Když si kluci hrají s panenkami

Když si kluci hrají s panenkami

Máte strach o svého syna, když si hraje s panenkami? Myslíte si, že by si jako kluk měl hrát spíš s auty či nářadím? Možná jsou za tím jen předsudky. Zkuste se s námi zamyslet.

Holky a auta, kluci a panenky

Když si holky hrají s auty, není to ve společnosti většinou takový problém, jako když si kluci chtějí hrát s panenkami, vozí miminka v kočárech či vaří v kuchyňce. Proč je tedy přijatelnější děvče s autem než chlapec s panenkou? Často mají lidé představy o mužích jako o drsných jedincích, proto by měli hned z kraje života dělat jen „klučičí“ věci. Paradoxně jen ne se moc prát. Uvědomte si však, že dítě tyto naše předpoklady nechápe a hlavně, jsou mu úplně jedno. Jeho pozornost je upnutá k tomu, co jej zrovna zaujme. A opakuje především to, co vidí kolem sebe. A protože je většinu času s maminkou (nebo učitelkou ve školce), která se stará o jiné děti, prostě to zkouší taky. Objevuje.

Pryč s předsudky

To, že by si váš syn měl hrát s autem, bývá jen v našich představách o společensky standardním chování. Paradoxem bývá, že zatímco malým chlapcům se zakazuje hrát si s panenkou, od dospělých mužů se očekává, že se budou podílet na péči o „živou panenku“ - miminko. Zbavte se tedy předsudků a už  vůbec s nimi nezatěžujte děti. Jen pro úplnost - nezapomeňte, že i panáčci z lega jsou panenkami.

Nejčastějším důvodem zákazu bývá strach, že bude chlapec zženštilý nebo to ovlivní jeho sexuální orientaci. Přesto zákazy ničeho nedosáhnete. Jediné, co se může stát je, že dítě pocítí neurčitý pocit viny a strachu, že jej nepřijmete. Začne si myslet, že něco není v pořádku a musí své záliby skrývat, případně na ně úplně zapomenout. V budoucnu pak může mít problém s touhou objevovat, nebude dobře zvládat stresové situaci, případně nebude ochotný za žádnou cenu riskovat. Výsledkem samozřejmě může být i opak - adrenalinové sporty, život na 250 % a nezávislost za každou cenu (skrytý strach ze závazků).

Co na to psychologové?

Nemá smysl syna tlačit do jiných činností. Můžete mu pouze nabídnout jinou variantu. Pokud by náhodou jeho orientace byla homosexuální, stejně to výběrem hraček neovlivníte. Dosáhnete maximálně potlačení těchto projevů, což pro vývoj jedince není vůbec dobré. Navíc, dítě povětšinou zaujme něco jiného, než společnost očekává (stačí si vzpomenout na největší úspěch krabice, ve které byl dárek zabalen). Někdy prostě stačí počkat na školní kolektiv nebo pubertu, a ta už to vyřeší za vás. A opravdu chceme dítě, které plní naše osobní představy o štěstí a nebo jde za svými sny?

Kdo si hraje, nezlobí

Zlaté pravidlo, které platí za každé situace. Nechte dítě si hrát a zkuste se na tento „problém” podívat z jiného úhlu. Syn dost možná pouze napodobuje to, co vidí doma. Panenka může být on a on představuje jednoho z rodičů. Dělá s hračkou to, co vy s ním? Koupe ji, převléká, chodí s ní na záchod, vozí ji nebo dokonce kojí? Nejde o nic divného. Další hledisko je, že si z toho může odnést ledacos dobrého. Naučí se zacházet s miminkem, což se vám může hodit, pokud se narodí sourozenec. Stejně tak se chlapec naučí, že o dítě se nemusí starat pouze žena, ale i muž.

Nepředělávejte své ratolesti. Nechte je být jimi samotnými. Podporujte je, ať z nich vyrostou silné a samostatné osobnosti. Pamatujte, že každá poznámka může dítě ovlivnit, stejně jako kvalitu jeho budoucího života a vnímání sebe samého. Dětství je jednou z nejhezčí částí života, dovolte dětem, ať si to užijí po svém.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1