Aby se dítě neztratilo: Víte, jak tomu zabránit?

Aby se dítě neztratilo: Víte, jak tomu zabránit?

2 min. čtení Markéta Veselá
Ztracený potomek je noční můrou všech rodičů. A přitom stačí občas tak málo! Člověk se jen otočí, nedává vteřinku pozor a dítě je pryč! Jak se v takové chvíli chovat? Je možné se na takovou situaci vůbec připravit a ideálně předejít tomu, aby se vůbec stala?

Tam, kde je plno

Děti se nejčastěji ztrácejí tam, kde je ruch a hodně lidí. Například v nákupním centru, v zoologické zahradě, na pouti, na letišti, na obyčejné rušné ulici… existuje tisíc možných míst. Pokud se i vám potomek zaběhne, snažte se nejprve uklidnit a nepanikařit, protože tím ničemu nepomůžete. Možná vás ale uklidní, když své dítě dopředu naučíte, co má dělat, když k podobné situaci, a to i přes vaši obezřetnost, dojde:

  • Naučte dítě nazpaměť vaši adresu a jméno – U těch menších jim pořiďte náramek, kde tyto základní údaje, včetně vašeho telefonního čísla bude mít.
  • Domluvte si místo setkání – pokud byste se ztratili z očí na nějaké větší akci, nebo třeba v zoologické zahradě, domluvte se, kde budete mít záchytný bod. Může to být něco viditelného a lehce zapamatovatelného. Případně se domluvte, aby dítě zůstalo stát na místě, ve chvíli, kdy vás nevidí. Ujistěte ho, že se pro něj vrátíte a snáze ho díky tomu najdete.
  • Poraďte dětem, kde případně hledat pomoc – ideální je, pokud děti budou vědět, že se mohou obrátit například na prodavače, policistu, nebo kde jsou informace. V případě nutnosti je lepší, aby na ulici oslovili třeba jinou maminku s dítětem. Rozhodně je poučte, ať s nikým cizím nejezdí pryč autem, nedají se zlákat sladkostmi, nebo tím, že jim někdo bude tvrdit, že jim to řekli maminka s tatínkem. Naučte je, jaký je rozdíl mezi cizím člověkem, kterého může oslovit.
  • Větší děti naučte čísla na tísňové linky.
  • Řešením může být i vybavení dítěte píšťalkou. Pokud vás ztratí z dohledu, začne hlasitě pískat.
  • Pořiďte dětské hodinky s lokátorem. Tak budete mít stále přehled, kde dítě je a dokonce si můžete nastavit ohlášení, pokud dojde k překročení bezpečné zóny. Lze s nimi i volat či psát a mají další vychytávky. Pomoci vám může i mobilní telefon, díky kterému budete s dítětem ve spojení. Je ale otázkou, kdy dítěti mobil pořídit.

Řekněte si o pomoc

Pokud se dítě ztratí, je to velmi stresující situace a v hlavě se nám hned honí spousty hrůzných scénářů. Pokud máte doma hyperaktivní dítě, jistě víte, jak těžké je ho uhlídat, i když se snažíte sebevíc. Zmateným pobíháním ale nic moc nezlepšíte. Proto požádejte o pomoc ostrahu objektu, nechte vyhlásit jméno dítěte, oznamte ztrátu policii. A pamatujte na to, že většina dětí se velmi brzy najde. Třeba si jen váš potomek zaběhl pohrát do jiného oddělení v nákupním centru, nebo se někde zapovídal s kamarády.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1