Kdy začít se sexuální výchovou dětí? A jak na to?

Kdy začít se sexuální výchovou dětí? A jak na to?

Sex je v mnoha rodinách tabuizované téma. Jako u každého tabu, i zde vzniká jakýsi „tlak,“ který z hezké a přirozené záležitosti vytváří strašidlo. Čím více se tématu vyhýbáme, tím víc roste strach z něj. Tento strach však přenášíme dál. A protože v dnešní době se děti k informacím dostanou až příliš snadno, měli bychom se my rodiče ujmout představení této hezké, avšak intimní oblasti života otevřeně a včas. Není to jednoduchý úkol, přesto se vyplatí jej zvládnout. Jak na to?

Sexualita je součást života

Spoustu informací se děti dozví ve škole, ale nenechejte to pouze na učitelích a starších kamarádech. Jsou to právě rodiče, kteří by s touto tématikou měli seznámit své ratolesti. Většinou už před nástupem do školy se o tuto oblast zajímají a vznikají první dotazy. Poskytněte jim tedy základní přehled o tom, jak přišly na svět. Výhodou je, že v tomto věku se většinou ještě nestydí, jsou prostě jen zvídaví. Zjistíte, že jste to vy, kdo se stydí. Proč ale? Bez milování byste teď neodpovídali na tyto dotazy svému dítěti. Nemusíte zabíhat do detailů, ale rozhodně vše pojmenujte pravými názvy. Buďte připraveni i na otázky typu: „A jaké to je? Líbilo se ti to?“ Odpovězte. Jste pro dítě vzorem a je vhodné, aby tuto oblast chápalo jako „hezkou“ součást života, nikoli jako zmíněné strašidlo.

Kdy začít?

Nečekejte na zvláštní moment a rozhodně téma příliš nezveličujte. Uvědomte si, že mluvíte o naprosto normální věci. Takovou ideální příležitostí k rozhovoru je, pokud jste těhotná. Většinou však rozhovor proběhne někde naprosto nečekaně - večer při sprchování, při uspávání nebo, když dítě sedí na záchodě a tlačí. Buďte rádi, že to není v autobuse plném lidí (i tam totiž může toto téma přijít na přetřes). Určitě dítě neodbývejte slovy, že má ještě spoustu času. Ono se k informacím totiž určitě nějakým způsobem dostane. A ve fantazijním světě dětí může být sexuální akt pochopen dost nesprávně. Zvlášť když omylem nebo cíleně zabrousí na porno stránky. Tam se toho o přirozené sexualitě moc nedozví.

Každé dítě dospívá jinou rychlostí, proto neexistuje žádný konkrétní čas, kdy se sexuální výchovou začít. Avšak psychologové radí, že u dívek je na to vhodná doba okolo 10. a u chlapců kolem 12. roku. Může se stát, že váš potomek bude prahnout po informacích mnohem dříve, zvlášť pokud má staršího sourozence. Uzpůsobte slovník, ale jděte do toho.

Jak na to?

Někteří z nás jsou stydlivější, než ti jiní a může pro ně být probírání sexu s dětmi náročné. Uvědomte si ale, že vy jste pro své potomky vzorem a měli byste jim dát správný příklad. Překonejte stud a promluvte si s nimi. Pokud máte s dětmi přátelský vztah, bude to pro vás o dost jednodušší. V tuto chvíli byste měli vystupovat jako ten dospělý. Můžete samozřejmě připustit, že se stydíte, protože je to pro vás velmi osobní téma. Nicméně vaše zdráhání, že není projevem něčeho nepatřičného, jen nezvyklosti.

Je dobré, když si se synem promluví otec a s dcerou zase matka. O menstruaci, první puse, lásce i porodu dívky často raději mluví s ženami, než s muži. Vysvětlete jim, že by měli mít sex s člověkem, kterého mají opravdu rádi. Je dobré zmínit, že to, co vidí v televizi, nebývá realita. Zapomenout byste neměli ani na téma ochrany. Ve vysvětlování si můžete pomoci knížkami a obrázky. Má-li dítě otázky, které jsou možná z vašeho pohledu trochu „směšné,“ nevysmívejte se mu a ani se nepohoršujte. Narušila by se tím důvěra mezi vámi. A pozor, chlapcům vysvětlete i ženskou menstruaci. Zejména menší chlapci příliš nechápou, proč máma nebo ségra pravidelně krvácí a mohou mít z toho strach.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1