Jak se dostat zase do formy?

Jak se dostat zase do formy?

Ať už bojujete s fyzičkou z důvodu porodu, menopauzy nebo jste měla jen línější období, poradíme vám, jak se zase dostat do formy.

Bez cvičení to nepůjde

Pořád všechny marně doufáme, že někdo na světě vynalezne pilulku, která nám po požití vykouzlí dokonalou postavu. Dokud se ale tak nestane, budeme muset tělo potrápit cvičením. A protože málokdo z nás má čas trávit hodiny v posilovně, přinášíme několik cviků, které si můžete lehce zacvičit doma. Třeba mezitím, než se vám uvaří brambory…

Prkno

Tento cvik vypadá na první pohled jednoduše, ale uvidíte, že jen pár vteřin v této pozici a budete mít dost. A jak by měl vypadat?

Lehnete si na břicho a zvednete se na předloktí, které se opírá o zem. Nohy se opírají jen o prsty. Hlavní je, aby vaše tělo tvořilo přímku. Nezvedáme tedy zadek ani se nepropadáme v ramenou. Ruce jsou na šířku ramen, nohy na šířku boků. Díváte se celou dobu dolů. Dýcháte do břicha a jediným vaším úkolem je vydržet co nejdéle. Prkno vám pomůže posílit především břišní svaly a střed těla, který je však pro vše ostatní naprosto zásadní.

Dřepy

Tento cvik, který jistě všichni dobře známe, pomáhá posilovat především stehna. Zkuste to ale tentokrát trochu jinak. Postavte se s nohama rozkročenýma na šířku boků a jděte jen do podřepu. Nezaklánějte se, ani nejděte až k zemi. Spíše jako když si sedáte na židli a nebo v hospodě na záchod, když se nechcete dotknout prkénka. Chvilku vydržte a opakujte 15x ve dvou sériích. Pokud je to pro vás moc snadné, vezměte si do rukou činky.

Cvičení s pet lahví

Naplňte si dvě litrové pet lahve vodou a použijte je jako činky. Posilovat tak můžete nejen biceps, ale skvěle se hodí na spodní část ruky, která bývá často problematická. Lahve vezměte do rukou, ty zvedněte nad hlavu a ohýbejte v lokti, přičemž lahve dávejte jakoby za hlavu. Při druhém cviku dejte lahve do úrovně prsou a ruce směřujte dolů. Cviky opakujte zhruba 15x ve třech sériích.

Superman

Ideální cvik na záda. Lehněte si na zem a ruce i nohy natáhněte a zvedněte nad podložku. Chvíli takto vydržte a pak opakujte po 10 ve třech sériích. Posílíte tak zádové svaly, ale i ty hýžďové.

Švihadlo

Možná jste s ním skákali jako malí, ale vězte, že je to i skvělá cvičební pomůcka. Zvlášť, když se potřebujete rozehřát. Navíc 10 minut cvičení se švihadlem se vyrovná 30 minutám běhu. Takže až bude ošklivé počasí, nebo se vám prostě nebude chtít ven (nebo na to prostě není čas), půjčte si od dětí švihadlo a pořádně se zapoťte.

Nezapomínejte ani na jídlo

Aby mělo cvičení ten správný efekt, nesmíte zapomínat ani na jídelníček. Není potřeba držet drastické diety nebo být celé dny jen na vodě. Postačí jen pár drobných změn. I když to uslyšíte už po sto padesáté, pravidelnost v jídle je prostě základ, bez něhož to nepůjde. Takže jezte alespoň pětkrát denně malé porce, hodně pijte a dávejte přednost lehčím jídlům a to především na večer. Jednou za čas si ale klidně i zahřešte. Pokud jinak budete jíst rozumně, s vaší postavou kousek dortu nic neudělá.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1