Proč je pro dítě důležité se nudit

Proč je pro dítě důležité se nudit

Spousta rodičů se snaží, aby se jejich dítě vůbec nenudilo. Dítě má po vyučování naplánovanou spoustu mimoškolních aktivit a domů přichází kolem 18 hodiny. Pokud dítě chodí ve 20 hodin spát, zbývá mu sotva čas na to napsat si úkoly. Je ale v pořádku, aby bylo dítě den, co den takhle „pracovně“ vytížené? Není mu tolik aktivit spíš na obtíž? Nechybí tak dítěti prostor pro sebe, pro odpočinek a … pro nudu?

Proč se děti nudí?

Nuda, pro rodiče strašák, od kterého je jen krůček k drogám, alkoholu a všem těm negativním věcem, před kterými se snažíme své děti ochránit. V dobré víře jim plánujeme volný čas, aby se, nedej Bože, nezačaly nudit! Podle psychologů se zdravé dítě ale nudit neumí. Vždy si najde něco, co ho zajímá. Pokud si dítě stěžuje na nudu, jde spíše o signál pro rodiče, že se dítě samo zabavit neumí. Pak je na místě položit si otázku, zda jsme to jako rodiče s tím plánováním aktivit poněkud nepřehnali. Proč se děti nudí? Některé neví, jak s volným časem naložit, protože jsou zvyklé, že volný čas nemají. A pokud ano, rodiče jim určí, jak ho mají trávit. Děti se nudí, protože stávající činnosti je nebaví nebo zkrátka chtějí pozornost.

Příliš aktivní rodiče

Některé děti jsou zvyklé, že rodiče vše vymyslí, naplánují, zorganizují a ony pak už jen plní zadané činnosti. Pokud je pak dítě postaveno před úkol něco vymyslet samo, neví si rady. Přílišná aktivita rodičů a přílišná pasivita dítěte působí problémy na obou stranách. Rodiče jsou unaveni neustálým vymýšlením aktivit a děti jsou vedeny k pasivitě, čekáním na to, co druhý vymyslí a přinese, takříkajíc jako na zlatém podnose. To přináší dětem problémy nejen ve volném čase, ale i ve škole, kdy trpí nedostatkem samostatnosti, aktivity, kreativity, fantazie a přirozené zvídavosti.

I dítě potřebuje odpočinek

Pokud dospělý přijde ze zaměstnání, chce si odpočinout. Udělá si kávu, pustí si televizi, čte si knížku, jde sportovat, sejde se s přáteli nebo zkrátka nedělá nic. I dítě ve škole pracuje a stejně tak jako dospělý si zaslouží odpočinek. Škola je pro dítě stejně psychicky i fyzicky náročná jako je pro dospělého zaměstnání. A namísto toho, aby dítě po „práci“ dělalo to, co ho baví a aktivně či pasivně odpočívalo, plní řadu aktivit, které mu mnohdy žádnou radost nepřináší.

Nechte dítě si vybrat, co ho baví

Nejlepší pro dítě je, aby si samo vybralo, co chce ve volném čase dělat, samozřejmě s ohledem na jeho věk a časové a finanční možnosti rodičů. Nebaví ho chodit na fotbal a raději by chodilo na šachy? Nebaví ho balet a raději by chodilo do skauta? Chtělo by dítě mít některé odpoledne v týdnu volno, aby si mohlo hrát s kamarádem nebo si malovat a číst? Proč ne? Pokud bude spokojené a šťastné. A o to přece jde, ne?

Nechte dítě o jeho volném čase rozhodnout

Výběr aktivit samozřejmě musí korigovat rodiče, ale tím zásadním by pro nás měl být hlas dítěte. Dítě se díky tomu učí rozhodovat o sobě, aktivně se na svém životě podílet, být zodpovědný za svá rozhodnutí a činy, umět se asertivně prosadit a být aktivní.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1