Naložte se do rašeliny

Naložte se do rašeliny

Teplá koupel má na tělo blahodárné účinky. Někteří lidé dokážou ve vaně trávit i hodiny a jen ležet, relaxovat a přemýšlet o vlastním životě. Starosti a bolesti se ve vodě jakoby rozplynou, a pokud do ní ještě přidáte bylinky a vonné olejíčky, zvýšíte efekt celé koupele. Výrazně pozitivní vliv na zdraví těla a pokožky má i rašelina.

Rašelina má od pradávna široké využití v zemědělství, zahradnictví i kosmetice. Už starověké ženy znaly její účinek na pleť a své uplatnění měla i v lidovém léčitelství. V posledních letech také proniká z lázeňských procedur do běžných koupelen. Stačí koupit sáček rašeliny, vhodit do teplé vody a poznat účinky rašeliny na vlastní kůži můžete i vy.

Rašelinová koupel chladne pomaleji

Teplota vody ve vaně přirozeně klesá podle toho, jak máte velkou a vyhřátou koupelnu a z čeho je vana vyrobená. Rašelina má skvělé termofyzikální vlastnosti, a to znamená, že voda s rašelinou chladne výrazně pomaleji. Teploučko déle vydrží a unavené tělo se důkladněji prohřeje.

Jako balzám na bolavé klouby a svaly

Rašelinu využijete i při suchých zábalech, kde jsou její tepelné účinky ještě výraznější. Rašelinové obklady mají proto blahodárný vliv na artrózu, bolesti kloubů a páteře. Zejména naše babičky a dědečkové, kteří často trpí na ztuhlé prsty na rukou a bolavá kolena ocení příjemné teplo obzvlášť v zimě, kdy si moc slunce neužijí. Pro mladší generaci může být rašelina zase dobrá cesta, jak ulevit páteři od neustálého sezení a hrbení. Rašelinová lázeň příjemné prohřívá i zatuhlé a přetrénované svaly sportovců.

Na studené nohy

Studené nohy a ruce jsou doménou žen, které obvykle i přes dvoje ponožky cítí, jak jsou nohy ledové. Každá žena, která trpí na pomalý krevní oběh, potvrdí, že nejlepší na zahřátí je jedině teplá vana. Než se ale stihne teplo dostat pořádně pod kůži, voda už je dávno studená. Přidejte do koupele nebo lavoru s teplou vodou trochu rašeliny a nahřejte si nohy. Ponožky dejte mezitím na topení a uvidíte, že nohy budou jako v bavlnce.

Rašelina jako detox pokožky

Zkrašlovací účinky rašeliny byly známé už ve starověkém Řecku, Římě a Egyptě a pozornost si opět získávají i v dnešní době. Rašelina v sobě přirozeně obsahuje 80 % humiových látek, což jsou látky vznikající při rozkladu rostlin, lipidy i pryskyřici. Tyto organické složky mají silné antioxidační účinky, a protože jsou přírodního původu, vstřebávají se daleko lépe, než kdyby byly synteticky vyrobené. Rašelinová maska na obličej nebo rašelinová koupel vám pomůže s regenerací kožních buněk, pročistí pleť a omezí působení volných radikálů.

Výrazně pomáhá i na suchou a ekzematickou kůži. Právě zima, kdy je mráz a pokožka se vysušuje, je pro ekzematika nejhorším obdobím. Kosmetické přípravky, koupele a pleťové masky z rašeliny podporují léčbu. Jde ale o dlouhodobý proces, než se šupinky zmírní a svědění se vytratí.

Pozor na vysoký krevní tlak a záněty

I přes báječné využití lázní a zábalů mají tepelné vlastnosti rašeliny svoje úskalí. Opatrní by měli být zejména lidé, kteří mají aktuálně zvýšenou teplotu nebo v jejich těle probíhají zánětlivé procesy. Například na bolest kolem kotníku je rašelina úžasná, ale nesmí jít o bolest kvůli zánětu šlach. Zde by teplo spíše uškodilo. Rašelinová koupel také není vhodná pro osoby s vysokým krevním tlakem, s nemocemi srdce či žilním onemocněním.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1