Jak naučit děti zodpovědnosti?

Jak naučit děti zodpovědnosti?

Každý z nás dospělých zodpovídá za svoje chování, činy či majetek. To bychom měli naučit i naše děti. Jenže někdy se to snáze řekne než převádí do praxe. Jak tedy dětem vysvětlit, co to ta zodpovědnost vlastně je?

Kdy je začít učit?

Vhodná doba nastává ve chvíli, kdy dítě již chápe, co mu říkáte a co po něm chcete. Ideálně tedy od třetího roku. Smysl slova zodpovědnost se totiž ne zcela jednoduše vysvětluje a menší dítě by nemuselo pochopit, co je po něm přesně žádáno. I mnoho dospělých si význam tohoto pojmu může vysvětlovat různě.

Především názorně

Lepší než se ohánět poučkami o zodpovědnosti je nechat dítě konat. Zpočátku může jít o velmi drobné úkony. Například mu vysvětlíte, že si musí dávat pozor na své hračky a pokud nějakou ztratí, jinou nedostane. Dítě nechte rozhodovat samostatně, třeba o tom, jestli půjde do školky v červené nebo žluté mikince, nebo si dá k svačině jablko či banán.

Domácí mazlíček. Je to dobrý nápad?

Pokud vás vaše ratolest prosí o nějaké domácí zvířátko, je to dobrá příležitost prověřit míru zodpovědnosti v praxi. Na druhou stranu je nutné zvážit fakt, že zvířátko s vámi bude žít pravděpodobně několik let a pokud přestane dítě po chvíli bavit, bude morče, králík či dokonce pes vaší starostí.

Dítě potřebuje pravidla a důslednost

Ne všechna rozhodnutí samozřejmě necháme na dítěti. I když ho učíme zodpovědnosti, musí být nastavena pravidla, která se důsledně dodržují. Ty pak dají dítěti dostatečně pevný základ, mantinely, díky kterým bude jistější. Samozřejmostí rovněž je jít malému capartovi příkladem. Děti se totiž nejčastěji učí nápodobou svých nejbližších.

Důvěra je základ

Aby vám dítě mohlo ukázat, že dokáže být za svoje věci i jednání zodpovědné, musíte mu dát příležitost. Takže se nebojte svému potomkovi svěřit nějaký úkol či věc a zpovzdálí sledovat, jak si vede. Ukažte mu, že mu věříte, povzbuzujte ho a jen v případě nutnosti zasáhněte.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1