Stres v těhotenství: Ovlivní stres povahu dítěte?

Stres v těhotenství: Ovlivní stres povahu dítěte?

I když je těhotenství obdobím radostného očekávání, vlivem hormonů dochází u nastávající maminky také k mnoha psychickým změnám. Některé maminky během těhotenství provází časté změny nálad, plačtivost či přecitlivělost. Takové reakce ale mohou být i projevy stresu v důsledku obav z budoucnosti, existenčních a finančních problémů. I když je známo, že stresu, a to nejen v těhotenství, je důležité se vyhýbat, současná doba tomu příliš nenahrává. Mnohé maminky si pak kladou otázku, do jaké míry stres ovlivňuje zdraví a povahu miminka.

Stres a přežití

Stres je pro každý živý organismus velmi užitečný. Bez určité míry stresu by totiž živý organismus nepřežil. Pod pojmem stres si můžeme představit situace, kdy je organismus, a tedy i člověk, vystaven mimořádným podmínkám, stresorům. Stresory jsou naprosto běžnou součástí každodenního života, ale každý na tyto podněty reaguje jinak. Stresorem jsou nezaplacené účty, hádka s partnerem, nevěra, ztráta zaměstnání, rozvod aj. Ocitneme-li se stresoru tváří v tvář a mozek vyhodnotí situaci jako ohrožení, spustí se řada fyziologických reakcí, které mají jediný cíl – přežít. Dojde ke zrychlení srdeční činnosti, zvyšuje se krevní tlak, zvyšuje se prokrvení svalů, omezuje se činnost trávicí soustavy aj. Tyto projevy organismus velmi vyčerpávají, a proto poté potřebuje odpočinek na regeneraci. Za tyto reakce jsou zodpovědné stresové hormony. Stres je užitečný, je-li krátkodobý. Jsme-li vystaveni dlouhodobému stresu, organismus se vyčerpá, což se projeví psychosomatickými onemocněními, případně kolapsem.

Těhotenství i narození dítěte jako stres

Ačkoliv narození dítěte je radostnou událostí, na druhou stranu jde také o stresor. Narozením dítěte získává nejen matka, zejména prvorodička, ale i otec dítěte či prarodiče, novou životní roli, se kterou dosud nemají zkušenosti. Narození dítěte je ale stresorem i tehdy, pokud již rodiče s touto rolí zkušenosti mají. Jde zejména o stres v souvislosti s finančními či existenčními otázkami. Stejně tak může rodiče stresovat, jak bude miminko přijato sourozenci či případné zdravotní komplikace novorozeného miminka.

Stres v těhotenství: Vliv stresu na plod

Není žádnou novinkou, že matkou prožívaný stres se přenáší také na nenarozené miminko. Mnozí odborníci uvádí, že krátkodobý stres nepředstavuje výrazné ohrožení miminka, kdežto působení dlouhodobého stresu již škodí. V takovém případě i samotný plod začne produkovat stresové hormony, což se může projevit na jeho vývoji. Podle vědců dlouhodobý stres matky může způsobovat poruchy v produkci a regulaci stresových hormonů dítěte, což se u dítěte může projevit například v emoční sféře či při zvládání stresových situací.

Stres a povaha dítěte

Mnoho maminek se obává vlivu stresu a těhotenských nálad a úzkostí na povahu miminka. I když dlouhodobý stres vliv na miminko jistě má, povahu dítěte ovlivňují spíše jiné faktory. Jsou jimi zejména genetické dispozice, výchova a vliv prostředí. Jedno ale povahu miminka ovlivňuje naprosto zásadním způsobem, a to je láska.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1