Na zlomené srdce alkohol nepomáhá

Na zlomené srdce alkohol nepomáhá

Nejen neopětovaná láska, ale také smutek z rozchodu lze řešit různě. Hledat útěchu na dně sklenky je jedním ze způsobů, který sice poskytne krátkodobou útěchu, avšak z dlouhodobého hlediska je to cesta do pekel. Projevy závislosti jsou různé, u žen je navíc mnohem těžší závislost rozpoznat, protože pijí doma, o samotě. Poznáte, kdy už jde o závislost a je na čase vyhledat odbornou pomoc?

Ženy a alkohol

Ačkoliv je alkoholová závislost nebezpečná u obou pohlaví, u žen má jistá specifika, díky kterým jsou ženy mnohem zranitelnější. Ženy dosahují vyšší hladiny alkoholu v krvi už při stejné dávce a závislost se u nich rozvíjí po kratší době pití a menších dávkách alkoholu. Vyšší konzumace alkoholu je pro ženy typická zejména v náročných životních situacích jako je např. rozvod, rozchod, partnerské konflikty a nevěra. Velmi nebezpečné a život ohrožující je současné užívání alkoholu a léků jako jsou hypnotika a sedativa. Možná si ale říkáte, jak je možné, že si partner a blízká rodina alkoholové závislosti u ženy nevšimne? Odpověď je prostá. Ženy pijí o samotě a pití alkoholu velmi dobře maskují. Alkohol je tak v bytě velmi dobře poschováván, žena na první pohled nevykazuje známky opilosti, takže partner po mnoho měsíců vlastně vůbec netuší, co se děje.

 

Kdy jsou ženy nejvíce ohroženy?

Závislost na alkoholu či jiných psychoaktivních látkách u žen vzniká často v souvislosti s nějakou traumatizující událostí týkající se rodinných a partnerských vztahů. Ohroženy jsou často ženy v menopauze, které zažívají tzv. syndrom prázdného hnízda. Kolem padesátky potkává ženu mnoho změn. Žena prochází náročným obdobím menopauzy, které s sebou nese mnoho nepříjemných psychických a fyzických projevů (noční pocení, nespavost, bušení srdce, emoční labilita aj.). V tomto období se navíc žena potkává s tím, že se dospělé děti osamostatňují a domov, kde do té doby bylo stále rušno a každý ji potřeboval, je najednou prázdno a nikdo nic nepotřebuje. Žena se cítí nepotřebná, stará a osamocená. Alkohol se tak velmi snadno stává každodenním společníkem, díky kterému zapomene na vše, co ji tíží.  Závislost se ale nevyhýbá ani ženám na rodičovské dovolené, které tak mohou řešit pocity samoty a sociální izolace.

Motivací k léčbě bývá rodina

Na rozdíl od mužů je pro ženy mnohem těžší vyhledat odbornou pomoc. Motivace u žen souvisí nejčastěji s rodinou a s vlastním zdravím, a proto je velmi důležité, aby se léčby v podobě terapie účastnil i partner. Léčbu závislosti ženy také často odkládají, a to i přesto, že jsou si svého problému moc dobře vědomy. Na vině je hlavně nepochopení ze strany okolí, stud a nezajištěná péče o děti. Léčba u žen bývá ale často úspěšná, protože právě rodina je to, co ženy motivuje. Ženy velmi dobře reagují na psychoterapii a různé relaxační techniky, protože jsou, na rozdíl od mužů, ochotnější otevřeně mluvit o svých pocitech.

Jak poznat závislost?

Pokud váháte, zda je vaše spotřeba alkoholu stále nevinná, nebo zda již vážně ohrožuje vás i vaše blízké, není nic jednoduššího než si orientačně udělat dotazník závislosti. V případě podezření je však nutné vyhledat pomoc odborníka na závislosti, tzv. adiktologa. Jen včasné zahájení léčby je cestou k úspěchu.

 

Dotazník závislosti

Všechny následující otázky se týkají období posledních 12 měsíců. Vyberte tu z následujících odpovědí, která se nejvíc blíží skutečnosti, a zatrhněte ji.

  • Cítili jste během posledních 12 měsíců silnou touhu nebo nutkání pít alkohol?

Ne – Někdy – Často

  • Nedokázali jste se ve vztahu k alkoholu ovládat? (Pili jste i tehdy, když to bylo nevhodné, nebo jste vypili víc, než jste původně chtěli?)

Často – Někdy – Ne

  • Měli jste tělesné odvykací potíže po vysazení alkoholu (např. nejčastěji třes po ránu)?

Ne – Někdy – Často

  • Zvyšovali jste dávku alkoholu, abyste dosáhli účinku, původně vyvolaného nižší dávkou?

Často – Někdy – Ne

  • Zanedbávali jste dobré záliby kvůli alkoholu nebo jste potřebovali víc času k získání a k pití alkoholu nebo k zotavení se z účinku alkoholu?

Ne – Někdy – Často

  • Pokračovali jste v pití alkoholu přes škodlivé následky, o kterých jste věděli? Často – Někdy – Ne

Vyhodnocení

Spočítejte odpovědi „často“ a odpovědi „někdy“

3–6 odpovědi „často“ a „někdy“ znamenají, že se patrně jedná o závislost.

 

Zdroj: Nešpor., K., Alkohol a jiné návykové látky u žen – identifikace a časná intervence

https://www.drnespor.eu/addictcz.html

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1