Zapomeňte na podzimní trendy. S kapsulovým šatníkem vytvoříte styl, který vydrží roky.

Zapomeňte na podzimní trendy. S kapsulovým šatníkem vytvoříte styl, který vydrží roky.

5 min. čtení Šárka Brunclíková
Ochlazuje se a je načase vyměnit letní kousky za něco teplejšího. Módní trendy se ale mění každou sezónu a málokdo se stíhá přizpůsobovat. Co když se nebudeme stresovat rychlými změnami a přijmeme nový přístup k módě? Pomocí udržitelného šatníku se na podzim připravíme jednou provždy. Jak by měl takový šatník vypadat a jaké kousky by v něm neměly chybět?

V posledních letech se v módním průmyslu stále více mluví o rychlé módě, známé také jako „fast fashion". Jedná se o obchodní model, který se zaměřuje na rychlou a levnou výrobu oblečení, aby mohl rychle reagovat na aktuální módní trendy a nabízet nízké ceny. Rychlá móda má ale obrovská negativa. Oblečení je často vyrobeno z levných a nekvalitních materiálů, což znamená, že nevydrží dlouho. Pracovníci, kteří oblečení vyrábějí, často čelí špatným a nebezpečným pracovním podmínkám, dlouhé pracovní době, nízkým mzdám a šikaně.

Jako reakce na tento výrobní model se vyvinula „pomalá móda" neboli „slow fashion". Ta spočívá v budování udržitelného šatníku, který vydrží několik let a skládá se z kousků z kvalitních materiálů.

Co je to kapsulový šatník?

Jedním z klíčových prvků udržitelnosti je kapsulový šatník. Jedná se o šatník, ve kterém se nachází snadno kombinovatelné oblečení a doplňky. Základ by měl být v neutrálních barvách, ke kterým poté můžeme přidat i extravagantnější kousky.  Šatník obvykle obsahuje mezi třiceti až čtyřiceti kusy oblečení na jednu sezónu. Tyto kousky mají univerzální střihy, které vydrží pět a více let a hodí se na každou příležitost. Pozitivní dopady takového šatníku potvrdil i výzkum, který ukázal, že tento přístup snižuje stres a zatížení spojené s výběrem oblečení a následováním módních trendů.

Pokud jde o nákup nových kousků do kapsulového šatníku, klíčem je investice do kvalitního oblečení. Můžete zvážit nákup od značek s pomalou a kvalitní módou jak u nás, tak v zahraničí. Skvělým způsobem, jak svůj šatník obohatit je také navštívit kamenné nebo online second-handy. Může se stát, že objevíte i téměř nenošené kousky.

Pokud už máte ve svém šatníku neutrální základ a chcete tvořit nové outfity, zkuste se pustit na podzim pustit do vrstvení. To vám umožní vytvořit  zajímavé kombinace a zároveň vás zahřeje v chladnějším počasí.

Jaké kousky by neměly chybět v ženském podzimním šatníku?

1. Trenchcoat

2. Kožená bunda

3. Sako

4. Bílá košile

5. Černé a bílé triko s dlouhým rukávem

6. Kvalitní džíny

7. Svetr z přírodních vláken

8. Rolák

Pokud přece jen rádi následujete trendy, v posledních letech se vrací móda ze začátku milénia. Oprašte kousky oblečení, které jsou možná schované hluboko ve skříni. Jedná se o bokovky, volné cargo kalhoty, trička s velkými potisky s motivy filmů, značek a sportovních týmů. Stále jsou trendy i kožené věci – kabelky, bundy nebo kabáty.

Co pořídit do mužského podzimního šatníku?

1. Košile a k tomu hodící se kalhoty

2. Bundy – džínová, kožená

3. Vesta

4. Sako

5. Kvalitní modré džíny

6. Zimní vlněný kabát

7. Svetr z přírodních vláken

8. Doplňky, jako jsou šály a čepice 

Mužský šatník funguje podobně jako dámský. Je potřeba mít základní kousky a střihy z komfortních a přírodních materiálů jako je například bavlna, vlna nebo len. Při rozhodování, co na sebe platí pravidlo počítání do třech – v outfitu by mely být maximálně tři barvy.

Pomalá móda a investice do kvalitního oblečení nám umožňují vytvořit šatník, který je vydrží několik let a je ekologický. Vědomé rozhodnutí o tom, co do něj zařadit, může mít pozitivní dopad nejen na náš vzhled, na životní prostředí ale i na naši psychiku.

Zdroje: Instagram Udržitelnost ve skříni, Slowfemme.com

Foto: Shutterstock

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1