Peníze kazí charakter a nebo ukazují naši skrytou tvář?

Peníze kazí charakter a nebo ukazují naši skrytou tvář?

Každý zná rčení, že peníze kazí charakter. Je to pravda nebo mýtus nepřejících? Možná znáte ve svém okolí někoho, kdo nabyl peněz či majetku a stal se z něj naprosto jiný člověk. Změní ale peníze charakter člověka nebo si jen člověk díky penězům může dovolit dělat a říkat to, co si dříve nedovolil?

Hodnota peněz

I když jsou peníze obecně vnímány jako prostředek k jednoduššímu a pohodlnějšímu životu, toho, kdo se láskou k penězům netají, často odsuzujeme. Na tom mít rád peníze ale není nic špatného. Vždyť právě díky nim máme otevřenou cestu k lepšímu vzdělání, komfortnějšímu bydlení, objevování nových zemí a někteří dokonce i k snadnějšímu výběru partnera.

Bohatství pocit životní spokojenosti nezaručí

Jak ale peníze souvisí s pocitem životní spokojenosti a naplnění? Bohatí lidé si až příliš často mohou uvědomovat, že ne vše je na prodej. Zdraví, lásku, přátelství a štěstí si člověk zkrátka nekoupí. A jak je známo, bohatí lidé často hodně pracují, a to právě na úkor vztahů. Díky tomu pak mohou cítit osamění a prázdnotu. Drogy, alkohol a nezávazné sexuální vztahy jsou pak to, co je ze samoty, nudy a stereotypu na chvíli rozptýlí.

Peníze a charakter

Do jaké míry ovlivní nabyté bohatství charakter člověka? Někteří boháči se mohou vůči ostatním chovat nadřazeně, samolibě, mohou jim dávat najevo, že si nezaslouží jejich pozornost. Dokonce si mohou myslet, že ostatní se o jejich přízeň musí nějak zasloužit. Otázkou ale je, jaký byl jejich charakter před tím, než se bohatými stali. Podle mnohých peníze nekazí charakter. Peníze jen zdůrazňují ty negativní vlastnosti, které člověk měl i dříve, jen je nemohl naplno projevit, protože by mohl něco nebo někoho ztratit. Bohatý člověk se ztráty ale neobává, protože se mylně domnívá, že ztratí-li něco, může si to koupit.

Peníze jako afrodiziakum

Bohatí lidé o sobě často mají vysoké mínění, připadají si důležitější než ostatní, jsou sebevědomí a mají se více rádi. Všechny tyto rysy pak na opačné pohlaví mohou působit jako silné afrodiziakum. Bohatý partner tak může představovat bránu do světa úspěšných. Mohlo by se zdát, že díky nadité peněžence a tučnému bankovnímu kontu mají bohatí mnohem menší problémy s hledáním partnera. Opak je ale pravdou. I když si mohou dovolit téměř cokoliv, často trpí pocitem prázdnoty a touží po obyčejných věcech, které obyčejné lidi dělají šťastnými. Třeba zdraví, láska, …

Lehce nabyl, lehce pozbyl

Peněz či majetku, o který jsme se museli sami zasloužit, si mnohem více vážíme než bohatství nabytého „přes noc“. Pro ty, kterým se podařilo zbohatnou ze dne na den, je často typické ono „lehce nabyl, lehce pozbyl“. Jeden den chudý, druhý den bohatý. Pro obyčejného člověka může milionová výhra znamenat i cestu na psychiatrii. Lidé zvyklí žít od výplaty k výplatě mohou najednou cítit ohrožení ze strany ostatních. Začnou utrácet a během pár dnů, týdnů či měsíců je jejich finanční situace stejná jako byla, protože nejsou schopni s velkým množstvím peněz zacházet, a vlastně to ani umět nemohou. Navíc najednou se stanou oblíbenými a vyhledáváni těmi, kteří o ně dříve zájem neměli. Pocit, že si můžu všechno koupit může být pak pro některé destruktivní. A nejen pro ně samé, ale i pro jejich vztahy.

Jak z peněz nezblbnout

Pro charakter člověka je prý ideální, když bohatne postupně, a především se o to musí zasloužit. Jste-li bohatí a nechcete z peněz tak říkajíc „zblbnout“, vězte, že to jde. Důležité je udržovat zdravé mimopracovní vztahy, umět si nastavit zdravé hodnoty pro pocit životní pohody a vědět, kdo jsem a co chci.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1