Parfém, krém a další kosmetika. Jak dlouho vydrží?

Parfém, krém a další kosmetika. Jak dlouho vydrží?

Ruku na srdce, milé dámy, kdy jste naposledy udělaly čistku svých kosmetických produktů a make-up taštičky? Že nikdy? Velká chyba. Krém, parfém, anebo vaše oblíbená tužka na oči mají svůj datum expirace. Používáte-li výrobky prošlé, vaše pleť vám za to rozhodně nepoděkuje.

Zdravě vypadající pleť je naší vizitkou, a proto byste jí měli věnovat čas a kvalitní produkty, které ji nebudou dráždit, naopak ji rozzáří, pomohou bojovat proti nedokonalostem nebo ji nebudou zbytečně vysušovat. Takové produkty jsou klíčové, ale pouze do té chvíle, než jim skončí jejich životnost. Málokdo však datum expirace sleduje, a tak používá klidně několik krémů a sér najednou, rtěnky vyhazuje až ve chvíli, kdy už se není čím líčit, stíny pamatují ještě pár let dozadu a parfémů má pro jistotu tolik, že nemá smysl vzpomínat, jak dlouho už v koupelně stojí.

A stejně tak jako se vyhýbáte prošlým potravinám, je vhodné nepoužívat na pleť, tvář nebo vlasy produkty, které jsou z roku „raz dva“. Detox kosmetické taštičky je proto důležitou součástí minimálně každoroční očisty.

Jak na kosmetický detox?

V první řadě se řiďte datem expirace na obalu daného výrobku. Ten je označený obrázkem kelímku a písmenem a číslem, např. 6M nebo 12M (tedy 6 měsíců nebo 12 měsíců). Co už tuto dobu překročilo, vyhoďte. Pozor, expirace se ale netýká produktů, které nikdy neotevřete. Trvanlivost neotevřeného kosmetického přípravku je do 30 měsíců. Na obalu by mělo být uvedeno datum spotřeby, například 12/2021. To znamená, že tuto kosmetiku se doporučuje spotřebovat do konce příštího roku. Stejně tak se zbavte věcí, které změnily barvu, vůni nebo strukturu.

Pokud obrázek s číslovkou na produktu nevidíte, anebo je rozmazaný, řiďte se jednoduchým pravidlem a kosmetiku vyřaďte:

  • Řasenka – po 3-5 měsících
  • Tekuté oční stíny – po 5-6 měsících
  • Korektor – po 6-12 měsících
  • Tužka na oči – po 12 měsících
  • Make-up – po 12-18 měsících
  • Rtěnka – po 2 letech
  • Tužka na rty – po 2-3 letech
  • Tvářenky, pudr, bronzer – po 3 letech
  • Parfém – po 3 letech

Důkladné očistě pravidelně podrobujte také všechny štětce a houbičky, které používáte. Je-li u krému přiložená malá špachtlička, používejte ji. Zamezíte tak šíření bakterií.

Naučte se používat opravdu vždy jen jeden produkt. Jinými slovy: jeden denní a noční krém, sérum na den a noc, jedna řasenka apod.

Nikdy dekorativní kosmetiky nikomu nepůjčujte. Je to nehygienické. A stejně tak, trpíte-li na zánět spojivek, rozhodně je po doléčení oka vhodné řasenku nahradit novou.

Kosmetické produkty skladujte v suchu, ve tmě a chladu. Přímé sluníčko nesvědčí ani krému, ani stínům.

Pokud si libujete v používání samoopalovacích přípravků, myslete na to, že vydrží pouze půl roku, a proto si je nešetřete do další sezony.

Jak skladovat kosmetiku?

„Jakkoli se koupelna jeví jako nejpříhodnější a nejpohodlnější místo, není pro skladování kosmetických přípravků vůbec ideální. Kolísá zde totiž teplota i vlhkost vzduchu, což má na kosmetické přípravky negativní dopad. Obecně platí poučka: volte suché a tmavé místo. Další doporučení se odvíjejí od složení konkrétních přípravků,“ radí Marcela Holečková, marketing specialista Marionnaud.

Přírodní kosmetika – Její výrobci se snaží maximálně omezit používání konzervantů, tudíž je pak trvanlivost těchto přípravků nižší, anebo předpokládá speciální skladování (např.v ledničce, ideálně v ledničce na víno, kde je teplota o něco vyšší, ale stabilní).

Anti-age produkty – Přípravky, které obsahují například peptidy, retinol či vitamin C, se vyplatí kupovat ve vzduchotěsném balení s pumpičkou, aby nedošlo k oxidaci účinných látek. Skladujte v temnu, suchu a relativním chladu.

Hydratační krémy ­– Neuděláte chybu, když je budete ukládat do ledničky.

Krémy a přípravky na olejové bázi ­­– Ty naopak do ledničky nepatří. Při nižších teplotách se olejové složky oddělí a změní se konzistence výrobku, což není žádoucí.

Zdroj fotografie v totmo článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1