Ulevte trávení jednoduchými cviky

Ulevte trávení jednoduchými cviky

Bolest břicha nemusí vždy značit něco vážného. Může jít jen o špatnou skladbu jídla. Křeče, které vystřelují z břicha do zad až hlavy, mohou být ale někdy tak úporné, že doslova znemožňují jakýkoliv pohyb. Za okamžitou úlevu byste pak v takové chvíli dali cokoliv. Kromě běžných doplňků stravy z lékárny a bylinných čajů mohou pomoci i vhodné cviky na podporu trávení.

Účinnou prevencí je jídlo příliš nekombinovat, zvlášť pokud máte citlivé zažívání. Když například smažený řízek s kaší zajíte salátem a za pár hodin se zakousnete do bublaniny, můžete si nevědomky připravit perné chvíle. Maso, které se tráví pomaleji, zablokuje střevo, za kterým pěkně pobublává dávno strávená zelenina podpořená sladkým moučníkem.   

Křeče, nadýmání a bolest břicha z nadýmání, které mohou následovat, dokáží znepříjemnit celý den. Zkuste několik jednoduchých cviků a podpořte si peristaltiku střev.

Cviky ve stoje na podporu trávení

Svižná chůze 

Nejjednodušší pohyb, který pomůže rozhýbat střevní peristaltiku, je chůze. Až vás bude trápit nadýmání a situace to umožní, vyjděte ze dveří a běžte se projít. Svému břichu prokážete lepší službu, než svalením se na gauč.

Rotace ve stoje 

Stoupněte si do prostoru, rozkročte nohy a rozpažte. S nádechem se předkloňte a levou rukou se stočte k pravé noze, s výdechem nahoru, pravou rukou k levé noze a nahoru. Jestli se dlaní dotknete protilehlé špičky nohou nebo jen lýtka, není důležité. Podstatnější je, aby tělo od pasu dolů bylo pevné a nevytáčeli jste se v bocích nebo v kolenou. Celý pohyb vychází z rotace v trupu. Zkuste takto 20x střídat strany a pravidelně u toho dýchat.

Rotace v židli 

Udělejte poloviční dřep (pozice židle). Ruce spojte dlaněmi k sobě, aby palce směřovaly k hrudní kosti. Loket levé ruky opřete o koleno pravé nohy. Tělo se automaticky vytočí za loktem. V této pozici setrvejte i půl minuty a cíleně a v klidu dýchejte zhluboka do břicha. Poté vystřídejte stranu a několikrát takto opakujte. Pokud pro vás bude 30 vteřin příliš, zkraťte si dobu podle vlastní potřeby. Při rotaci jsou obě nohy stále ve stejné pozici, pánev směřuje dopředu.

Trojúhelník

Ohněte se do hlubokého předklonu, ruce položte na zem. Pravou nohou odkročte dozadu, propněte a opřete o špičku, levá noha zůstává mezi dlaněmi. Pravou dlaň nechte na zemi, levou paži otevírejte ke stropu, pohled směřujte za rukou.  Tělo a obě propnuté paže by ideálně měly tvořit jednu přímku. V pozici zůstaňte 30 vteřin a relaxujte. Poté se pomalu vraťte a vyměňte nohy. 

Cviky na zemi na podporu trávení

Leh se zkříženýma nohama 

Lehněte si na záda a nohy složte do tureckého sedu nebo tak, jak vás mobilita kyčlí a kolen pustí. V této pozici setrvejte a relaxujte. Celá břišní oblast po chvíli povolí a uvolní se. Snažte se dýchat jemně do břicha. Pomůže vám, když si dáte ruce na břicho a nádech budete směřovat do toho místa.

Pozice dítěte 

Klekněte si, nárty opřete o zem, zadkem na paty. Břichem se položte na stehna, ruce natažené volně před sebe, čelem se opírejte o zem. Kolena mohou být lehce od sebe. V této pozici sečkejte klidně pár minut a pomalu prodýchejte.

Rotace vleže 

Lehněte si na záda a natáhněte nohy. Pravou nohu zvedněte kolmo vzhůru a pokrčte v koleni do pravého úhlu. Levou rukou se chytněte za pravé koleno a s výdechem veďte celou pokrčenou nohu na levou stranu. Pravá ruka je rozpažená a po celé délce pevně přitisknutá k zemi. Cílem je přiblížit se kolenem co nejvíce k zemi. V pozici setrvejte 30 vteřin, zhluboka dýchejte, poté nohu pomalu vraťte a otočte strany.

Leh s přitahováním nohou

Lehněte si na záda, nohy natažené, ruce volně podél těla. S výdechem pokrčte levou nohu a koleno tlačte k levému rameni.  Pravá noha zůstává natažená na zemi. V pozici vydržte až 1 minutu a relaxujte. Poté pomalu vyměňte nohy.

Co dalšího můžete pro své trávení udělat a čeho se teď přes léto vyvarovat? Čtěte v našem předchozím článku Teď je ten správný čas na podporu trávení.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1