Oslavte den otců

Oslavte den otců

Den matek zná každý a většinou nezapomeneme obdarovat maminku nějakou tou kytičkou či čokoládou. Ale co tátové? Nebojte, ani oni nepřijdou zkrátka. I oni mají svůj den!

Zapište si ho do kalendáře

Tento svátek u nás ještě nemá příliš dlouhou tradici a ve většině rodin se neslaví. Což je ale velká škoda, protože role otce, stejně jako matky, je v rodině nezastupitelná. Pokud tedy chcete svého tátu či otce svých dětí letos potěšit, pak si v kalendáři poznačte datum 17. 6.  2018. A co mu udělá radost? Nejspíš jen to, že si vzpomenete. Z hmotných darů ale mužům obvykle vykouzlí úsměv na rtech lahev kvalitního alkoholu, dobrá kniha a od dětí zaručeně nějaký vlastnoručně vyrobený dar.

Kdo den otců vymyslel?

S nápadem ocenit vzpomínkou svého otce, přišla Američanka Sonora Doddová. Chtěla mu tímto způsobem poděkovat za to, že se dokázal postarat o ni i její sourozence poté, co přišli o matku (zemřela při porodu šestého dítěte). Historicky první den otců se tedy slavil v den narozenin Sonořina otce, tedy 19. června 1910. Popularita tohoto svátku stále rostla, až se v roce 1966 oficiálně stala třetí červnová neděle svátkem otců. A v tento den se slaví i u nás, na rozdíl od mnoha jiných států, kde připadá například na únor či dokonce prosinec.

Liga otevřených mužů

Právě svátek otců se do povědomí lidí snaží dostat toto nevšední sdružení. Mimo to se zabývá postavením muže ve společnosti i v rodině, ukazuje, že i muži mají emoce a city, na které se často zapomíná ve smyslu hesla „chlapi přece nepláčou.“ Sdružení dokonce nabízí i různé kurzy, v nichž se muži učí zvládat například vztek i agresi u svých dětí, nebo pořádají všemožné akce pro tatínky a jejich děti.

Co tedy podniknout?

V tento slavný den můžete tátu vytáhnout někam ven. A nemusí to být zrovna jen na pivo. Vezměte ho třeba na koncert, do kina, někam, kde už roky nebyl a nebo mu splňte některý z jeho klukovských snů. Právě Liga otevřených mužů pořádá již od roku 2007 takzvaný Tátafest, který zaštiťuje desítky akcí konaných po celé republice. Tak třeba se něco bude dít právě i u vás.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1