivé chutney, které se skvěle hodí k masu.
Tip na dárek: Chilli marmeláda
Potřebovat budete: 150 g červených sladkých paprik, 150 g čerstvých chilli papriček, 500 gramů želírovacího cukru, 600 ml jablečného octa a 500 gramů cukru krystal
Postup: Oba druhy paprik rozpulte a zbavte semínek, poté pokrájejte na větší kusy. Ty vložte do mixéru a rozsekejte nadrobno, ale tak, aby byly vidět v marmeládě kousky. Do hrnce nasypte obyčejný cukr, želírovací cukr a zalijte octem. Pak k tomu přidejte i pastu z paprik. Vařte 10 minut a pak plňte skleněné šroubovací sklenice ještě teplou hmotou. Otočte dnem vzhůru a nechte do druhého dne. Víčko zavařovačky pak můžete překrýt nějakým pěkným balicím papírem, krajkou, plátýnkem nebo pytlovinou a převázat mašlí, provázkem či lýkem. Sklenici také nezapomeňte opatřit štítkem s popisem, co se skrývá uvnitř, či nějakým osobním vzkazem. I zde se fantazii meze nekladou. Štítek můžete nalepit papírový nebo popisek napsat přímo na sklenici fixem.
Tady se nabízí celá řada možností. Lze upéct oblíbené sušenky, které předáte v dárkové krabici spolu s receptem, hodí se i domácí marmelády (ideální je na to myslet již v létě), nutely, pečené čaje, směs ořechů, želé bonbóny, domácí čokoláda třeba s oříšky, müsli tyčinky.
Tip na dárek: Domácí čokoláda
V tomto případě je postup velmi jednoduchý. Nakupte si kvalitní hořké čokolády, ale pro zpestření třeba i bílou a mléčnou. A také veškeré ingredience, které v čokoládě máte rádi: oříšky, karamel, sušenky, želé bonbonky, sušené ovoce. Čokoládu rozpusťte a nalijte na plech vyložený pečícím papírem. Bílou čokoládou můžete v tmavé vytvořit mozaiku. Před zaschnutím posypte tím, co máte rádi. Poté nechte vychladnout, nalámejte a naplňte do celofánových pytlíčků a ozdobte mašlí.
Lahvinka pod stromeček prostě patří. A zvlášť, pokud jste její obsah vytvořili přesně na míru obdarovávaného. Připravit můžete oblíbený vaječný, nugátový či kávový koňak a nebo šípkový, medový či bylinkový likér.
Tip na dárek: Domácí baileys
Potřebovat budete: 2 plechovky slazeného kondenzovaného mléka, půl litru mléka (polotučného), půl litru rumu a jeden sáček mandlového (případně lze i čokoládového) pudinku
A jak na to? Nejprve si dejte vařit plechovky kondenzovaného mléka – neotevřené je vložte do hrnce s vodou a na mírném ohni vařte 2 hodiny. Poté nechte vychladnout. Mezitím si uvařte mandlový pudink (dle návodu na obalu). Vychlazené kondenzované mléko i pudink smíchejte s rumem a velmi důkladně (můžete šlehačem) vymíchejte. Pak stačí nalít do láhví.
Tráví vaše kamarádka, nebo maminka či tetička ráda čas v kuchyni? Zkuste je podarovat sypkou směsí na pečení spolu s receptem, ale i ochucenými oleji, bylinkovou solí, vanilkovým cukrem, pestem, ochucenými octy.
Tip na dárek: Bylinková sůl
Na tři hrsti bylinek budete potřebovat dvě hrsti soli. Tu volte ideálně hrubozrnnou – mořskou, alpskou. Bylinky usušte (třeba v sušičce, nebo troubě) a smíchejte se solí. Pak podrťte ve hmoždíři, aby se sůl s bylinkami promíchala. Nasypte do skleněné dobře uzavíratelné nádoby, aby vůně nevyprchala.
Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com