Onemocnění ledvin u dětí? Častější, než si myslíte!

Onemocnění ledvin u dětí? Častější, než si myslíte!

Neznáte ze svého okolí žádný příběh dítěte s nemocnými ledvinami? To je spíš náhoda, protože onemocnění ledvin tvoří v dětském věku třetí nejčastější skupinu chorob hned za nemocemi dýchacího a trávicího ústrojí.

Nezapomínejte na nemoci ledvin u dětí

Právě na osvětu o existenci nemalého počtu dětských pacientů se zaměřil Světový den ledvin už v roce 2016. Bývá vyhlašován každoročně kolem 10. března. Odborníci z oboru nefrologie upozorňují, jak je důležité všímat si u dětí projevů, ukazujících, že něco není v pořádku. Děti mohou mít, stejně jako dospělí, akutní, ale i chronické onemocnění ledvin. Může se jednat i o vrozené nemoci, s nimiž se dítě narodí a které nemusí být na první pohled patrné, či o vrozenou dispozici k některým onemocněním, například k vysokému krevnímu tlaku.

 

Varující zpomalení růstu

Choroby ledvin se u dětí nemusí ohlásit žádnými typickými příznaky, což ztěžuje jejich správnou diagnostiku. Dítě může trpět pouze nespecifickými příznaky, jako jsou bolesti břicha nebo hlavy, nechutenství, či únava. „Rodiče by měli zpozornět vždy, když nastanou poruch růstu, a sami by proto měli sledovat růstové grafy, které jsou součástí každého očkovacího průkazu,“ radil při příležitosti Světového dne ledvin profesor Jan Janda, odborník na dětskou nefrologii. „K běžným vyšetřením u dětí by mělo patřit i měření krevního tlaku. Zvýšený krevní tlak může být signálem, že se zhoršuje funkce ledvin a je třeba zasáhnout.“ *

Kontrola na nočníku

Mezi časté zdravotní problémy u dětí, které mohou vést až k selhání ledvin, patří vrozené vývojové vady močového ústrojí. Při jeho vývoji mohou vznikat v močových cestách překážky bránící volnému odtoku moči. Vyplatí se tedy sledovat, jestli má dítě močové ústrojí v pořádku. Jak to poznáme? „Je důležité, abychom si všímali, zda je močení dítěte pravidelné, plynulé, dostatečně silným proudem, jestli dítě při močení nemusí tlačit nebo není neklidné,“ vysvětluje Martina Samešová z dětské nefrologické ambulance v Ústí nad Labem.** Existují ale i příznaky, které nejsou zcela typické pro jediné onemocnění. Bývají to opakované horečnaté stavy bez zjevných příčin, poruchy močení nebo i jen celkové neprospívání dítěte. „Pokud má dítě časté infekce močových cest, vyhledejte dětského nefrologa nebo urologa,“ nabádá doktorka Samešová.

Cysty místo zdravé tkáně

Mnohým onemocněním ledvin trvá dost dlouho, než ledviny poškodí natolik, že pacient potřebuje dialýzu nebo transplantaci ledviny. Proto se vyplatí na ně myslet už v mladším věku a fatálnímu zničení orgánu včasnou léčbou zabránit. To se týká i určitého typu polycystické choroby ledvin, která je dědičné. „Tato nemoc se projevuje tvorbou cyst v ledvinné tkáni. Cysty jsou kulovité dutinky v tkáni ledvin vyplněné tekutinou, která je svým složením podobná moči. Počet cyst v ledvinách přibývá, a ty postupně nahrazují zdravou ledvinnou tkáň, a tím poškozují funkci ledvin,“ vysvětluje docent Tomáš Seeman z Pediatrické kliniky pražské Fakultní nemocnice Motol.*** Polycystické ledviny nelze vyléčit, ale je možné léčit projevy a komplikace nemoci, jako jsou infekce močových cest, zvýšený krevní tlak a zejména chronické selhání ledvin. Včasná léčba zlepší dlouhodobou prognózu pacientů, kterým ledviny postupně selhávají, a nakonec nezbývá, než léčba dialýzou či transplantací ledvin.

Zachraňující dialýza i transplantace

Pro dětské pacienty jsou v Česku určena tři dialyzační střediska, ve fakultních nemocnicích v Praze – Motol, v Brně – Černých polích a ve Fakultní nemocnici Ostrava. Každoročně u nás lékaři na specializovaném pracovišti v Motole provedou několik desítek transplantací ledvin u dětí. „Mnozí dětští pacienti vystudovali s transplantovanou ledvinou střední a vysoké školy, kdysi dětské pacientky po transplantaci mohou později i otěhotnět a porodit zdravé děti,“ dává všem naději profesor Janda.

Zdroj:

 

*https://www.zdravotnickydenik.cz/2016/03/onemocneni-ledvin-jsou-u-deti-castejsi-nez-si-rodice-mysli/

**https://www.ordinace.cz/clanek/svetovy-den-ledvin-se-zameri-na-deti/

***https://www.fnmotol.cz/kliniky-a-oddeleni/cast-pro-deti/pediatricka-klinika-uk-2-lf-a-fn-motol/pro-pacienty/informace-pro-pacienty/polycysticka-onemocneni-ledvin/

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1