Když babička nechce hlídat

Když babička nechce hlídat

Podle některých rodičů by se babičky a dědečkové ihned po narození svých vnoučat měli vzdát všech svých koníčků a zábav a být plně k dispozici na hlídání. Ale co když tomu tak není?

Není to jejich povinnost

Někteří rodiče mají za to, že prarodiče jsou tu od toho, aby přišli pomoci kdykoliv to oni potřebují. Je však potřeba si uvědomit, že hlídání není jejich povinnost. Naopak. Prarodiče by měli hlídat jen tehdy, když na to mají čas a chuť. Dříve, když rodiny žili více pohromadě, byly hlídací babičky a dědové větší samozřejmostí. Dnes je však potřeba vzít na vědomí i fakt, že se prodlužuje nejen náš život, ale i naše produktivita. Takže mnoho prarodičů ještě chodí do práce, má své koníčky... a žijí aktivním stářím.

Vciťte se do jejich role

Jestliže vám babička odmítla hlídání dětí, místo stěžování si na to, jak je to nespravedlivé, se zkuste vžít do její role. Cítíte se někdy unavená? A teď si uvědomte, že tohle všechno už má vaše matka či tchyně za sebou. Vychovala své děti, nespala mnoho let, aby se pak opět vrátila do práce a přitom se starala o celou rodinu. Pomáhal jí přitom někdo? Zkuste se jí zeptat, možná vás překvapí, co všechno musela bez pomoci zvládnout. Pak snad ani není divu, že si chce užít zaslouženého odpočinku.

Možná by chtěla, ale...

Ještě než ji odsoudíte jako babičku na baterky, zkuste si pohlídat nějaké cizí dítě. Třeba vaší kamarádky. Že je to najednou docela jiné, než když máte na starost jen ty své ratolesti. Najednou se dostaví strach, aby se dítěti něco nepřihodilo, nerozhodili jste mu režim, nebo třeba nezačalo hystericky plakat, protože na rozdíl od těch svých nevíte, co na něj tak úplně platí. Cítíte se pak po dni hlídání dočista unavení? Tak si uvědomte, že přesně něco takového chcete po své matce či tchyni. Vlastní děti se totiž vždy snáze vychovávají a usměrňují...

Když je babičky příliš

Pomalu ale jistě přehazujete na svou matku či tchyni nejen zodpovědnost za výchovu svých dětí, ale i chod své domácnosti? Tento krok se vám může nepříjemně vymstít. Dostanete se totiž do situace, kdy vám babička začne mluvit do všeho a stane se hlavou vaší rodiny, zatímco vy budete na pozici dalšího dítěte. A za chvíli se budete ptát i na to, jestli smíte po práci zaskočit na nákupy nebo se svým mužem do kina. Pamatujte na to, že i když máte štěstí na obětavou babičku, nenakládejte ji toho příliš a nesnažte se její dobroty zneužít.

Najděte si babičku

Na druhou stranu existuje mnoho seniorů, kteří vlastní vnoučata nemají, nebo se s nimi nevídají. A velmi jim chybí. Vám zase chybí pomocná ruka. Dnes již existuje řada agentur, které zprostředkovávají babičky a dědečky na hlídání dětí. Není to samozřejmě zadarmo, ale je to ideální řešení, pokud sháníte spolehlivé a prověřené hlídání a přitom máte pocit, že v životě vašich dětí chybí babičkovský element.

O tom, že podporovat zdravé vztahy s prarodiči se vyplácí se můžete dočíst i v našem předchozím článku.

Zdroj fotografií v tomto článku: www.shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1