Jak mluvit s dětmi o sexu

Jak mluvit s dětmi o sexu

Se zvídavými otázkami na téma sexu přijde dřív nebo později každé dítě. Někteří rodiče mohou být choulostivým tématem poněkud nepříjemně zaskočeni a neví, jak na všetečné dětské dotazy reagovat. Jen pravdivé odpovědi, samozřejmě adekvátně věku dítěte, mohou přispět ke zdravému vztahu k sexualitě a spokojenému intimnímu životu v dospělosti. Řada rodičů si proto klade otázku nejen jak, ale také kdy je ta vhodná doba na rozhovor o sexu.

Rozhovory o sexu neodkládejte

Žádným rodičům se dětské otázky týkající se sexu nevyhnou. Pokud se rodiče ptají, kdy nastane ten správný čas mluvit s dítětem o sexu, odpověď je jednoduchá. Až se dítě zeptá. Podle odborníků je vhodné o sexu hovořit spíše dříve nežli později. Budou-li rodiče téma odkládat a čekat, až dítě bude starší, může být pozdě. Dítě se informace dozví tak jako tak, ale je jen na rodičích, jaké informace to budou.  

Kdy je ten správný čas?

Dříve bylo téma sexu opomíjeno a rodiče si vystačili s tím, že „přiletěl čáp“. V dnešní době je tomu jinak. Sexuální výchova je nedílnou součástí informovanosti již od útlého věku. Rodiče by tak měli být ti, kteří na dětské otázky budou mít odpověď. Mezi druhým a třetím rokem věku si dítě začne uvědomovat rozdíly mezi pohlavími a zcela logicky ho tak napadá řada otázek. V tomto věku se ale spokojí s tím, že dítě se narodí, když se maminka s tatínkem mají rádi. V pěti letech už dítě vyžaduje konkrétnější odpovědi a zajímá se i o to, jak se miminko do maminčina bříška dostalo. Rozhovor je vždy nutné uzpůsobit věku dítěte. Kolem pátého roku lze dítěti už velmi jednoduše vysvětlit anatomii pohlavních orgánů a pohlavní akt včetně toho, jak dochází k oplodnění. Rodiče si ve vysvětlování mohou pomoci ilustrovanými knihami s touto tématikou, které jsou určeny právě předškolákům.

Jak mluvit o sexu?

Rodiče by neměli být zaskočeni a tvářit se překvapeně, šokovaně nebo dokonce pobouřeně. Někteří odborníci doporučují během rozhovoru s malými dětmi používat slova, na které jsou zvyklá a sama je používají. Musí jít ale o slova společensky akceptovatelná, v žádném případě ne vulgární. Jiná část odborníků doporučuje již od útlého věku používat slova jako penis a vagina. Děti by měly používaným slovům rozumět a vědět, co znamenají. Je také nutné, aby věděly, že jejich používání je v běžném rozhovoru společensky nepřijatelné, stejně jako vulgární pojmy označující pohlavní orgány.

Žádné téma není tabu

Pro dítě je důvěra v rodiče naprosto zásadní. Není proto divu, že s tématy, kterým nerozumí a chce se o nich dozvědět více, se obrací právě na rodiče. Z důvěrného vztahu, ve kterém není žádná dětská otázka považována za hloupou a nepřijatelnou, budou jak děti, tak i rodiče profitovat během celého života. Díky důvěře, respektu a ochotě naslouchat, nemusí pak ani období puberty být plné bouřlivých konfliktů. V rodinách, kde nejsou rodiče ochotni naslouchat a odpovídat, kde jsou některá témata tabu, si dítě sežene informace jinde. Jejich zdrojem se pak nejčastěji stávají lépe informovaní vrstevníci, jejichž výklad bývá často nepřesný, zkreslený, plný mýtů a polopravd. Informovanost dítěte je velmi důležitá také v boji proti sexuálnímu zneužívání. Protože jen díky pravdivým informacím je dítě schopno rozpoznat, že je na něm sexuální násilí pácháno.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1