Advent. Znáte jeho význam a tradice?

Advent. Znáte jeho význam a tradice?

Období zimy začalo a brzy tu budou i Vánoce. Jako vždy jim bude předcházet začátek liturgického roku – advent. Jde o 4 neděle před vánočními svátky. Konkrétní termín pro letošek je 2. až 24. prosince. Do tohoto času je schováno mnoho tradic a zajímavostí.

O čem to celé je

Dříve se lidé v adventní době postili. Nekonaly se oslavy, svatby ani zábavy. V dnešní době už se od postění upouští. Stále však zůstává radostné očekávání a přípravy na Vánoce. Jak ty duchovní, tak ty světské. Advent by měl být o rozjímání a dobročinnosti. Křesťané v tomto čase očekávají příchod Ježíše Krista a připravují se na něj. V tento čas byste si měli užívat klid a odpočinek. Bohužel v současné době má většina z nás advent zasvěcen nakupování dárků a relaxaci si moc neužije.

Tradice, které se dodržují

První adventní neděle nemá pevně dané datum. Je to proto, aby ta poslední připadla na neděli před 25. prosincem, který je hlavním svátkem Vánoc. Již od prvních dnů tohoto času si lidé různě zdobí svá obydlí. Nejčastější a s tradicí nejvíce spojený je adventní věnec. Představuje symbol královské důstojnosti a vítězství. Hořící svíčky symbolizují Krista, který přichází a rozhání temnotu a strach. Věnec nese čtyři svíce, které se postupně zapalují. Každou neděli jedna.

Jiné adventní zvyky jsou spojeny se svátky světců. 4.12. má svátek sv. Barbora, chodí se trhat třešňové (i jiné mladé) větvičky. Pokud vám na Štědrý den vykvete, splní se vám v dalším roce všechna přání. Dříve je trhala děvčata, která se chtěla vdávat. Když jim vykvetla, věděly, že se brzy vdají. 5.12. patří sv. Mikuláši. Sv. Mikuláš byl biskup ve 4. století. Dochovaly se pověsti o jeho štědrosti a dobrotě, proto je s tímto dnem spojeno rozdávání drobných dárků a sladkostí. S Mikulášem chodí ještě anděl a čert. Hodné děti pak od anděla dostanou dobroty a dárky a ty zlobivé postraší čert a dostanou brambory či uhlí. 13.12. slaví sv. Lucie, která se pojí s pranostikou: „Lucie, noci upije.“

Mezi tradiční ozdoby domácnosti patří jmelí. Přináší rodině štěstí a požehnání. Polibek pod jmelím má zajistit dvojici lásku na celý další rok. Není asi náhodou, že jmelí je bylina podporující srdce. K ozdobení, ale i k jídlu, se často pečou perníčky. Kromě ozdob na stromeček ti zručnější pečou i perníkový domeček nebo dokonce betlém. Samozřejmostí pak je příprava vánočního cukroví. To mělo původně funkci obřadní a ochranou. V dnešních dnech už je spíše slavností, kdy se během pečení rodina setkává a hovoří spolu. Vůně, která se z trouby line, provoní celý byt a navodí příjemnou vánoční atmosféru. Výborné jsou také vánočky, které spousta rodin s oblibou peče (případně kupuje).

Novodobé časy nám přinesly tradici adventních kalendářů, kdy si děti od začátku prosince každý den otevřou jedno okénko a sní jeho obsah (nejčastěji čokoládu). Tím odpočítávají dny do Vánoc. Zmíněné kalendáře se začínají vyrábět i pro dospělé, ale místo čokolády je v nich jiný obsah (např. rum, whiskey apod.). Skoro povinností je mít doma betlém, který si na Vánoce postavíte buď pod stromeček, na parapet nebo poličku. Slouží jako upomínka pravého významu a původu Vánoc.

24. prosince pro mnoho lidí vše vrcholí. Staví a zdobí se vánoční stromečky, drží se půst, abychom viděli zlaté prasátko, baští se kapr s bramborovým salátem a zpívají či poslouchají se koledy. Nejoblíbenější část pro děti nastává po večeři, kdy všichni společně usednou ke stromečku a začnou rozbalovat dárky. Přitom tyto stromky původně sloužily k ochraně obydlí před vším zlým.

Dárky to nekončí

Po adventu přichází 25. prosinec (den narození Páně). Ten je hlavním dnem pro křesťany. Nese název Boží hod vánoční. Je zasvěcen navštěvování rodiny, blízkých nebo také kostelů a prohlížení jesliček. První svátek vánoční můžete mít rádi i proto, že se nesmí pracovat. Mělo by se pouze odpočívat a užívat pohody. Ale nejen v tento den byste se měli zastavit a věnovat se svým blízkým. Pokud to celý rok nestíháte, zkuste využít adventní čas právě k tomuto účelu. Zpomalte, nehoňte se za dárky a užívejte si přítomnosti těch, které máte rádi.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1