5 tipů, aby se malé děti hýbaly i doma

5 tipů, aby se malé děti hýbaly i doma

Byli jste zvyklí chodit s dětmi na různé pohybové kroužky, ale těm je momentálně konec? Nebo musíte být zavření v bytě kvůli karanténě? Nevěste hlavu. I doma se dá ledacos vymyslet.

Pro správný vývoj

Děti, ty předškolní i školou povinné, potřebují pro svůj správný vývoj dostatek pohybu. Společné cvičení či pohybové hry ale nejsou zapotřebí jen pro vybití přílišné energie, podpoří navíc i psychickou pohodu dětí i rodičů. Při cvičení vždy pamatujte na to, že děti nejlépe namotivujete, pokud jim sami půjdete příkladem. Takže se na chvíli vraťte do dětských let. Alespoň si také protáhnete tělo. A pokud se vám z cvičení podaří udělat součást vašeho každodenního režimu, máte napůl vyhráno.

1. Děti baví hra

S povelem „Vstávat a cvičit!“ měl problém už králík z klobouku. Pokud i vy máte děti, které je dost pracné zvednout z gauče, vymyslete pro ně něco lákavého. Pro zahřátí si můžete zahrát nahoněnou (s ohledem na rozlohu bytu), schovávanou, anebo připravit opičí dráhu. Využít se dá vše, co doma máte. Polštáře, pro větší děti i křesla, gauč, podnožky, stůl pro podlézání apod. Dětem navíc můžete vyznačit cestu, kudy mají dráhu zdolávat, barevnou izolepou, kterou potom zase lehce odlepíte. Pokud na to máte prostor, můžete jim touto izolepou udělat na zem panáka. Jestlipak si pamatujete, jak se skáče?

2. Pusťte si písničku

Nechce se vám vymýšlet žádné složité sestavy cviků? Mnohdy to ani není potřeba. Stačí, když pustíte nějakou oblíbenou písničku. Ratolesti vám jistě poradí, která se jim nejvíce líbí. A pak už jen nechte tělo, ať se hýbe do rytmu tak, jak se mu zrovna chce. A děti se samozřejmě připojí. 

3. Zapojte pomůcky

Cvičení si zpestřete pomůckami, které doma nezaberou příliš místa. Hodí se balanční čočky, cvičební míče, ale i švihadlo, nebo činky. Pokud byste jim doma chtěli udělat takovou menší tělocvičnu, tipy jak na to, najdete v tomto článku.

4. Kdo vyhraje?

Co si budeme povídat, nejen děti rády soutěží. A i z obyčejného cvičení se dá soutěž udělat. Schválně, kdo udělá nejvíc dřepů, kdo zvládne udělat klik, kdo vydrží nejdéle „jet na kole“ nebo stát na jedné noze, a kdo první přeskáče pokoj na žabáka? Stopky do ruky a klání může začít.

5. Internet je plný videí

Život se kvůli lockdownu hodně přesunul do světa online. Jednu výhodu to přece jen má. Na internetu najdete bezpočet ukázkových lekcí, jak s dětmi doma cvičit (ať už jógu, nebo třeba videa od Sokola). Do vyhledavače stačí zadat jen heslo: cvičení s dětmi doma, a pak už vybírat. Je jich tolik, že si každý den můžete zacvičit něco jiného.

Děti do cvičení nenuťte, jinak jim pohyb znechutíte. Spíše se je pokuste nalákat, vtáhnout do hry... i kdyby cvičení mělo začít tím, že si dáte oblíbenou polštářovou bitvu, koulovačku s plyšáky, nebo molitanovými míčky. Jen pozor na bezpečnost. A také pamatujte na to, že byste měli být ke svým dětem shovívaví. Nejde jim stoj na jedné noze? Nebo se nedokážou trefit míčem na cíl? Nevadí. Jde především o to se hýbat.

A po cvičení přichází čas na další aktivity. Že nevíte, jak děti doma zabavit? Inspirací vám může být našich 6 tipů na domácí zábavu pro děti od tří let.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1