Do nového pololetí v klidu

Do nového pololetí v klidu

Pololetní vysvědčení je za námi. Ať už dopadlo jakkoli, je to pro celou rodinu ideální doba zastavit se, pochválit za úspěchy, podívat se na případné neúspěchy, odpočinout si o prázdninách a směle vystartovat do druhé poloviny školního roku. Jak ji zvládnout co nejlépe?

Čas je nejlepší dárek

Myslete na to, že ani sebedražší dárek za vysvědčení nemusí být vždycky tou správnou odměnou a motivací. Často po velmi krátké době zapadne mezi další předměty. Mnohem lepším řešením, jak potomka za jeho snahu ocenit, je společně strávený čas. Zajděte spolu do kina, na zmrzlinový pohár nebo třeba do zábavního parku. Ze společných zážitků pak udělejte „motivační“ tradici, kterou budete udržovat podle svých časových možností po celý zbytek školního roku.

Naplánujte strategii

Pokud první pololetí nedopadlo podle vašich představ, zkuste zjistit v čem je problém, co ve skutečnosti za známkami vězí. Pokuste se společně s dítětem vymyslet, co společně uděláte pro to, aby výsledky ve druhém pololetí byly lepší. „Výsledky“ neznamenají jen samotné známky, ale celkovou chuť do učení – dítě by mělo vědět, proč se vlastně učí, a že to nedělá pro rodiče, spolužáky ani učitele. Domluvte se na průběžné kontrole výsledků.

Důvěra na prvním místě

Naše dítě by mělo vědět, že za námi může kdykoli přijít pro radu a že se nám s případným neúspěchem může v klidu svěřit, protože na něj nebudou čekat nadávky, ale máma a táta, kteří pomohou a poradí. Pokud je důvěra v nejužší rodině z jakýchkoli důvodů narušená, je důležité mít „po ruce“ jiného dospělého, za kterým dítě může bez obav přijít – oblíbenou učitelku, babičku nebo třeba staršího sourozence. Vždycky je totiž lepší o problémech mluvit než je schovávat za silná slova a vyhrocené emoce.

Nesrovnávejte

Nepředhazujte svým potomkům to, že starší sestra měla vyznamenání, ani to, že sousedovic Jirkovi jdou lépe míčové hry. Dětské sebevědomí je velmi křehké a jeho narušení může mít následky ještě po mnoha letech. Dávejte najevo váš zájem o činnost dítěte. Snažte se najít a rozvíjet silné stránky, stejně jako se naučte přijmout to, že existují i oblasti, ve kterých je vaše dítě slabší. Zde je potřeba vaše podpora nikoli odsudek a pocity bezmoci.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1