Jak mluvit? Vynechejte plevelná slova a naučte se tečku

Jak mluvit? Vynechejte plevelná slova a naučte se tečku

Schopnost vyjádřit své potřeby a myšlenky je individuální záležitostí. Někomu stačí pohled očí, někdo musí bouchnout do stolu, jiný má dar slova. Sebechytřejší myšlenka však zanikne v okamžiku, kdy ji „pošpiníme“ plevelnými slovy a nebo špatně využijeme rytmus a tón hlasu. Ostatně rétorika byla považována za velkou ctnost už za časů Sokrata či Aristotela.

Rétorika jako umění

Slovo je výrazový prostředek naší mysli. Pokud s ním umíme zacházet, býváme schopni sdělit i nepříjemné pravdy nezraňujícím způsobem. Dar slova může být na jednu stranu vrozený, na druhou stranu lze tuto dovednost trénovat a zušlechťovat. Dobrého řečníka nepoznáte podle množství slov a prázdného „žvanění“, ale ve schopnosti vysvětlit i složitou problematiku způsobem, který většinová společnost pochopí. Zároveň k tomu využije nástroje, které posluchače vtáhnou a přirozeně si tak udrží jejich pozornost.

Obsah je důležitý, ale formou zaujmete

Je paradoxem, že ten, který má často málo co říct, nejvíc křičí. Využívá formu velkých gest a energeticky nabitých slov, aby zakryl prázdnotu svého vyjádření. Odborníci na dané téma zase často nebývají skvělými řečníky. Monotónnost hlasu, složité termíny a dlouhé odbočky od tématu naši pozornost ubijí. I z tohoto důvodu je třeba na svém vyjadřování pracovat. Není třeba velkého řevu, pokud umíte sílu svého přesvědčení komunikovat. Jak poznáte žvanila?

Pozor na plevelná slova

Velkým nešvarem jsou tzv. plevelná slova. Jsou jakousi výplní míst, kdy nevíme, co říct a nebo hledáme vhodný výraz. Jejich občasné použití nevadí. Pokud se to jimi v našem projevu hemží, obsah ztratí na důvěryhodnosti a údernosti. Místo prázdné výplně se naučte pracovat s hlasem – tónem i melodií a dělat tečky (klesnout hlasem). Jaká jsou nejčastější plevelná slova?

  • jenže, takže, vlastně, nicméně, jakože, prostě, teda, víš tak, ono to
  • eee, hm, no, hele, že jo, no to
  • ježíší, šmajrjá, panebože, ty vole
  • jako/jakoby – tak doopravdy nebo jenom jako?

Samostatnou kapitolou jsou pak slova, která vznikla počeštěním anglických výrazů. Po mnohé však existuje český ekvivalent. Hráči Minecraftu jistě znají: kraftnout (vyrobit) nebo torčka (louče). My ostatní se setkáváme se slovy jako: level (stupeň) nebo abilita (schopnost). Na mnohá jsme si však bohužel již zvykli: jednání bývá mítink, záloha zase back-up.

Jak být dobrý řečník?

  1. Čtěte. Je jedno, zda knihy, časopisy nebo odborné články. V ideálním případě od každého kousek. Čtením posilujete slovní zásobu a můžete se setkat s jiným typem uvažování, které rozšíří i vaše.
  2. Srovnejte si své priority.  Nenechte se vtáhnout do „slovíčkaření. S klidem zopakujte svůj názor, postoj, jádro sdělení. Slovo má své limity! Nejste zodpovědní za pochopení souvislostí druhou stranou. Nehodnoťte názor protivníka = nehádejte se.
  3. Posilujte své logické uvažování. Teprve myšlení v souvislostech nám umožňuje plně vyjádřit své myšlenky.
  4. Pozor na zobecňující slova – všichni, určitě, nikdo, vždycky. To je produkt naší mysli nikoli reality.
  5. Vyhněte se složitým souvětím a cizím slovům.
  6. Upravte styl podle publika. Cílem je informaci předat tak, aby byla slyšena.
  7. Vyslovujte zřetelně. Pracujte s hlasem a dechem. Před mluvením se hlasově „rozcvičte“.
  8. Používejte tečku a mezery. Klesejte hlasem všude tam, kde věta končí. A pak udělejte mezeru. Pokud hlasem klesnete, má posluchač šanci si vše přerovnat a na pár vteřin vypnout. Pak je připraven vnímat dál.
  9. Pracujte s řečí svého těla. Ta o vás a vašich přesvědčeních řekne víc než použitá slova.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1