Zbavte se svých zlozvyků

Zbavte se svých zlozvyků

Máte občas neodolatelné nutkání okusovat si nehty, natáčet si na prsty pramínky vlasů nebo třeba hlasitě křupat klouby u rukou? Ve většině případů se jedná o tak zautomatizovanou reakci, že si to ani sami neuvědomujeme, dokud nás na to druzí neupozorní. Ať už decentně, nebo zcela bez skrupulí…

Zlozvyk je opakující se chování, které nám často nepříjemně komplikuje život, případně nás může společensky znemožnit, nemluvě o tom, že někdy doslova škodí našemu zdraví. Obvykle vzniká jako reakce na dlouhodobý stres, nervozitu, různé vědomé i nevědomé obavy, strach, ale také vztek. Svým způsobem se tedy jedná o jakousi obrannou reakci organismu, která má zabránit katastrofě s mnohem horšími důsledky, než jsou posměšné pohledy a jízlivé poznámky nejbližšího okolí.

Zlozvyk jako ochrana před „výbuchem“

Pro lepší představu si vybavte obrázek papiňáku, ve kterém to zuřivě bublá, vře a škvíří. Co by se asi tak stalo, kdyby tam chyběl otvor, kterým uniká pára? To není těžké si domyslet. Následovala by exploze. A podobně je to s i námi. Člověk v sobě nemůže donekonečna hromadit stres a napětí, pokud chce normálně fungovat. Jinými slovy, také musí čas od času upustit páru, stejně jako slavný Papinův hrnec, a používá k tomu různé ventily, včetně zlozvyků. Když začne skřípat zuby, drbat se na nose, pomlaskávat nebo křupat klouby, napětí opadne a dotyčný se zklidní. Problém ovšem je, že pouze na chvíli. Do té doby, než se ocitne v další stresové situaci.

Rozskřípaná noční serenáda

Stěžuje si váš protějšek, že ho v noci budí skřípání nebo cvakání vašich zubů? Tzv. bruxismus se projevuje většinou ve spánku a podle vědců přímo souvisí se stresem a narušenou emoční stabilitou. Sami si toho asi jen těžko všimnete, u některých jedinců však bývá bruxismus spojen i s dalšími komplikacemi, jako jsou bolesti hlavy, čelisti a uší. Tento zlozvyk ničí také sklovinu, zuby jsou citlivější, můžou se častěji kazit a za pár let třeba i prasknout nebo se odlomit.

Hrátky, které nejsou sexy

Namotávat si vlasy na prst, prohrabávat si rukou hřívu nebo zajíždět pramínkem do úst může v jistém věku působit svůdně, ale „laškující padesátka“ vzbuzuje spíš rozpaky, tedy v tom lepším případě. Tento zlozvyk samozřejmě neprospívá ani samotným vlasům, které se kvůli neustálému tahání a namotávání častěji mastí a snáze se lámou. Další stupeň představuje tzv. trichotillománie, při které si člověk v tenzi ulevuje tím, že si opakovaně vytrhává vlasy (případně i obočí a u mužů vousy). Není divu, že po letech podobného řádění začnou na hlavě probleskovat lysiny. A to není vše. Časté vytrhávání vlasů může způsobit i nepříjemnou kožní infekci.

Manikúra pro masochisty

Také nutkavé okusování nehtů a odtrhávání kůžičky kolem nehtového lůžka má svůj speciální název – onychophagie. Pohled na člověka, který zuřivě provádí tuhle brutální „manikúru“ není zrovna příjemný, ale dotyčný si v tu chvíli zkrátka nemůže pomoct. Kromě trapných situací navíc hrozí i zdravotní problémy v podobě infekcí a plísní, ke kterým jsou poškozené nehty a kůžička kolem nich mnohem náchylnější.

Hodně netradiční „strečink“

Co se týče křupání kloubů, tady se lidé dělí na dvě velké skupiny. Některé tahle činnost vyloženě láká a baví, jiní podobné zvuky k smrti nesnášejí. Křupání kloubů sice nezpůsobuje artrózu (jak se často říká), přesto se však nejedná o zcela neškodnou „zábavu“. Tenhle zlozvyk totiž může časem vést k jiným nepříjemným problémům, jako je natékání kloubů a ztráta síly v ruce.

Zapátrejte po příčině

Je tedy možné se svých zlozvyků zbavit? Určitě ano, ale nepůjde to lusknutím prstu. Nejdřív zkuste popřemýšlet o tom, v čem konkrétně vám škodí (ztrapňují vás před lidmi, ubližují vám zdravotně apod.) a jaký máte důvod k tomu, abyste s nimi skoncovali. Potom se zamyslete nad možnými spouštěči. Tady už nastupuje psychologie. Pokud například víte, že si tímhle způsobem posilujete nízké sebevědomí, snažte se objevit, kde je zakopaný pes. Až budete mít jasno, pak teprve můžete začít bojovat. V téhle fázi hodně pomáhá tzv. náhradní chování – místo do nehtu si kousněte do tužky nebo třeba do mrkve, vezměte si do ruky pastelku a začněte malovat, nebo si udělejte dvacet dřepů s výskokem. Zkrátka zaměřte svou pozornost jiným směrem. Počítejte ovšem s tím, že to bude chvíli trvat. Jestliže jste dlouhá léta podléhali nějakému druhu nutkavého chování, stěží se mu odnaučíte během týdne. Takže buďte trpěliví a nespěchejte na sebe, případně se svěřte někomu blízkému, kdo vás podpoří.

13 nejhorších zlozvyků

  1. Okusování nehtů
  2. Mlaskání při jídle
  3. Dloubání se v nose
  4. Říhání
  5. Plynatost
  6. Křupání kloubů
  7. Sahání si do rozkroku
  8. Olizování příborového nože
  9. Skřípání zuby
  10. Skákání do řeči
  11. Cucání palce u nohy (ano, i to někdy dělají dospělí lidé)
  12. Strhávání si stroupků z odřenin a škrábanců
  13. Rozkousávání tvrdých bonbonů

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1